Μαθηματικός αποκαλύπτει γιατί πρέπει πάντα να λέμε «παρακαλώ» και «ευχαριστώ» στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Στο ChatGPT και τα παρόμοια εργαλεία, αρέσει πολύ το «role playing», με την ΑΙ να αλληλεπιδρά αναλόγως με τον ρόλο που της αναθέτουμε.

Ένα μεγάλο κομμάτι της καθημερινότητάς μας ενδέχεται να γίνει στο άμεσο μέλλον η Τεχνητή Νοημοσύνη και πολλοί είναι οι ειδικοί που προσπαθούν να δώσουν τα «φώτα» τους στο να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη νέα αυτή τεχνολογία.
Όπως μάλιστα κάποιοι σημειώνουν, ενώ τα ευφυή chatbots μπορεί να μην έχουν ανθρώπινο συναίσθημα, υπάρχει προφανώς ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο πρέπει να είστε ευγενικοί όταν ζητάτε τη βοήθειά τους.
Και σύμφωνα με μία γνωστή μαθηματικό και YouTuber, «αυτό δεν γίνεται μόνο για να σας... λυπηθεί η τεχνητή νοημοσύνη όταν έρθει η Αποκάλυψη».
Αντίθετα, η Hannah Fry, η οποία είναι γνωστή στο Διαδίκτυο ως @fryrsquared, αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο πρέπει όλοι να είμαστε πιο καλοί με τους βοηθούς AI.
Σε ένα βίντεο, εξήγησε: «Είμαι σίγουρη ότι έχετε δει όλα τα είδη των αναρτήσεων που σας λένε ποιο prompt (σ.σ. προτροπή) να χρησιμοποιήσετε για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την AI. Νομίζω ότι μπορείτε να τα ξεχάσετε όλα αυτά γιατί υπάρχει μόνο ένα πραγματικά σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε, το οποίο είναι ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη που διαθέτουμε τώρα, είναι πραγματικά πολύ καλή στο παιχνίδι ρόλων.
Επομένως, δεν πρέπει να της μιλάτε σαν να πρόκειται για μια αναζήτηση Google ή σαν να προσπαθείτε να εξάγετε πληροφορίες από αυτό, σαν να είναι η Wikipedia.
«Ένας ηθοποιός που αυτοσχεδιάζει»
Αντίθετα, θα πρέπει να της απευθύνεστε σαν να είναι ένας ηθοποιός που αυτοσχεδιάζει και μπορεί να ενσαρκώσει οποιονδήποτε χαρακτήρα και ο λόγος για αυτό είναι ότι τα προγράμματα σαν το ChatGPT δεν αποθηκεύουν γεγονότα σαν να είναι μια βάση δεδομένων.
Προχωρούν σε δυναμικές απαντήσεις με βάση όλα όσα έχουν γράψει μέχρι τώρα οι άνθρωποι και το prompt που του δίνετε, και αυτό σημαίνει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη - το υλικό που έχουμε τώρα - δεν έχει αυτή τη σταθερή ταυτότητα, δεν έχει μια σταθερή κοσμοθεωρία.
Δεν έχει προσωπικές πεποιθήσεις και έτσι, αν το προτρέψεις με συγκεκριμένο τρόπο, θα ανταποκριθεί με το ίδιο είδος. Αν προσπαθήσεις να του ζητήσεις απαντήσεις σαν να είναι σαιξπηρικός βάρδος, τότε θα σου δώσει μια «εκλεπτυσμένη» απάντηση. Εάν προσπαθήσετε να το ρωτήσετε σαν να είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός και έξυπνος επιστήμονας, θα σας δώσει μία ανάλογη απάντηση.
Αλλά αν το ρωτήσετε σαν να είναι μια εγκυκλοπαίδεια, θα προσπαθήσει να ακούγεται σαν μία, εξακολουθώντας όμως να παίζει τον ρόλο που της έχετε αναθέσει».
Έτσι, σύμφωνα με τη μαθηματικό, το να χρησιμοποιείς ευγενικές λέξεις στις ερωτήσεις που θέτεις στην ΑΙ, δρομολογεί και την αντίστοιχη ευγενική απάντηση πάντα βάσει του «role playing» που κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη.