Τι σημαίνει για την Ελλάδα η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας - Μητσοτάκης: Εθνική επιτυχία
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διπλωματική επιτυχία της Αθήνας με την εκλογή της στο βασικό όργανο του ΟΗΕ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την εκλογή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025 - 2026 ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως η χώρα μας θα βρίσκεται στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος.
«Είμαστε υπερήφανοι για την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «εθνική επιτυχία» την εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Ειδικότερα, χαρακτήρισε ως «εθνική επιτυχία» που αναγνωρίζει τον ρόλο της πατρίδας μας ως δύναμης σταθερότητας, με πίστη σε αρχές και αξίες, όπως η Δημοκρατία και το Διεθνές Δίκαιο», τη διπλωματική επιτυχία της Αθήνας να εκλεγεί στο ΣΑ.
Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής
«Η Ελλάδα για τη διετία 2025-2026 καθίσταται συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής», τόνισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ειδικότερα, σε δήλωσή του λίγη ώρα μετά την εκλογή της Ελλάδας στο ΣΑ, είπε ακόμη ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αυξάνει το γεωπολιτικό και το διπλωματικό της αποτύπωμα και καθίσταται μεταξύ των χωρών εκείνων, οι οποίες αποφασίζουν σε διεθνές επίπεδο για όλα τα κρίσιμα ζητήματα αιχμής.
Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας: «Θέλω ιδιαιτέρως, να τονίσω ότι σε μία συγκυρία κατά την οποία έχουμε στη γειτονιά μας δύο πολέμους, οι οποίοι μαίνονται με τεράστιες διαχυτικές συνέπειες, οι οποίες αγγίζουν και την Ελλάδα - το μεταναστευτικό, την οικονομία, την ασφάλεια των πλόων - αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο μεγάλη σημασία έχει η Ελλάδα να βρίσκεται μεταξύ των δεκαπέντε χωρών, όπου άγονται όλα τα ζητήματα και λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις σε επίπεδο Διεθνούς Δικαίου.
»Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι σε σχέση με την Ελλάδα, πλέον η χώρα μας θα μπορεί ως εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας να θέτει θέματα στην ημερήσια διάταξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία αφορούν κατ’ εξοχήν τα δικά μας ζητήματα. Να πω, για παράδειγμα, ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων - όπως ακριβώς τα θέσαμε για να καταφέρουμε να πείσουμε τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών, τα οποία υπερψήφισαν την ελληνική υποψηφιότητα - είναι η κλιματική κρίση, είναι η ασφάλεια, της ναυτιλίας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς, είναι η ειρηνική επίλυση των διαφορών, είναι η προστασία των ευάλωτων γυναικών και παιδιών.
»Άρα, για την επόμενη διετία η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του διπλωματικού ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα θα βρίσκεται εκεί όπου λαμβάνονται οι μείζονες αποφάσεις. Και πλέον η Ελλάδα θα μπορεί να θέτει και στην ατζέντα, στο διεθνές προσκήνιο, στη διεθνή πολιτική, τα ζητήματα τα οποία την αφορούν».
Τι σημαίνει για την Ελλάδα
Η Αθήνα, θα έχει μεν λιγότερη διπλωματική ισχύ συγκριτικά με το «ειδικό βάρος» των μόνιμων μελών, ωστόσο οι αποφάσεις της θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον καταμερισμό των δυνάμεων.
Ειδικότερα, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, η Ελλάδα:
- θα βρεθεί στο επίκεντρο των διεθνών αποφάσεων και επιρροών και θα επηρεάζει άμεσα, με την ψήφο της, τις εξελίξεις,
- θα έχει την ευκαιρία, για το επόμενο διάστημα, να αυξήσει το γεωπολιτικό και διπλωματικό της αποτύπωμα, καθώς θα λαμβάνει ενεργά μέρος στις αποφάσεις και στα κρίσιμα ζητήματα,
- θα ενδυναμώσει την άμυνά της την ώρα που δύο πόλεμοι, σε Ουκρανία και Παλαιστίνη, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,
- θα έχει ενεργό λόγο στις αποφάσεις που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο και
- η ελληνική διπλωματία, ως άμεσα εμπλεκόμενη, θα έχει την ευκαιρία να θέτει απευθείας στην ημερήσια διάταξη του ΣΑ ζητήματα που αφορούν την ίδια ή και συμμάχους της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διπλωματίας.