Κι όμως το κάνεις λάθος: Τα οκτώ λάθη που γίνονται στο ντους
Το ντους είναι μία καθημερινή βασική συνήθεια, η οποία μάλλον είναι δύσκολο να την κάνουμε λάθος. Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να κάνουμε και τα οποία να κάνουν χειρότερα τα πράγματα είτε για την καθαριότητα του σώματός μας είτε γενικότερα για την υγεία μας.
Όπως αναφέρει άρθρο του everydayhealth.com, με το ντους και το μπάνιο απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, καθώς και τα έλαια, τις βρωμιές, τον ιδρώτα και τα βακτήρια. Τα δερματικά έλαια αποτελούν τροφή για τα βακτήρια, οπότε όταν κάνουμε ντους, μειώνουμε επίσης τον κίνδυνο μολύνσεων του δέρματος. Από την άλλη πλευρά, το πολύ συχνό ντους μπορεί να συμβάλει στην ξηρότητα και την φαγούρα στο δέρμα.
Κι όμως, το σωστό ντους δεν είναι τόσο προφανές. Πολλοί έχουν απορίες σχετικά με το πώς και πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε ντους: από τη θερμοκρασία του νερού έως ποια προϊόντα να χρησιμοποιούνται και πότε.
Ακολουθούν οκτώ πράγματα που κάνουμε λάθος την ώρα του ντους:
- 1. Ντους σε λάθος θερμοκρασία
Το πολύ κρύο ντους μπορεί να μας «ξυπνάει», αλλά πιθανότατα δεν θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε. Από την άλλη πλευρά, ούτε το καυτό ντους δεν αποτελεί ιδανική λύση. Το πολύ ζεστό νερό αναγκάζει το σώμα μας να χάσει τα φυσικά του έλαια, αφήνοντας το δέρμα ξηρό και με φαγούρα. Το χλιαρό νερό είναι η σωστή θερμοκρασία για το μπάνιο μας.
- 2. Ντους για υπερβολικά πολλή ώρα
Το να καθόμαστε με τις ώρες κάτω από το ζεστό νερό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε όμορφα εκείνη τη στιγμή, αλλά είναι επιζήμιο για το δέρμα μας. Όπως και με το πολύ ζεστό νερό, έτσι και το πολύωρο ντους κάνει το δέρμα να χάνει τα περισσότερα έλαια και, συνεπώς, την υγρασία του. Εάν παρατηρήσετε ότι αντιμετωπίζετε προβλήματα με το ξηρό δέρμα, μειώστε την χρονική διάρκεια του ντους, περιορίζοντάς το σε 5 έως 10 λεπτά.
- 3. Πλύσιμο με σφουγγάρι
Τα σφουγγάρια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειωθεί η ποσότητα σαπουνιού που χρησιμοποιούμε για το σώμα μας. Ωστόσο, μπορούν να λειτουργήσουν και σαν «δεξαμενή» βακτηρίων και μπορούν επίσης να ερεθίσουν ένα ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα. Είναι καλύτερα να εφαρμόζουμε το σαπούνι με τα χέρια μας.
- 4. Χρησιμοποιούμε «σκληρά» καθαριστικά
Η πανδημία του κορονοϊού μας έμαθε να εξετάζουμε υπερβολικά το πώς καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε τα πάντα, ακόμη και τον εαυτό μας. Ωστόσο, πρέπει να θυμόμαστε ότι το απλό σαπούνι και το νερό αρκούν για να σκοτωθεί ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόζουμε στο δέρμα μας πιο «σκληρά» καθαριστικά.
- 5. Δεν τρίβουμε όλο μας το σώμα
Κι όμως η γιαγιά σας είχε δίκιο: Μην ξεχνάτε να τρίβετε καλά πίσω από τα αυτιά σας, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας και στον αφαλό σας. Αν δεν το κάνετε αυτό, μπορεί να αλλάξει το μικροβίωμα του δέρματός σας -η ισορροπία που υπάρχει στα βακτήρια στο δέρμα σας- και πιθανώς να αυξάνετε τον κίνδυνο για δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ακμή.
