Γιατί το ούζο γίνεται λευκό όταν βάλουμε νερό; Πώς δεν θα σας «χτυπάει» στο κεφάλι
«Ναυαρχίδα» στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών το ελληνικό ούζο - Τα μυστικά του ποτού και η παρέμβαση Δουδωνή.
Πρωταγωνιστεί το ούζο στις εξαγωγές των ελληνικών αλκοολούχων ποτών διατηρώντας την ηγετική θέση στο πρώτο εξάμηνο του 2024, με τη Γερμανία να απορροφά τουλάχιστον το 43% των εξαγωγών.
Τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) δείχνουν ότι το ελληνικό ούζο όχι μόνο συνεχίζει να κρατά το πρωτεία αλλά παρότι έχει δυνατούς ανταγωνιστές από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, κλπ., την τελευταία πενταετία εμφανίζει αύξηση 45% της αξίας και 8% της ποσότητας.
Η κάμερα του Action24 βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας, σε ένα διάσημο ουζερί «Λέσβος» που διαθέτει μια πλούσια κάβε με ούζα ενώ σερβίρει και τους κατάλληλους συνοδευτικούς μεζέδες.
Μιλώντας ο ιδιοκτήτης έδωσε απαντήσεις σε δύο μυστικά: Πρώτον ότι ο γλυκάνισος ευθύνεται για το ότι το ούζο όταν ενωθεί με το νερό ασπρίζει και δεύτερον ότι για να μη «χτυπάει στο κεφάλι» θα πρέπει να πίνεται με παγωμένο νερό και όχι με παγάκια γιατί το παγάκι κάνει βίαιη διάσπαση του οινοπνεύματος.
Γιατί το ούζο γίνεται λευκό όταν βάλουμε νερό;
Τα ηδύποτα με γλυκάνισο, όπως το ούζο, οφείλουν τη γεύση τους στους υδρογονάνθρακες, που είναι το βασικό στοιχείο των αιθέριων ελαίων και ονομάζονται τερπένια. Τα τερπένια διαλύονται στο αλκοόλ, αλλά όχι στο νερό.
Το αλκοόλ που περιέχεται σ’ αυτά τα ποτά, περίπου το 40%, διατηρεί τα τερπένια σε διάλυση, αναμεμειγμένα με τα υπόλοιπα συστατικά. Με άλλα λόγια, το ηδύποτο είναι διαφανές. Προσθέτοντας φρέσκο νερό στο ποτήρι η ποσότητα του αλκοόλ μειώνεται και δεν είναι πια σε θέση να διατηρήσει τα τερπένια σε διάλυση.
Αυτά τότε παίρνουν τη μορφή αιωρούμενων σταγονιδίων και δεν αναμειγνύονται με το νερό. Το φως που πέφτει στα σταγονίδια αντανακλάται προς όλες τις κατευθύνσεις -πρόκειται για το λεγόμενο φαινόμενο της διάθλασης του φωτός-, προσδίδοντας στο ποτό την τυπική γαλακτώδη όψη. Το λευκό χρώμα λοιπόν οφείλεται στο ότι η διάθλαση επενεργεί με τον ίδιο τρόπο σε όλο το μήκος των κυμάτων που σχηματίζουν το ορατό φως.
Στη συνέχεια τα χρώματα αναμειγνύονται και σχηματίζεται ένα γαλακτώδες φως. Στο ίδιο φαινόμενο οφείλεται και το γεγονός ότι τα σύννεφα στον ουρανό μας φαίνονται λευκά. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι τα αιθέρια έλαια των εσπεριδοειδών, η ρητίνη του πεύκου ή τα αρώματα βοτάνων όπως το θυμάρι και το φασκόμηλο.
Η παρέμβαση Δουδωνή
«Από τη Λέσβο είμαι και στο ουζερί Λέσβο είμαι όλη μέρα. Τα μεσημέρια από τη Χαριλάου Τρικούπη εκεί πηγαίνουμε» παρενέβη στο στούντιο του Action24 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης δουδωνής ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι τακτικός θαμώνας στο κατάστημα είναι και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.