Ηνωμένα Έθνη: Η Ελλάδα με 182 ψήφους εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Μητσοτάκης: «Τιμή και ευθύνη»
«Μεγάλη τιμή και ευθύνη» το πρώτο σχόλιο Μητσοτάκη - με χειροκροτήματα έκανε δεκτό το αποτέλεσμα η Ελληνική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη
Με 182 ψήφους εξελέγη η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025 - 2026.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, εξελέγη δεύτερη πίσω από τη Δανία ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν, το Πακιστάν, ο Παναμάς και η Σομαλία. Το αποτέλεσμα έγινε δεκτό με χειροκροτήματα από την Ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
«Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για τη χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα έχει αρχές, προτεραιότητες και ξεκάθαρη στρατηγική.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός έκανε και σχετική ανάρτηση στο Χ για αυτή την επιτυχία της Αθήνας: «Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι μια εθνική επιτυχία που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο».
Το πνεύμα της ελληνικής καμπάνιας υπό τον τίτλο, «Διάλογος, Διπλωματία, Δημοκρατία» αποτυπώθηκε στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος μίλησε για την ανάγκη «σύνθεσης» στη διαδικασία επίλυσης διαφορών ειδικά σε μία περιοχή όπου αποτελεί το σταυροδρόμι τριών ηπείρων.
Η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη
Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα, για το αποτύπωμα της Ελλάδας στον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας το 2025 και 2026.
Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία. 182 από συνολικά 188 κράτη που ψήφισαν, υπερψήφισαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας. Αυτό αποδεικνύει το σημαντικό κεφάλαιο, το οποίο διαθέτει η Ελλάδα στον κόσμο, στο διεθνές περιβάλλον, στους διεθνείς οργανισμούς.
Και τώρα ξεκινά η ώρα της ευθύνης. Η Ελλάδα, μετά από την σημερινή της επιτυχία, καθίσταται στην πραγματικότητα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής σε μία στιγμή που υπάρχουν γύρω μας τεράστιες προκλήσεις.
Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό.
Η προστασία του θαλάσσιου εμπορίου, η προστασία γυναικών και παιδιών είναι προτεραιότητες που μαζί με την κλιματική αλλαγή θα τεθούν στο τραπέζι από την Ελλάδα, στο πλαίσιο και της δικής μας εξωτερικής πολιτικής.
Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω, ιδιαίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, τόσο την Κεντρική Υπηρεσία, όσο και την διπλωματική αποστολή της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία έχει γίνει για αρκετά χρόνια και η οποία ήταν εξαιρετικά επίπονη και μας έφερε αυτό το σημαντικό σημερινό αποτέλεσμα.
Θέλω να πω ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα αποτελέσει την επιτομή της συμμετοχής της χώρας μας στα διεθνή δρώμενα. Η Ελλάδα φιλοδοξεί, ως συνομιλούσα με όλα τα κράτη του κόσμου, ως έχοντας ανοιχτούς διαύλους με όλα τα κράτη όχι μόνο της γειτονιάς μας, αλλά και του κόσμου, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης. Και θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να φανούμε αντάξιοι της μεγάλης αυτής ευθύνης.
Ο ρόλος των μη μόνιμων μελών
Η διαδικασία ψηφοφορίας απαιτεί τουλάχιστον εννέα μέλη τα οποία θα πρέπει να υπερψηφίσουν μία απόφαση για να υιοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Κάθε μέλος μπορεί να υπερψηφίζει, να καταψηφίζει ή να απέχει από τη διαδικασία ψηφοφορίας. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν με αντιπρόσωπό τους στις συζητήσεις και να εκφράζουν τις απόψεις τους επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Επιπλέον, τα Μέλη του Συμβουλίου συμμετέχουν στις «άτυπες συναντήσεις», οι οποίες διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
Τέλος, μπορούν να δημιουργούν ομάδες εργασίες με συγκεκριμένο θεματικό αντικείμενο, προκειμένου να προωθήσουν τις προτεραιότητές τους.
Κάθε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας αναλαμβάνει διαδοχικά, με αλφαβητική σειρά, την Προεδρία για έναν ημερολογιακό μήνα. Ο Πρόεδρος διευθύνει τις συνεδριάσεις και μπορεί να συγκαλεί το Συμβούλιο όταν το κρίνει αναγκαίο ή κατόπιν αίτησης μέλους του Συμβουλίου, του Γενικού Γραμματέα ή της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, ο Πρόεδρος, με τη συναίνεση των μελών, μπορεί να εκδίδει δηλώσεις, ανακοινώσεις τύπου και επιστολές εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας.