Όταν το φαγητό προκαλεί διπλωματικά επεισόδια: Το Politico θυμάται έξι χαρακτηριστικές ιστορίες
Από τα παράπονα για το μενού, μέχρι τον εμετό του Μπους του πρεσβύτερου, το Politico θυμάται γαστριμαργικές ιστορίες πολιτικής τρέλας.
Λένε ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι. Η πανάρχαια σοφία είναι κάτι που γνωρίζουν καλά οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί ηγέτες, όταν τρώνε και πίνουν με τους αξιότιμους υψηλούς προσκεκλημένους τους.
Ένα πλούσιο δείπνο μπορεί σε κάποιο βαθμό να βελτιώσει κακές διμερείς σχέσεις ή να αμβλύνει ένα πολιτικό πλήγμα - όπως το Γαλλικό Μέγαρο των Ηλυσίων γνωρίζει πολύ καλά.
Ωστόσο, η τέχνη της διπλωματικής φαγητού δεν είναι παιχνιδάκι, ιδιαίτερα όταν έχετε να ταΐσετε διεθνείς καλεσμένους. Το Politico συγκέντρωσε και κατέγραψε σε μια λίστα έξι φορές που ένα δείπνο κορυφής είχε ως αποτέλεσμα ένα διπλωματικό επεισόδιο.
Ρωσική σαλάτα στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2022 στη Μαδρίτη —που έλαβε χώρα αμέσως μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία— ένα πιάτο στο μενού προκάλεσε σάλο. Για μεσημεριανό γεύμα, οι Ισπανοί σέρβιραν Ensaladilla russa, ή «ρωσική σαλάτα».
Το πιάτο, που αποτελείται από κρύες πατάτες, βραστά αυγά, μπιζέλια, καρότα και μαγιονέζα είναι μια δημοφιλής κρύα σαλάτα που συναντάμε σε όλη την Ισπανία, καθώς και στην Ανατολική Ευρώπη, σε διάφορες παραλλαγές.
Δεδομένου του βασικού θέματος της ημερήσιας διάταξης της συνόδου κορυφής - η υποστήριξη της αμυντικής συμμαχίας προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας - η επιλογή δημιούργησε αναστάτωση και αρνητικά σχόλια. Ανεξάρτητα από αυτό, το πιάτο φέρεται να εξαντλήθηκε σε λίγες ώρες και την επόμενη μέρα συμπεριλήφθηκε στο μενού ως «παραδοσιακή σαλάτα».
Πολλά εστιατόρια σε όλη την Ισπανία από τότε μετονόμασαν το πιάτο ως χειρονομία αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.
Το βρετανικό φαγητό δεν άρεσε στον Ζακ Σιράκ
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ είχε ξεκαθαρίσει την αποστροφή του για τη βρετανική γαστρονομία. «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς ανθρώπους που μαγειρεύουν τόσο άσχημα. Μετά τη Φινλανδία, είναι η χώρα με το χειρότερο φαγητό», είπε ο Σιράκ σε μια συνάντηση στη Ρωσία το 2005, προσθέτοντας ότι το μόνο πράγμα που έδωσαν ποτέ οι Βρετανοί στην ευρωπαϊκή γεωργία είναι η ασθένεια των τρελών αγελάδων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια μιας γαλλο-βρετανικής συνόδου κορυφής το 2019, ο Σιράκ είχε προφανώς αμβλύνει τη στάση του.
«Αγγλική κουζίνα: Στην αρχή, νομίζεις ότι είναι χάλια, και μετά λυπάσαι που δεν είναι», είπε κατά τη διάρκεια ενός δείπνου όπου ο Τόνι Μπλερ επαινούσε τις βρετανικές λιχουδιές.
Οι Φινλανδοί αντεπιτίθενται με πίτσα-τάρανδο
Ενώ οι Φινλανδοί μπορούν να έχουν μια ιδιαίτερα κακή φήμη για το φαγητό τους, έχουν ξεκάθαρα μια αίσθηση του χιούμορ για αυτό.
