Μάλλον σερβίρεις λάθος τη σαμπάνια, λέει ένας ειδικός κρασιών
Πόσοι γνωρίζουν ότι όχι μόνο το σχήμα του ποτηριού, αλλά ακόμα και η «έκρηξη» του μπουκαλιού είναι λάθος.
Η σαμπάνια είναι συνυφασμένη με τον εορτασμό σημαντικών γεγονότων. Ένας γάμος, μια επέτειος, το κλείσιμο μιας σημαντικής και προσοδοφόρας επιχειρηματικής συμφωνίας είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που ακούγεται το χαρακτηριστικό «πάφ» του ανοίγματος του μπουκαλιού με τον διάσημο αφρώδη οίνο από τη Γαλλία.
Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν ότι όχι μόνο το σχήμα του ποτηριού, αλλά ακόμα και η «έκρηξη» του μπουκαλιού είναι λάθος, τουλάχιστον για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα εξαιρετικό μπουκάλι σαμπάνιας και όχι για όσους θέλουν απλά να πιουν ένα ποτήρι οινοπνευματώδες ποτό.
«Τα φλάουτα δεν είναι πρακτικά και τρομερά για να απολαύσεις σαμπάνια», είπε ο σομελιέ Ρίτσαρντ Χέμινγκ. Ο Χέμινγκ είναι ο επικεφαλής σομελιέ στο 67 Pall Mall Singapore, ένα πολυτελές wine club και εστιατόριο μόνο για μέλη. Ως ο καθ’ύλην ειδικός στα κρασιά και στη σαμπάνια θεωρεί το κλασικό ποτήρι που σερβίρεται το αφρώδες κρασί και ονομάζεται «φλάουτο» ως το πιο ακατάλληλο για τη σαμπάνια. Τα ποτήρια – φλάουτα όπως είπε έγιναν το πρότυπο επειδή είναι μικρά και εύκολα στη χρήση σε μεγάλα πάρτι.
Ποτήρι κρασιού αντί «φλάουτου»
Το μακρύ, στενό σχήμα των εμβληματικών γυάλινων ποτηριών καταπνίγει το άρωμα και τη γεύση της σαμπάνιας — και είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσετε. Το στενό άνοιγμα συγκεντρώνει τις φυσαλίδες, καθιστώντας το ως εφιάλτη για να σερβίρετε τη σαμπάνια και να την πιείτε.
Υπάρχει λοιπόν το κατάλληλο ποτήρι για να απολαύσετε τη σαμπάνια; Ο Χέμινγκ ορκίζεται σε απλά ποτήρια κρασιού γενικής χρήσης. Ένα φαρδύ ποτήρι κρασιού παρέχει άφθονο χώρο για να αναπτυχθούν τα αρώματα της σαμπάνιας διατηρώντας παράλληλα τον αναβρασμό που επιτρέπει στο κρασί να «εκφράζεται πολύ καθαρά», είπε ο Χέμινγκ.
Ο σομελιέ ωστόσο αμφισβητεί και την κίνηση εντυπωσιασμού που κάνουν μερικοί με το να προκαλούν την έκρηξη του μπουκαλιού μιας σαμπάνιας και το χύσιμο αφρού. «Εάν πίνετε γουλιά από φλάουτα σαμπάνιας αφού ανοίξετε με κρότο το μπουκάλι, πιθανότατα απολαμβάνετε το αφρώδη σας με λάθος τρόπο», είπε στο Business Insider.
Η σαμπάνια γνώρισε άνοδο μετά την πανδημία, αλλά οι πωλήσεις μειώθηκαν για τους μεγάλους παραγωγούς. Το 2021, οι πωλήσεις σαμπάνιας παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με τα ρεκόρ πριν από τον COVID-19, αγγίζοντας το ανώτατο όριο των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από ένα κύμα εορτασμών μετά την πανδημία, κατά τον βιομηχανικό όμιλο Union des Maisons de Champagne.
Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2024, ο κολοσσός πολυτελείας LVMH — ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σαμπάνιας στον κόσμο — ανέφερε πτώση 15% στις πωλήσεις σαμπάνιας για το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ο Jean-Jacques Guiony, CFO της LVMH, θεώρησε ότι λιγότεροι άνθρωποι έσκαγαν μπουκάλια λόγω λιγότερων εορτασμών στον απόηχο των μεγαλύτερων οικονομικών και γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.