Kαραμανλής - Σαμαράς: Το παρασκήνιο της κοινής εμφάνισης που σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου
Οι παρεμβάσεις των δυο πρώην Πρωθυπουργών που παρέμειναν σιωπηλοί στην προεκλογική περίοδο αναμένονται με αγωνία στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος την Πέμπτη (20/6) στην εκδήλωση στο Ωδείο έδειχνε χαλαρή διάθεση με τη φράση «βρισκόμαστε σε euro-mode», στο μετεκλογικό γήπεδο όμως, μετά τις αλλαγές στην κυβερνητική «ενδεκάδα» και τα διαδοχικά μηνύματα προς τον «πάγκο» της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν θα αλλάζει το σύστημα της διεύρυνσης, θα βρει τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.
Η επικοινωνία Καραμανλή - Σαμαρά
Οι δυο πρώην δεν θα σπάσουν μόνο την προεκλογική σιωπή τους, αλλά για πρώτη φορά θα παρέμβουν και οι δυο στην ίδια εκδήλωση, η οποία έχει σαφώς πολιτικά χαρακτηριστικά. Οι πληροφορίες λένε ότι οι ομιλίες, οι οποίες ανεξαρτήτως του τελικού περιεχομένου των ομιλιών των δυο πρώην πρωθυπουργών έχουν έντονο πολιτικό συμβολισμό, «κλείδωσε» νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Προηγήθηκε μια επικοινωνία των κυρίων Σαμαρά και Καραμανλή, οι οποίοι την τελευταία διετία είναι σε ανοιχτή γραμμή και η στάση τους σε αρκετά ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας είναι ευθυγραμμισμένη όπως υπενθυμίζουν άτομα από το περιβάλλον τους.
Μάλιστα κάποια από αυτά έστρεφαν τους προβολείς στη σύμπτωση, περίπου είκοσι λεπτά μετά τη δήλωση Μητσοτάκη στον Realfm ότι: «Δεν υπάρχει περίπτωση… επί δικών μου ημερών η Νέα Δημοκρατία να γυρίσει σε πολιτικές περιχαράκωσης, ιδεολογικής περιχαράκωσης», της δημοσιοποίησης από τα πολιτικά γραφεία των δυο πρώην Προέδρων της Νέας Δημοκρατίας των δελτίων τύπου για τις ομιλίες τους στην εκδήλωση της 1ης Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο.
Η... «διορθωτική» δήλωση Μαρινάκη
Η είδηση συζητήθηκε και στο Μέγαρο Μαξίμου και σχεδιάστηκε η αντίδραση που θα χρησιμοποιείτο στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από τα θεσμικά χαρακτηριστικά θέλησε να σβήσει τη φωτιά που άναψε η αποστροφή για τις πολιτικές, ιδεολογικής περιχαράκωσης που η Νέα Δημοκρατία: «Πλήρωσε στο παρελθόν … με ποσοστά πολύ χαμηλότερα», τα οποία ερμηνεύτηκαν ως παραπομπή στο 19% που πήρε το 2012 με τον Αντώνη Σαμαρά στην προεδρία.
«Καταρχάς το 2015 η ΝΔ πήρε 29%, το Μάιο 2012 πήρε περίπου 19% και δεν ήταν η πρώτη φορά που η ΝΔ πήρε χαμηλότερα ποσοστά. Άρα δεν είναι φράση που σε καμία περίπτωση αναφερόταν στον πρώην πρωθυπουργό, αναφερόταν διαχρονικά», σημείωσε πυροσβεστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Παύλος Μαρινάκης μάλιστα θέλησε να αποδραματοποιήσει την κατάσταση για την επικείμενη εκδήλωση: «Είναι μια καλή ευκαιρία και πρωτοβουλία, είναι σημαντικό να ακούσουμε δυο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της ΝΔ, μόνο θετικά μπορεί να το αποδεχτεί κανείς», καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Ηρώδου Αττικού να μην υπάρξει μια επανάληψη του νεοδημοκρατικού «Κραμέρ εναντίον Κράμερ», όπως με το μέτωπο που είχε ανοίξει στις αρχές του χρόνου μετά το «μαύρο» του Αντώνη Σαμαρά στην ψηφοφορία για την ισότητα στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Σε κάθε περίπτωση άλλος κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρυβε στο flash.gr τον προβληματισμό του για τα όσα θα επιλέξουν να πουν στις ομιλίες τους οι πρώην πρωθυπουργού με τη λακωνική φράση: «Για να δούμε τι θα βγει από αυτό...».
Την ίδια ώρα πάντως συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά έστρεφαν τους προβολείς στον συμβολισμό της ημερομηνίας, υπενθυμίζοντας ότι μια ημέρα νωρίτερα θα στηθούν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των πρόωρων εκλογών στη Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο προϊδέαζαν και για τα μηνύματα που θα θελήσει να εκπέμψει ο Μεσσήνιος πολιτικός, ο οποίος μετά τις εκλογές έχει βγει ανοιχτά απέναντι σε κυβερνητικές επιλογές, «μαυρίζοντας» και την τροπολογία για την άδεια εργασίας σε μετανάστες τον Νοέμβριο του 2023.