Πανώλη αιγοπροβάτων: Έπιασαν δουλειά οι κτηνίατροι – Εντατικοί οι έλεγχοι
Δεν έχουν διαπιστωθεί επιπλέον κρούσματα, καθώς τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής έλεγχων στα κοπάδια της Ελασσόνας είναι αρνητικά.
Με εντατικούς ρυθμούς διεξάγονται οι υγειονομικοί έλεγχοι στο ζωικό κεφάλαιο της Ελασσόνας, μετά τον εντοπισμό, την περασμένη εβδομάδα, κρουσμάτων πανώλης των αιγοπροβάτων σε Καλαμπάκα και Δομένικο Ελασσόνας.
Τα αρχικά οκτώ κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καλαμπάκα, αλλά ο εντοπισμός ενός ακόμα κρούσματος στο Δομένικο της Ελασσόνας, σημαίνει ότι η νόσος μετακινήθηκε γεωγραφικά, κάτι που έθεσε σε συναγερμό τις υγειονομικές αρχές για διασπορά της νόσου.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τεθεί σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης, ουσιαστικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αποκλειστεί περεταίρω μετάδοση της νόσου. Μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί 2.407 αιγοπρόβατα, το ζωικό κεφάλαιο στις κτηνοτροφικές μονάδες που εντοπίστηκαν τα κρούσματα της πανώλης.
Ορόσημο η Παρασκευή για τους ελέγχους
Ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (22/7) οι έλεγχοι από τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων που πήγαν στη Θεσσαλία από όλη τη χώρα, με τον συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στόχο την επιδημιολογική επιτήρηση των κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής της Λάρισας.
«Είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος μαζί με τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, καλωσόρισαν τους κτηνιάτρους, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.
Σημειώνεται, πως από σήμερα περισσότεροι από 100 νέοι κτηνίατροι θα πραγματοποιήσουν ελέγχους στη δεύτερη ζώνη επιτήρησης, η οποία περιλαμβάνει περίπου 400 κτηνοτροφικές μονάδες.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου, με τα δείγματα να στέλνονται καθημερινά σε εργαστήριο στην Αθήνα. Εάν εντοπιστεί κρούσμα, θα θανατώνονται τα ζώα και η συγκεκριμένη μονάδα θα μπαίνει σε επιτήρηση.
Οι κτηνοτρόφοι όλων των μονάδων λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα απολύμανσης για να μην εξαπλωθεί η νόσος, ενώ δεν βγάζουν τα ζώα έξω από τις μονάδες για βόσκηση.
Τα κρούσματα της πανώλης σε αιγοπρόβατα που εντοπίστηκαν σε επτά κτηνοτροφικές μονάδες στη Θεσσαλία προκάλεσαν ανησυχία και άμεση κινητοποίηση των Αρχών προκειμένου να σταματήσει η διασπορά της νόσου. Ήδη έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 αμνοερίφια στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή, με δεδομένο την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφές των νομών Τρικάλων και Λάρισας και για την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου, αλλά και για την προσπάθεια προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, ο κ. Κουρέτας υπέγραψε απόφαση, η οποία προβλέπει την απαγόρευση -για οποιονδήποτε λόγο- μετακίνησης αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, μέχρι την ολοκλήρωση της επιδημιολογικής διερεύνησης της νόσου και έκδοση νέας απόφασης.
Απαγορεύεται, επίσης, η σφαγή αιγοπροβάτων και αμνοεριφίων στα σφαγεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου.
Τα άμεσα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι η δημιουργία ζώνης επιτήρησης έως και 10 χιλιόμετρα και η απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων. Η διακίνηση γάλακτος, πάντως, συνεχίζεται κανονικά με υψηλή παστερίωση ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα των ελέγχων.