«Κληρώνει» για μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές ακινήτων σε αυτούς τους 12 Δήμους
Ιδιώτες εκτιμητές προχωρούν σε επανακαθορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων σε 36 ζώνες μετά τις ενστάσεις των Δήμων.
Στη τελική ευθεία εισέρχεται η επανεξέταση των αντικειμενικών αξιών σε 12 Δήμους της χώρας που το αίτημα τους για «κούρεμα» των τιμών «πέρασε επιτυχώς» από το υπουργείο Οικονομικών καθώς ιδιώτες εκτιμητές πιάνουν δουλειά και αναμένεται έως το Σεπτέμβριο να υποβάλλουν το πόρισμα τους για το αν, σε ποια έκταση και σε ποιες από τις 36 ζώνες θα μειωθούν οι τιμές εκκίνησης.
Στη λίστα περιλαμβάνονται οι δήμοι Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Πάντως μετά την υποβολή των προτάσεων από τους εκτιμητές στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και εφόσον υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσιεύσεως της υπουργικής απόφασης, .
Επισημαίνεται ότι μόνο σε 12 Δήμους από τους 169 δήμους που υπέβαλαν ενστάσεις θα προχωρήσει η διαδικασία της επανεξέτασης των αντικειμενικών τιμών καθώς οι υπόλοιπες απορρίφθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών ως μη αιτιολογημένες και λόγω του γεγονότος ότι η σημαντική αύξηση τους τελευταίους μήνες των εμπορικών τιμών στην κτηματαγορά υπερκάλυψε τη διαφορά, όπου υπήρχε μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών τιμών
Σε περίπτωση «κουρέματος» των αντικειμενικών τιμών στους 12 δήμους αυτόματα θα μειωθούν μια σειρά φόρων και τελών που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως:
1. Ο κύριος ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται με βάση κλίμακες βασικού ποσού φόρου ανά τ.μ. ακινήτου ανάλογα με το ύψος της τιμής ζώνης ανά τ.μ. που ισχύει στην περιοχή κάθε ακινήτου.
2. Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων που επιβάλλεται επί του αθροίσματος των φορολογητέων αξιών των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων εδαφικών εκτάσεων που κατέχει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον το άθροισμα αυτό υπερβαίνει τις 250.000 ευρώ.
3. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), ο οποίος υπολογίζεται με 3% επί της αντικειμενικής αξίας κάθε πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή.
4. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις πωλήσεις νεόδμητων κτισμάτων που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία.
5. Ο φόρος χρησικτησίας κτισμάτων.
6. Ο φόρος ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων.
7. Ο φόρος διανομής ακινήτων.
8. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), που επιβάλλεται υπέρ των δήμων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και υπολογίζεται με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,25‰ -0,35‰ επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.
9. Ο δημοτικός φόρος που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων (υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης).
10. Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων.
Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για η σταδιακή επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε 2.167 περιοχές σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το υπολειπόμενο 1,5% της επικράτειας όπου έλειπαν τα απαιτούμενα πολεοδομικά στοιχεί.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό σε πρώτη φάση αξίες θα αποκτήσουν περίπου 500 περιοχές σε όλη τη χώρα. Σε αυτές περιλαμβάνονται η Αττική όπου το σύστημα των αντικειμενικών τιμών ζώνης θα επεκταθεί σε περιοχές από τη Βάρκιζα έως τα Λεγραινά, Αγία Μαρίνα, Χάρακα, Δασκαλειό, περιοχές από το Πόρτο Ράφτη, περιοχές σε Σαλαμίνα, Κύθηρα, Αίγινα ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα η Αχαΐα (Διακοπτό, Αιγείρα, Πλάτανος, Σελιανίτικα, Ψαθόπυργος), στην Ηλεία (Κυλλήνη, Αρχαία Ολυμπία), τα Τρίκαλα (Περτούλι, Ελάτη, Πύλη, Καστράκι), και η Φλώρινα (Αμύνταιο, Αγ. Παντελεήμονας, Πρέσπες, Φιλώτας, Δροσοπηγή, Πισοδέρι, Κρυσταλλοπηγή, Μελίτη).