Σας έχουμε την τέλεια συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά με... βότκα
Η νηστεία της Σαρακοστής έχει ξεκινήσει, ωστόσο την 25η Μαρτίου έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την πολύ λαχταριστή σκορδαλιά σε συνδυασμό με μπακαλιάρο τηγανητό.
Η παραδοσιακή συνταγή του πιάτου προϋποθέτει το «βούτηγμα» του μπακαλιάρου σε ένα σωστά δεμένο κουρκούτι, που θα έχει ως αποτέλεσμα την τραγανή επικάλυψη του ψαριού.
Τι όμως θα βοηθήσει στο «δέσιμο» του τέλειου κουρκουτιού; Το αλκοόλ φυσικά!
Προσθέστε λίγη βότκα και θα μας θυμηθείτε!
Δείτε αναλυτικά την τέλεια συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά:
ΥΛΙΚΑ
800 γρ. μπακαλιάρο, χωρίς κόκαλα και χωρίς δέρμα
Αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα του μπακαλιάρου
Αλάτι
Ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 ml σόδα, αναψυκτικό
400 ml μπύρα, ξανθιά πολύ παγωμένη
50γρ βότκα
2 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Αλάτι
ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κυβάκια
5-6 σκ. σκόρδο
200 ml ελαιόλαδο
150 ml ζωμό, από το βράσιμο της ουράς του μπακαλιάρου
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αρχικά, αφού έχουμε ξαλμυρίσει τον μπακαλιάρο μας, αν είναι παστός, κόβουμε την ουρά από το φιλέτο και σε ένα μικρό κατσαρολάκι που έχουμε γεμίσει με νερό, τον ρίχνουμε μέσα και την αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ώστε να δώσει γεύση στο νερό.
Αφαιρούμε το ψάρι από την κατσαρόλα και κρατάμε τα 150 ml νερό.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε μία κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις πατάτες και τις βράζουμε για περίπου 20-25 λεπτά. Μόλις μαλακώσουν πάρα πολύ καλά, τις σουρώνουμε και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Στο ίδιο μπολ, προσθέτουμε το σκόρδο και το λάδι. Χτυπάμε με ένα ραβδομπλέντερ, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Έπειτα, προσθέτουμε τα 150 ml νερού που κρατήσαμε από τον μπακαλιάρο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε πάλι με το ραβδομπλέντερ, μέχρι το μείγμα μας να γίνει εντελώς λείο και κρεμώδες. Διορθώνουμε το αλάτι και πιπέρι αν χρειαστεί, και την αφήνουμε στην άκρη.
Για το κουρκούτι
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι και τη σόδα, τη μπύρα, τη βότκα, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και αλάτι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη. Αν μείνουν κάποιοι «κόμποι» στο κουρκούτι μας, δεν μας ενοχλεί, καθώς αυτοί είναι που θα μας χαρίσουν την ωραία τραγανή υφή, αλλά και ήχο κρατσανίσματος στον μπακαλιάρο μας.
Για τον μπακαλιάρο
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα με αρκετό ηλιέλαιο σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρκετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο.
Παράλληλα, σε ένα μπολ, προσθέτουμε το αλεύρι με λίγο αλάτι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και πανάρουμε καλά τα φιλέτα του μπακαλιάρου, από όλες τις πλευρές.
Βουτάμε τα παναρισμένα φιλέτα του μπακαλιάρου μέσα στο κουρκούτι, μέχρι να καλυφθούν εντελώς.
Τηγανίζουμε το μπακαλιάρο για 5-6 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το κουρκούτι, να γίνει τραγανό και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμος ο μπακαλιάρος, τον μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο ζεστό, συνοδεύοντας με τη σκορδαλιά.