Πανώλη αιγοπροβάτων: Αυξάνουν τα κρούσματα - Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες
ΟΙ κτηνιατρικοί έλεγχοι εντοπίζουν νέα κρούσματα. Ντ. Ψαλτοπούλου: Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έχει να κάνει με την πανώλη στον άνθρωπο.
Αυξάνουν τα κρούσματα πανώλης των αιγοπροβάτων, που εντοπίζονται σε κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία, αλλά για την ώρα οι υγειονομικές αρχές συνιστούν ψυχραιμία. Την ίδια ώρα οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τη νόσο, ούτε για την ανθρώπινη διατροφή, ούτε για την ανθρώπινη υγεία.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας χτες ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι στην πρώτη ζώνη προστασίας στο Δομένικο Ελασσόνας και σε σύνολο 59 μονάδων, βρέθηκαν 4 θετικές με κρούσματα. Σήμερα Τετάρτη (24/7) θα υπάρξουν αντίστοιχα αποτελέσματα από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην πρώτη ζώνη προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Συκουρίου, όπου βρέθηκε το δεύτερο κρούσμα.
Εκτιμάται ότι σε μία εβδομάδα περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, με τα αντίστοιχα αποτελέσματα, και στη Β ζώνη επιτήρησης των μονάδων των παραπάνω περιοχών.
Επίσης, εννέα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και το ένα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας.
Οι κτηνιατρικοί έλεγχοι στη ζώνη προστασίας (των 3 χλμ) και στις δύο Περιφερειακές Ενότητες έχουν ολοκληρωθεί και από σήμερα, από το πρωί, βρίσκονται στο πεδίο περισσότεροι από 100 κτηνίατροι, με 34 συνεργεία διενεργώντας ελέγχους.
Ντ.Ψαλτοπούλου: Οι άνθρωποι δεν διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο
Την ώρα που συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι των κτηνιατρικών και υγειονομικών αρχών στη Θεσσαλία οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου, μίλησε στον ΣΚΑΙ για τα κρούσματα του κορωνοϊού, τον καύσωνα αλλά και για τα κρούσματα πανώλης τα αιγοπρόβατα.
«Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έχει καμία σχέση με την πανώλη των ανθρώπων. Η νόσος που πλήττει τα αιγοπρόβατα είναι μια ιογενής πολύ μεταδοτική ασθένεια αλλά είναι αποκλειστικά και μόνο στα ζώα. Σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους και τη διατροφή τους δεν διατρέχουν απολύτως κανένα κίνδυνο» τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε η καθηγήτρια, η νόσος δεν έχει ξαναεμφανιστεί στην Ευρώπη περά από κάποιες περιοχές στη Βουλγαρία στα σύνορα της με την Τουρκία, δηλαδή κοντά στην Ασία.
Κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στη Ρουμανία αλλά το πιθανότερο είναι και στη Ρουμανία να έχει εισαχθεί, μιας και η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι ενδημική στην Ασία και στην Αφρική και είναι πιθανό να έχει μεταφερθεί στην Ευρώπη από κοπάδια που εισήχθησαν από την Ασία ή την Αφρική.