«Η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο» - Τι λέει η Ματίνα Παγώνη για τα κρούσματα σε αιγοπρόβατα
«Πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων».
Επί ποδός είναι οι Αρχές της Θεσσαλίας μετά τα κρούσματα πανώλης που έχουν εμφανιστεί σε αιγοπρόβατα.
«Δεν έχει καμία σχέση με τον άνθρωπο, δε μεταδίδεται. Όμως με τα ζώα είναι ένα πρόβλημα, γιατί πολλά ζώα εκεί στην περιοχή της Θεσσαλίας είχαν προβλήματα, χρειάζεται μεγάλη προσοχή», λέει, μιλώντας στο MEGA, η Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας εστίες πανώλης εμφανίστηκαν σε αιγοπρόβατα στα Τρίκαλα, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα στην περιοχή της Καλαμπάκας κι ένα στην Ελασσόνα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί πάνω από 2.400 ζώα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η αρμόδια υπηρεσία, «πρόκειται για μεταδοτικό ιογενές νόσημα Υποχρεωτικής Δήλωσης που προσβάλλει μόνο τα πρόβατα και τις αίγες και απαιτεί τη λήψη άμεσων έκτακτων μέτρων».
«Έπιασαν δουλειά» οι κτηνίατροι στη Θεσσαλία
Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί τους ελέγχους τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων που ήρθαν στη Θεσσαλία από όλη τη χώρα, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας.
«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ Δρ. Γιώργο Στρατάκο καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.
Κλειστά μέχρι την Παρασκευή τα σφαγεία της Θεσσαλίας
Σειρά μέτρων για την πρόληψη μετάδοσης της πανώλης των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία προβλέπει η απόφαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας, μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση σφαγής αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της περιφέρειας μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024. Επίσης, προβλέπεται απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια, μέχρι να ολοκληρωθεί η επιδημιολογική διερεύνηση της νόσου και να εκδοθεί νέα απόφαση.
Παράλληλα, απαγορεύεται η για κάθε λόγο είσοδος στη Θεσσαλία αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων προέλευσης από τη Ρουμανία, ενώ αποφασίστηκε η απομόνωση όλων των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πάχυνσης αιγοπροβάτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και τουλάχιστον για 21 ημέρες.
Επιπρόσθετα λαμβάνεται Απόφαση Απομόνωσης των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων βοοειδών που συνυπάρχουν με κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων πάχυνσης, διαθέτουν το ίδιο προσωπικό και χρησιμοποιούν κοινά οχήματα και εξοπλισμό.
Με την ίδια απόφαση, απαγορεύεται η για κάθε λόγο μετακίνησης βοοειδών από και προς τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Λάρισας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής και κλινικής διερεύνησης της νόσου.
Τι προβλέπεται για το νωπό γάλα
Παράλληλα, η απόφαση προβλέπει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό 2020/687 Παράρτημα VII, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ο μετριασμός του κινδύνου από το νωπό γάλα από την απαγορευμένη ζώνη για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών μπορεί να γίνει με τις παρακάτω μεθόδους επεξεργασίας:
1. Θερμική επεξεργασία UHT (υπερυψηλή θερμοκρασία): τουλάχιστον 132°C για τουλάχιστον 1 δευτερόλεπτο,
2. Θερμική επεξεργασία παστερίωσης HTST (σύντομης διαρκείας παστερίωση σε υψηλή θερμοκρασία), εάν το pH του γάλακτος είναι
α) χαμηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων,
β) 7 ή υψηλότερο του 7, τουλάχιστον 72°C για ελάχιστη περίοδο 15 δευτερολέπτων, δύο φορές.