Κρύο, κρύο... καιρός για υπέροχη ζεστή σοκολάτα - Οι καλύτερες συνταγές
Τις κρύες μέρες μπορείτε να χαλαρώσετε συντροφιά με μια υπέροχη, ζεστή σοκολάτα ρόφημα. Οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι πολλές. Εμείς δοκιμάσαμε δύο και μας ενθουσίασαν.
Σοκολάτα με καφέ
Υλικά
- 3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 350 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 2 κουταλάκια στιγμιαίο καφέ
- 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ή όση επιθυμείτε)
- 2 ξυλάκια κανέλας
Εκτέλεση
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί.
Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταίνεται μαζί με την κρέμα γάλακτος, την κανέλα, τον καφέ και τη ζάχαρη. Πριν κοχλάσει αποσύρετε από τη φωτιά.
Προσθέτετε στο μείγμα του γάλακτος τη λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύετε και αφήνετε το μείγμα για λίγα λεπτά στην άκρη (5'-10') να τραβήξει το άρωμα.
Αφαιρείτε τα ξυλάκια της κανέλας, ξαναζεσταίνετε ελαφρά τη σοκολάτα και σερβίρετε. Αν θέλετε πασπαλίζετε με τριμμένη κουβερτούρα.
Tips
Μπορείτε αντίστοιχα να αρωματίσετε τη σοκολάτα με βανίλια ή να κάνετε μείξη αρωμάτων. Αν σας αρέσουν τα πιο γλυκά ροφήματα, αυξήστε την ποσότητα του μελιού κατά μία κουταλιά.
Σοκολάτα με ποτό
Υλικά
- 360 γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια
- 3 φλιτζάνια φρέσκο γάλα
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1-2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
- 1 σφηνάκι κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού (Grand Marnier ή άλλο)
- 2 ξυλάκια κανέλας
Εκτέλεση
Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ανακατεύοντας διαρκώς.
Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταίνεται μαζί με την κρέμα γάλακτος, την κανέλα και τη ζάχαρη. Πριν κοχλάσει αποσύρετε από τη φωτιά.
Προσθέτετε στο γάλα τη λιωμένη κουβερτούρα και το λικέρ ή το κονιάκ και ανακατεύετε. Αφήνετε το μείγμα για λίγα λεπτά στην άκρη (5') πριν σερβίρετε.
Tips
Αν θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε με φλούδες κουβερτούρας, με λίγο τριμμένο μπισκότο, με κανέλα ή να διακοσμήσετε με ξύσμα πορτοκαλιού. Επίσης μπορείτε να παραλείψετε εντελώς τη ζάχαρη ή το αλκοολούχο.
Σοκολάτα με θαλασσινό αλάτι
Υλικά
- 4 1/2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 3/4 φλιτζάνι ζάχαρη
- 2/3 φλιτζάνι ζεστό μείγμα σοκολάτας ή κακάο, συν περισσότερο για το πασπάλισμα
- 1/3 φλιτζάνι κορν φλάουρ
- Θαλασσινό αλάτι
- 5 μεγάλοι κρόκοι αυγών, χτυπημένοι
- 2 κουταλάκια του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- Κρέμα σαντιγί, για επικάλυψη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε 4 φλιτζάνια γάλα σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσουν στον ατμό.
Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τη ζάχαρη, το μείγμα ζεστής σοκολάτας, το άμυλο καλαμποκιού και το 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών και το υπόλοιπο 1/2 φλιτζάνι γάλα.
Προσθέστε σιγά σιγά το μισό ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε σταδιακά το μείγμα αυγού-γάλακτος στο υπόλοιπο ζεστό γάλα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα σε υφή που μοιάζει με πουτίγκα, για 3 με 4 λεπτά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε τη βανίλια.
Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει ελαφρώς, ανακατεύοντας μερικές φορές για να μην σχηματιστεί φλούδα. Τοποθετήστε ένα κομμάτι πλαστική μεμβράνη απευθείας στην επιφάνεια της πουτίγκας και βάλτε το στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει τελείως και να πήξει, περίπου 4 ώρες.
Πριν σερβίρετε, χτυπάτε δυνατά την πουτίγκα μέχρι να γίνει λεία και κρεμώδης. Ρίξτε το με ένα κουτάλι σε μπολ σερβιρίσματος και από πάνω προσθέστε κουκλάκια σαντιγί και πασπαλίζοντας με ζεστό μείγμα σοκολάτας.
Tips
Για καλύτερα αποτελέσματα, μην χρησιμοποιείτε μείγματα ζεστής σοκολάτας ή κακάο που περιέχουν γάλα σε σκόνη ή άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να αλλάξουν τη δομή και την υφή της πουτίγκας.