Αφού ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσέβαλε τη φινλανδική κουζίνα λέγοντας ότι οι Φινλανδοί «τρώνε μόνο καπνιστούς τάρανδους», η φινλανδική αλυσίδα πίτσας Kotipizza δημιούργησε μια «πίτσα Μπερλουσκόνι» με κόκκινα κρεμμύδια, μανιτάρια και… καπνιστό τάρανδο.
Η πίτσα Μπερλουσκόνι κέρδισε την υποψηφιότητα των Ιταλών σε διεθνή διαγωνισμό πίτσας στη Νέα Υόρκη.
Η γλυκιά εκδίκηση ήρθε στον απόηχο μιας μακροχρόνιας μάχης για το πού θα βρισκόταν η έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων, που κορυφώθηκε σε ένα αδιέξοδο μεταξύ Φινλανδίας και Ιταλίας αποκτώντας τελικά τη μόνιμη έδρα της στην ιταλική πόλη Πάρμα.
Η πίτσα Μπερλουσκόνι - από τότε που μετονομάστηκε σε poro (που σημαίνει "τάρανδος" στα φινλανδικά) - είναι ένας δημοφιλής στήριγμα της αλυσίδας μέχρι σήμερα.
Ο Τζορτζ Μπους πρεσβύτερος και το ωμό ψάρι
Νιώσατε ποτέ αμηχανία τη χειρότερη δυνατή στιγμή; Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ George H.W. Bush το ένιωσε για τα καλά το 1992, όταν λιποθύμησε και έκανε εμετό στην αγκαλιά του Ιάπωνα πρώην πρωθυπουργού Kiichi Miyazawa μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου πιάτου του επίσημου δείπνου στην πρωθυπουργική κατοικία, με παρόντες 135 διπλωμάτες.
«Απλώς κύλησέ με κάτω από το τραπέζι μέχρι να τελειώσει το δείπνο», είπε ο Μπους στον γιατρό του, που ήταν παρών. Οι Ιάπωνες έφτιαξαν γρήγορα μια νέα αργκό λέξη, «bushusuru», που σημαίνει «να κάνεις το πράγμα του Μπους» ή εμετό.
Ο Φρανσουά Ολάντ και το κρασί του
Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ένας ενημερωμένος λάτρης του κρασιού, ακύρωσε ένα προγραμματισμένο γεύμα με τον Ιρανό Πρόεδρο Χασάν Ροχανί στο Παρίσι το 2016, αφού ο τελευταίος ζήτησε να μην υπάρχει κρασί στο τραπέζι.
Οι Ιρανοί αξιωματούχοι επέμειναν στο κρέας χαλάλ και ένα γεύμα χωρίς κρασί σύμφωνα με τα θρησκευτικά έθιμα στο Ιράν, όπου το αλκοόλ απαγορεύεται.
Ωστόσο, το κρασί είναι βασικός πυλώνας της γαλλικής κουλτούρας και οι Γάλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να υποχωρήσουν.
Το Elysée είχε προτείνει αντ 'αυτού ένα πρωινό χωρίς αλκοόλ, το οποίο το Ιράν αρνήθηκε ως «πολύ φθηνό».
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα έφυγε ασυγκίνητος
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λους Ιγνάτιο Λούλα ντα Σίλβα επέκρινε την ποιότητα και το μέγεθος των μερίδων που του σέρβιραν πέρυσι σε επισκέψεις σε δύο από τις παγκόσμιες γαστρονομικές πρωτεύουσες του κόσμου: το Παρίσι και τη Ρώμη.
Ο Λούλα είπε ότι δεν του αρέσει το φαγητό στα επίσημα κρατικά δείπνα επειδή «όλα είναι μικροσκοπικά», σύμφωνα με το βραζιλιάνικο πρακτορείο O Globo.
«Δεν υπάρχει μεγάλος δίσκος για να διαλέξετε και να πάρετε αυτό που θέλετε. Είναι τόσο λίγο που τρως», είπε η Λούλα. «Ειλικρινά δεν μπορώ να το συνηθίσω. Χρειάζομαι ποσότητα. Μπορεί να είναι λαιμαργία από την πλευρά μου, αλλά μου αρέσει η ποσότητα».