Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα παράγοντας σύνθεσης στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης
Για την ανάγκη ενδεχόμενης αναδιάταξης στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ΟΗΕ, έκανε λόγο ο Γιώργος Γεραπετρίτης
Ενόψει της ψηφοφορίας για την εισδοχή της Ελλάδας ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-26, ο Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ στη Νέα Υόρκη, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική συμμετοχή έρχεται σε μια από τις πλέον δύσκολες μεταπολεμικές συγκυρίες, με διακύβευμα τη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας.
Ειδική αναφορά έγινε από τον Υπουργό Εξωτερικών στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου η Ελλάδα φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως παράγοντας σύνθεσης, όπως είπε στην ευρύτερη περιοχή.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζεται στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου. Πιστεύουμε ότι η επικράτηση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί ορόσημο για να προχωρήσει ο κόσμος», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, αναδεικνύοντας την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να επανεξετάσει το πραγματικό νόημα της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, το οποίο κατοχυρώνεται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
«Πιστεύουμε στην ειρηνική συνύπαρξη εθνών και κρατών. Και αυτός είναι ο λόγος που χρησιμοποιήσαμε το σύνθημά μας, τα τρία “Δ”: Διάλογος, Διπλωματία και Δημοκρατία», ανέφερε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Φιλοδοξούμε, εάν εκλεγούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, να γίνουμε ουσιαστικά η σύνθεση του Νότου και του Βορρά, και της Δύσης και της Ανατολής», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει το προνόμιο να συνομιλεί με όλα τα γειτονικά της έθνη.
«Να επανεξετάσουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ΟΗΕ»
«Πρέπει να επανεξετάσουμε και ενδεχομένως να αναδιατάξουμε τη διαδικασία λήψης αποφάσεων στα Ηνωμένα Έθνη», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, όχι μόνο στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταγράφηκε αδυναμία επίτευξης των απαραίτητων συναινέσεων προκειμένου να ληφθούν καίριες αποφάσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε και στο ζήτημα της ασφάλειας στη θάλασσα, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ ισχυρό έθνος όσον αφορά το στόλο της.
«Βλέπουμε πώς έχει εξελιχθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Βλέπουμε την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα και τους κινδύνους στους θαλάσσιους διαδρόμους. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στο διεθνές εμπόριο», είπε ο κ. Γεραπετρίτης.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι η Αθήνα τάσσεται σταθερά υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, τα οποία, όπως είπε, υποφέρουν και σήμερα εξαιτίας της εμπλοκής αποσταθεροποιητικών παραγόντων. επισημαίνοντας παραλλήλως ότι η Ελλάδα διατηρεί καλές διπλωματικές σχέσεις τόσο με τα μεγάλα, όσο και με όλα τα γειτονικά της κράτη.