Ευθύμιος Λέκκας για τους σεισμούς στην Κρήτη: «Εκτονώνεται η κατάσταση»
«Υπάρχει σταδιακή μετάθεση της σεισμικής δραστηριότητας προς το Λιβυκό Πέλαγος», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, όπου το βράδυ της Τρίτης (02/07) σημειώθηκαν πέντε σεισμικές δονήσεις, με τη μεγαλύτερη από αυτές να έχει μέγεθος 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα φαίνεται πως εκτονώνεται και σημείωσε ότι το επίκεντρο μετατίθεται νότια, μέσα στο Λιβυκό Πέλαγος, γεγονός που επίσης είναι θετικό.
«Εκδηλώθηκαν συνολικά πέντε σεισμικές δονήσεις από χθες το βράδυ στις 22.30. Η πρώτη είχε μέγεθος 4,5 βαθμών, αλλά δεν έγινε αντιληπτή στον Δήμο Φαιστού, δηλαδή στη Μεσσαρά στην Κρήτη. Η δεύτερη έγινε μετά από 33 λεπτά και είχε ένα μέγεθος της τάξης των 4,6 βαθμών, η οποία όμως όμως έγινε έντονα αντιληπτή στους κατοίκους του δήμου Φαιστού. Στη συνέχεια είχαμε άλλες τρεις δονήσεις, που έγιναν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι οποίες όμως ήταν πιο νότια. Όλες αυτές οι δονήσεις είχαν επίκεντρο τον υποθαλάσσιο χώρο ή πολύ κοντά στη χέρσο. Βλέπουμε μία σταδιακή μετάθεση της δραστηριότητας προς το νότιο τμήμα, δηλαδή μέσα μακριά στο Λιβυκό», σχολίασε αρχικά ο Ευθύμιος Λέκκας.
Για τις τρεις δονήσεις που ακολούθησαν του μεγαλύτερου σεισμού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε: «Ήταν 3,2 και 2,7 βαθμών. Ήταν μικρότερες δονήσεις, αλλά το καλό ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με επίκεντρα, τα οποία απομακρύνονται από τη χέρσο, μέσα στο πέλαγος, συνεπώς δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας. Μετά το δεύτερο σεισμό υπήρχε ένας προβληματισμός για τη σεισμική δραστηριότητα, γιατί έγινε έντονα αντιληπτή στο δήμο Φαιστού, αλλά συνέχεια οι ανησυχίες εκτονώθηκαν. Παρακολουθούμε βέβαια την εξέλιξη του φαινομένου, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία».
Για το αν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά και για το ρήγμα που έδωσε αυτούς τους σεισμούς, ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Φαίνεται ότι εκτονώνεται η κατάσταση, γεγονός το οποίο συνηγορεί ότι ήταν ο κύριος σεισμός το 4,6. Είναι όμως πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις. Σε σχέση με τα ρήγματα που έδωσαν αυτούς τους σεισμούς, είναι ρήγματα μέσα στον υποθαλάσσιο χώρο. Είναι ένα σύστημα ρηγμάτων, είναι ένας πολύπλοκος ρηξιγενής ιστός. Δεν μπορεί να τον περιγράψει κανείς εύκολα, αν δεν τον τοποθετήσει πάνω σε ένα χάρτη στον υποθαλάσσιο χώρο. Νότια της Κρήτης είναι η πιο ενεργή σεισμική περιοχή της χώρας, δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με την άμεση γειτνίαση με το ελληνικό τόξο. Συνεπώς τέτοιοι σεισμοί αναμένονται. Βέβαια τους αξιολογούμε την κάθε φορά, αλλά συνολικά δεν υπάρχει καμία ανησυχία από αυτή την συγκεκριμένη σεισμική δραστηριότητα».