Παράνομη στάθμευση: Γιατί θα πληρώσεις πολλά αν πάρεις τον νόμο στα χέρια σου
Το φαινόμενο οι πολίτες να… προειδοποιούν άλλους πολίτες για την κακή τους συμπεριφορά στο δρόμο είναι καλό, όμως για όλα υπάρχει ένα όριο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δημιουργεί φθορές σε κάποιου άλλου την περιουσία..
Η ανυπαρξία χώρων πάρκινγκ προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους άγχος και πανικό, ενώ πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος του ιδιωτικού πάρκινγκ. Αποτέλεσμα οι δρόμοι όπου υπάρχουν επιχειρήσεις/γραφεία/καταστήματα συχνά να μην μπορούν να αντέξουν την πληθώρα των οχημάτων. Δρόμοι, στενά αλάνες, χώροι με ημιτελή ή γκρεμισμένα σπίτια γεμίζουν από αυτοκίνητα αυτών που εργάζονται στις περιοχές αυτές.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν και αυτοί που απλά θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να νοιάζονται για κανένα. Οι νόμοι δεν είναι για αυτούς ενώ μπλοκάρουν δρόμους, ράμπες αναπήρων εμποδίζουν λεωφορεία/ πυροσβεστικά ή και νοσοκομειακά οχήματα. Συχνά ότι κάνουν είναι χωρίς δόλο, συνήθως με αφέλεια μη γνωρίζοντας πόσο κακό κάνουν με τις πράξεις τους.
Η Αστυνομία κάποιες φορές δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί και μαζί τους και τότε εμφανίζονται φαινόμενα κινημάτων πολιτών. Αυτά είναι σωστά μέχρι του σημείου να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες, και να ενεργοποιούν τις Αρχές ένα όριο που συχνά το παραβαίνουν. Πιστεύουν πως με το δίκιο που τους δίνει η κακή πράξη του άλλου μπορούν να κάνουν ότι νομίζουν προχωρώντας συχνά σε πρόκληση ζημιών κάτι που μπορεί να πληρώσουν ακριβά.
Τελευταία κίνημα αυτό του «Σηκωμένου υαλοκαθαριστήρα». Είχε προηγηθεί η δράση των «streetpanthers» (ιδρύθηκαν το 2006 στη Θεσσαλονίκη και η τελευταία δράση τους έγινε το 2015) οι οποίοι έγιναν γνωστοί με τα αυτοκόλλητα: «Είμαι γάιδαρος παρκάρω όπου γουστάρω» και το «Ενοχλώ; Σκασίλα μου! Παρκάρω όπου γουστάρω». Τα δύο αυτοκόλλητα απεικόνιζαν ένα γάιδαρο στη θέση του οδηγού ενός αυτοκινήτου, πάνω σε μία διαγράμμιση πεζών.
Τώρα οι αγανακτισμένοι από τους κακούς (στη στάθμευση) πολίτες, σηκώνουν τον υαλοκαθαριστήρα του παράνομα παρκαρισμένου ΙΧ, ώστε όταν ο οδηγός επιστρέψει να αντιληφθεί ότι η κακή πράξη του δεν πέρασε απαρατήρητη από τους άλλους. Συνήθως θα δείτε σηκωμένο τον υαλοκαθαριστήρα σε αυτοκίνητα που είναι σταθμευμένα σε διασταυρώσεις (εμποδίζοντας την ορατότητα των οδηγών), διαβάσεις πεζών και σε ράμπες ΑμεΑ. Μέχρι εδώ καλά.
Όμως υπάρχουν και αυτοί, που ξεπερνούν τα όρια και προκαλούν ζημιές, όπως να γυρίζουν ανάποδα τους καθρέφτες (εύκολο να τους σπάσουν) να γράφουν με μαρκαδόρους ή να γδέρνουν με κλειδί πάνω στο αυτοκίνητο και να γράφουν βωμολοχίες στο καπό ή τις πόρτες. Πιστεύουμε πως και στις δύο περιπτώσεις η επιβολή του νόμου, ανήκει στα όργανα της τάξης. Η αστυνομία ξέρει πως θα χειριστεί έναν παραβάτη, ποια ποινή θα του δώσει.
Φυλάκιση και χρηματική αποζημίωση σε όσους προκαλούν φθορές σε οχήματα
Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπει Φυλάκιση αλλά και χρηματική ποινή σε περίπτωση κλοπής ή φθοράς αυτοκινήτου, δίκυκλου ή άλλου οχήματος. Ο νόμος έχει τίτλο: «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης - Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».
Μέσα στον νόμο ξεχωριστό κεφάλαιο έχουν οι ποινές για φθορά περιουσίας όπως ζημιές στην επιφάνεια του αμαξώματος οι οποίες έχουν προκληθεί από κλειδί, κατσαβίδι ή μαχαίρι.
Στο άρθρο 59 του νόμου 5090 αναγράφεται ότι: «Όποιος καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση έως 2 έτη ή χρηματική ποινή. Αν το πράγμα είναι μικρής αξίας ή η ζημία που προκλήθηκε είναι ελαφρά, ο υπαίτιος τιμωρείται με χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν το πράγμα είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ή τοποθετημένο σε δημόσιο χώρο ή η πράξη έγινε χωρίς πρόκληση από τον παθόντα, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή.»