Κλείνεις δρόμο για πάρκινγκ; Θα το πληρώσεις ακριβά - Τι ισχύει με πιλοτές
Μία ερώτηση που κάνουμε όλοι στον εαυτό μας ή στον μεγαλοδύναμο (η τελευταία μας λύση πάντα) κάθε ημέρα είτε πάμε στη δουλειά είτε μένουμε κάπου κεντρικά. Μπορούμε να… κρατάμε θέσεις πάρκινγκ ή όχι; Τι γίνεται με την στάθμευση σε πιλοτή;
Πάρκινγκ, χώρος στάθμευσης, όπως και να το πείτε είναι ένα από τα άλυτα μυστήρια της καθημερινής μας μετακίνησης (αν κινείστε με αυτοκίνητο). Για κάποιους που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι μία ανάμνηση παλιά ή μία αιτία για ψυχοθεραπεία. Για όσους μετακινούνται με μοτοσικλέτα είναι ίσως μία αιτία που χρησιμοποιούν δίκυκλο (μαζί με την αιώνια κίνηση), αν και τώρα κάποιοι από αυτούς αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλείας κατά τη στάθμευση των μοτοσικλετών τους (κλοπές).
Ψάχνοντας το γιατί το να βρείτε να παρκάρετε έχει γίνει μία μικρή επιτυχία (κάτι σαν να κερδίσατε χρηματικό ποσό σε τυχερό παιχνίδι), θα πέσουμε πάνω στα αίτια όλων των κακών της καθημερινής μας μετακίνησης στην Αθήνα: Σχεδόν ανύπαρκτη ρυμοτομία, γερασμένοι δρόμοι, πολλαπλασιασμός των αυτοκινήτων και χωρίς όριο εκμετάλλευση των κτιρίων (λιγοστές θέσεις πάρκινγκ και γραφεία ως το πέμπτο υπόγειο). Μάλιστα κάποιοι για να βγάλουν περισσότερα χρήματα, νοικιάζουν τις δικές τους θέσεις στάθμευσης σε άλλα γραφεία.
Θέση στάθμευσης, από τις πιλοτές στους δρόμους-Μπορείτε να «κρατάτε» θέση;
Ας ξεκινήσουμε από το σπίτι μας, όπου κάνουμε το πρώτο… λάθος. Η πιλοτή της πολυκατοικίας δεν είναι η «πύλη». Προέρχεται από τη γαλλική λέξη pilotis (pilot = κολόνα) και αφού μάθαμε την ετυμολογία της να δούμε πως παρκάρουμε σε αυτήν.
Τι είναι η πιλοτή;
Η πιλοτή μιας πολυκατοικίας είναι ο ανοιχτός χώρος στο ισόγειο, ανάμεσα σε κολόνες, οι οποίες στηρίζουν το οικοδόμημα. Είναι ένας κοινόχρηστος χώρος από όλους τους συνιδιοκτήτες της πολυκατοικίας και ένας παράδεισος αν μένετε σε περιοχές, όπου το πάρκινγκ είναι πιο σπάνιο και από τη λευκή τρούφα.
Το ιδιόκτητο πάρκινγκ απαγορεύεται ρητά στην πιλοτή. Οι συνιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μιας πολυκατοικίας, μπορούν να καθορίσουν συγκεκριμένους χώρους για στάθμευση στην πιλοτή, που θα ανήκουν στην αποκλειστική τους χρήση, χωρίς όμως αυτοί να είναι χώροι που αποτελούν ιδιοκτησία τους. Τώρα το πού θα παρκάρετε, καθορίζεται με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας ή με ξεχωριστό συμβόλαιο.
Σε περίπτωση που δεν γίνει τίποτα από τα δύο, τότε όλοι έχουν δικαίωμα στάθμευσης όπου θέλουν. Θέσεις δικαιούνται μόνο τα διαμερίσματα και τα καταστήματα της πολυκατοικίας.
Μπορεί κάποιος τρίτος να χρησιμοποιήσει την πιλοτή;
Όχι. Οι θέσεις πάρκινγκ της πιλοτής είναι μόνο για τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από τρίτους, όπως απαγορεύεται να ενοικιαστούν ή να πουληθούν σε τρίτους.
Η θέση στον δρόμο
Εδώ η κατάσταση μπορεί να γίνει… άγρια αφού έχετε διαβάσει ως και για επιθέσεις ή ξυλοδαρμούς για μία θέση στάθμευσης. Φυσικά, έχουμε και τους… έξυπνους με τις γλάστρες, καρέκλες, ποδήλατα ή και σκούτερ που βάζουν… με αυτό τον τρόπο «ρεζερβέ» στον χώρο εμπρός από το σπίτι τους. Μάλιστα κάποιοι ενώ έχουν γκαράζ το «κλείνουν» και αφήνουν το αυτοκίνητο έξω γιατί βαρέθηκαν να το παρκάρουν στη θέση τους. Αυτοί (ευτυχώς) τιμωρούνται από το νόμο.
Δυστυχώς, υπάρχει μια μικρή μερίδα «συμπολιτών» μας που θεωρεί ότι ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή το μαγαζί τους αποτελεί μέρος της ιδιοκτησίας τους. Το αποτέλεσμα είναι να κάνουν παράνομη κατάληψη του δρόμου.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται.
Αυτό σημαίνει ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με πρόστιμο 400 ευρώ.
Δεν γνωρίζουμε αν κάθε ημέρα έχετε την όρεξη να αντιμετωπίζετε τον κάθε «έξυπνο» ή σε απόγνωση «συμπολίτη» μας που ψάχνει και αυτός για θέση στάθμευσης και κλείνει το χώρο αλλά καλό θα είναι να τον ενημερώσετε πως αυτό που κάνει απαγορεύεται. Ναι δεν λύσαμε το θέμα αλλά τουλάχιστον ρίξαμε λίγο φως πάνω του…