Αυτό ανακάλυψαν οι ερευνητές μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε το 2023 όταν έτριψαν διάφορες περιοχές του δέρματος (τις γάμπες, τους βραχίονες -τους οποίους αντιμετώπισαν ως παράγοντες ελέγχου επειδή αυτές οι περιοχές τείνουν να πλένονται πιο συχνά- και τις προαναφερθείσες υγρές και λιπαρές περιοχές, οι οποίες και ονομάζονται hotspots) και στη συνέχεια μελέτησαν τις βακτηριακές τους διαφορές μέσω της αλληλουχίας DNA.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περιοχές που τείνουν να πλένονται πιο σχολαστικά είχαν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων από τα hotspots, γεγονός που σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο για δερματικές παθήσεις.
- 6. Ξεπλένουμε τα μαλλιά μαζί με το σώμα
Για να αποτρέψουμε την ακμή και τον ερεθισμό του δέρματος, πρέπει να λουζόμαστε με το σαμπουάν πρώτα, να ξεπλένουμε τα μαλλιά μας, στη συνέχεια να βάζουμε μαλακτικό στα μαλλιά, να πλένουμε το σώμα μας με σαπούνι και στο τέλος να ξεπλένουμε ταυτόχρονα το μαλακτικό από τα μαλλιά και το σαπούνι από το σώμα.
Ακολουθώντας αυτήν τη σειρά στο ντους σημαίνει ότι το πλύσιμο βοηθά στην πλήρη απομάκρυνση μαλακτικού και σαμπουάν από το δέρμα μας. Όσο για το ξύρισμα, αν το αφήσετε για τελευταία στιγμή στο ντους, οι τρίχες θα είναι πιο μαλακές από τη ζέστη, το νερό και τον ατμό και θα είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν.
- 7. Ντους (μόνο) το πρωί
Δεν υπάρχει κάποια ώρα που να είναι η καλύτερη για να κάνουμε ντους. Εξαρτάται από το πρόγραμμά μας και την προσωπική μας προτίμηση. Σίγουρα, το πρωινό ντους θα μας βοηθήσει να αισθανθούμε πιο ξύπνιοι. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πιθανά οφέλη από το βραδινό ντους.
Πρώτον, ένα ζεστό ντους 10 λεπτών μία έως δύο ώρες πριν τον ύπνο βοηθάει να κοιμηθούμε γρηγορότερα, σύμφωνα με μια ανάλυση στο επιστημονικό περιοδικό Sleep Medicine Reviews. Καθώς το σώμα μας κρυώνει μετά τη ζεστασιά του ντους, διεγείρει το σώμα για να πάμε για ύπνο. Ένα άλλο πλεονέκτημα για το βραδινό ντους: Εάν είστε αλλεργικοί, το ντους πριν τον ύπνο θα ξεπλύνει τη γύρη από τα μαλλιά και το δέρμα σας.
- 8. Κάνουμε ντους πολύ συχνά
Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε ντους με σαμπουάν και σαπούνι καθημερινά. Ειδικά τους πιο κρύους χειμερινούς μήνες, όταν μάλλον δεν ιδρώνουμε τόσο πολύ και το δέρμα μας τείνει να είναι πιο ξηρό, μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες. Μάλιστα, το να κάνουμε ντους απλά μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.
Εάν ασκείστε ή έχετε μια δουλειά που σας γεμίζει βρωμιές και αισθάνεστε ότι πρέπει να κάνετε ντους δύο φορές την ημέρα, τότε δοκιμάστε να κάνετε ένα γρήγορο ξέβγαλμα μόνο με νερό τη μία φορά και κάντε πλήρες ντους την άλλη.