ChatGPT: Το φαινόμενο στυλ Ghibli - Οι αντιδράσεις στα Social Media και οι αιχμές των δημιουργών
Σάλο έχει προκαλέσει η νέα λειτουργία του ChatGPT, με τους χρήστες του διαδικτύου να τη σχολιάζουν, μπαίνοντας σε ένα ατελείωτο... δίπολο.

Λίγες μέρες πάνε από την έκρηξη δημοσιευμάτων στις διαδικτυακές κοινωνικές πλατφόρμες με εικόνες τύπου anime από την νέα ενημέρωση του ChatGPT.
Χρήστες που δοκίμασαν τη λειτουργία, «βούλιαξαν» το ίντερνετ μετατρέποντας κάθε λογής φωτογραφία σε στυλ Ghibli. Παρ' όλα αυτά, ελάχιστοι γνωρίζουν ποια είναι η πηγή έμπνευσης πίσω από τη συγκεκριμένη τάση καθώς και τη δημόσια εναντίωση του δημιουργού του Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι με τη νέα έξαρση της τεχνητής νοημοσύνης στις ζωές μας.
Τι είναι το Studio Ghibli
Το Studio Ghibli είναι ένα, αν όχι το καλύτερο, από τα στούντιο κινουμένων σχεδίων στον κόσμο και εδρεύει στο Τόκιο της Ιαπωνίας. Ιδρύθηκε στις 15 Ιουνίου του 1985 από τον σκηνοθέτη Χαγιάο Μιγιαζάκι, τον Ιζάο Τακαχάκα και τον παραγωγό Τόσιο Σουζούκι.
Το έργο των μεγάλων σκηνοθετών έγινε γρήγορα παγκοσμίως γνωστό εξαιτίας των ποιητικών, καλλιτεχνικών ταινιών του, που ξεχωρίζουν για την αισθητική, τα καινοτόμα σκηνικά, τα φιλοσοφικά τους βάθη καθώς τα κοινωνικά μηνύματα.
Μερικές από τις ταινίες του Studio Ghibli που θεωρούνται αριστουργήματα και παίζουν στο Netflix είναι οι εξής:
- The Red Turtle
- The Boy and the Heron
- Spirited Away
- The Tale of Princess Kaguya
- Kiki’s Delivery Service
Τα πρωτοποριακά για την εποχή έργα του Μιγιαζάκι ξεχωρίζουν για τη λεπτομερή, χειροποίητη αισθητική τους, με κάθε καρέ να απαιτεί εκτενή χρόνο και αφοσίωση καθιστώντας την μια χρονοβόρα διαδικασία. Ωστόσο, η τεχνολογία ήρθε για να αλλάξει μια για πάντα τα δεδομένα. Πλέον, η μετατροπή μιας εικόνας σε στυλ Ghibli μπορεί να γίνει με ένα μόλις κλικ. Χρήστες από όλο τον κόσμο μοιράζονται εντυπωσιακές δημιουργίες, γεμίζοντας το διαδίκτυο με εικόνες που μοιάζουν βγαλμένες από τις αγαπημένες ταινίες του Studio Ghibli.
«Νιώθω την απόλυτη αηδία», δήλωσε ο Μιγιαζάκι
Ωστόσο, η νέα λειτουργία του Chat GPT, λογάριασε χωρίς τον... ξενοδόχο μιας και τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει τον δημιουργό του στυλ Ghibli να απαξιώνει την τεχνητή νοημοσύνη, περιγράφοντάς την ως «προσβολή προς την ίδια τη ζωή».
Η συγκεκριμένη αντίδραση του Μιγιαζάκι, μάλιστα, άνοιξε το δίπολο σχετικά με τα όρια της χρησιμότητας μιας τέτοιας λειτουργίας με αρκετούς να αναφέρουν πως το Chat GPT δεν ενδιαφέρεται για το έργο των καλλιτεχνών αλλά και το προς το ζην των ίδιων.
«Νιώθω απόλυτη αηδία», δηλώνει στο απόσπασμα από το viral βίντεο. «Αν θέλετε πραγματικά να φτιάχνετε ανατριχιαστικά πράγματα, μπορείτε να το κάνετε, αλλά εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου».
Το σχόλιο του CEO του Open AI
Το σχόλιό του για τη νέα μόδα έκανε και ο CEO της λειτουργίας OpenAI του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έκρηξη των φωτογραφιών στα Social Media. Ο ίδιος, προχώρησε σε μια σαρκαστική δημοσίευση σχετικά με τις αντιδράσεις του κόσμου στο εγχείρημα της τεχνητής νοημοσύνης αυτά τα δέκα χρόνια λειτουργίας αλλά και της χρησιμότητας της στην κοινωνία.
«Παλεύεις μια δεκαετία προσπαθώντας να βοηθήσεις να φτιαχτεί υπερ-νοημοσύνη για να θεραπευτεί ο καρκίνος ή κάτι τέτοιο, κανείς δεν νοιάζεται για τα πρώτα 7,5 χρόνια, μετά για 2,5 χρόνια όλοι σε μισούν για τα πάντα, ξυπνάς μια μέρα σε εκατοντάδες μηνύματα: "Κοίτα σε έφτιαξα σε στυλ Ghibli"», αναφέρει χαρακτηριστικά ο CEO του Open AI.