Πόσα λεπτά θέλει το «τέλεια» βρασμένο αυγό - Ακριβείς οδηγίες… λεπτό προς λεπτό!
Το βράσιμο των αυγών μόνο με «το μάτι» δεν είναι καλή ιδέα - Παρακάτω θα δεις τους χρόνους για ένα μελάτο και σφιχτό αυγό.

«Δεν ξέρει να βράσει ούτε αυγό», λένε για όποιον δεν έχει επαφή με τη μαγειρική και δεν μπορεί να κάνει ούτε το πιο απλό: ένα βραστό αυγό! Και αυτό όμως θέλει την τέχνη του και έχει μυστικά. Το πιο σημαντικό είναι να τηρήσουμε σωστούς χρόνους βρασίματος.
Ένα βραστό αυγό είναι πολύ θρεπτικό και χορταστικό. Εκτός απ’ το ότι μπορούμε να το απολαύσουμε σκέτο ή με λίγο ψωμί, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές συνταγές.
Ωστόσο όσον αφορά το τέλειο αυγό οι απόψεις διίστανται. Σε κάποιους αρέσει να είναι εντελώς ρευστό, άλλοι προτιμούν ένα ελαφρώς μελάτο αυγό και άλλοι προτιμούν τα αυγά τους εντελώς σφιχτά. Το βράσιμο των αυγών μόνο με «το μάτι» δεν είναι καλή ιδέα.
Το πιο σημαντικό εργαλείο κατά το βράσιμο των αυγών είναι το χρονόμετρο. Οι χρόνοι που δίνουμε εδώ είναι για αυγά μεσαίου μεγέθους. Αν είναι μικρά ή αρκετά μεγάλα, οι χρόνοι θα χρειαστούν μια πολύ μικρή προσαρμογή.
Οι χρόνοι βρασίματος
- Για μελάτα κρατάμε 4 λεπτά.
- Για μέτρια μελάτα κρατάμε περίπου 6 λεπτά (θέλουμε να χύνεται ο κρόκος, απλά να είναι όλο πιο «δεμένο».
- Για σφιχτά, με ωραίο κρεμώδη κρόκο, μετράμε 10 λεπτά.
- Για πολύ σφιχτά (όπως αυτά που βάφουμε το Πάσχα) μετράμε 12 λεπτά.
Αφού περάσει ο χρόνος, βγάζουμε τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα και τα βουτάμε αμέσως σε ένα μπολ που έχουμε γεμίσει με πάγο και κρύο νερό. Αυτό τα «σοκάρει» και σταματάει αμέσως το παραπάνω βράσιμο, ενώ ταυτόχρονα βοηθάει στο καθάρισμά τους.
Ένα επιπλέον tip για να αποφύγετε το ράγισμα κατά το βράσιμο είναι να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι και λίγο ξύδι στην κατσαρόλα με το νερό (πριν έρθει σε βράση).