Πανώλη αιγοπροβάτων: Μέτρα στη Θεσσαλία - Τι ισχύει με την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος
Χιλιάδες ζώα έχουν θανατωθεί έως τώρα - ξεκινούν εκτεταμένοι έλεγχοι από 100 κτηνιάτρους. Ποια μέτρα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη στην περιφέρεια Θεσσαλίας.
«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγείας από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών». Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός μετά από την ευρεία σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί σε μονάδες στο Δομένινο Ελασσόνας και στα Μετέωρα Τρικάλων.
Τι ισχύει για το γάλα και το κρέας
Οι εκπρόσωποι των κτηνιατρικών υπηρεσιών που πήραν μέρος στη σύσκεψη αλλά και το επιστημονικό προσωπικό της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρθηκαν στα όσα ισχύουν για την κατανάλωση γάλακτος και κρέατος.
Συγκεκριμένα επισημάνθηκε πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία εφόσον όμως τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανόνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Γάλα: Αφού υποστεί θερμική επεξεργασία υψηλής παστερίωσης είναι απολύτως ασφαλές για άμεση ανθρώπινη κατανάλωση και μεταποίηση (γιαούρτι ή τυρί)
- Κρέας: Μπορεί να καταναλωθεί μετά από θερμική επεξεργασία
Όπως επισημάνθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει περιπτώσεις ζωονόσων: Την αφρικανική πανώλη των χοίρων, τον κορωνοϊό στα μινκ και την ευλογιά στα πρόβατα όπως τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Στρατάκος.
Τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή
Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου αποφασίστηκε:
Μέτρα στη μολυσμένη εκμετάλλευση (θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων)
Οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από τη μολυσμένη εκτροφή
Μέτρα στις ανωτέρω ζώνες
Μέτρα στην Περιφερειακή Ενότητα που διαπιστώθηκε το κρούσμα
Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας σημείωσε πως τις επόμενες ημέρες 100 κτηνίατροι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων σε δυο ζώνες ελέγχου: των 3 και των 10 χιλιομέτρων από όπου θα λαμβάνονται και δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο. Συνολικά αναμένεται ότι θα ελεγχθούν περίπου 110.000 ζώα ενώ περίπου 2.400 έχουν έως τώρα θανατωθεί.
«Δεν χρειάζεται πανικός αλλά σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όλους», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «η χώρα μας με την πιστή εφαρμογή των μέτρων εκπέμπει ένα μήνυμα σοβαρότητας και ασφάλειας».
Ψάχνουν από που προήλθε το πρώτο κρούσμα
«Αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας για να έχουμε ένα ασφαλές συμπέρασμα» είπε ο κ. Τσιάρας ερωτηθείς για την προέλευση της νόσου.
«Μόλις διαπιστώθηκε το πρώτο κρούσμα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κατήρτισαν σχεδιασμό για την επιδημιολογική επιτήρηση που είναι το βασικό για να μπορέσεις να καταλάβεις πού έχει μεταφερθεί η νόσος. Σήμερα παίρνουν δείγματα από τα μαντριά γύρω-γύρω από το σημείο όπου διαπιστώθηκε χθες το κρούσμα. Στη μικρή ζώνη των τριών χλμ υπάρχουν περίπου 60 μονάδες και 13.500 ζώα. Ξεκινάμε λοιπόν σήμερα» είπε ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας και συμπλήρωσε: «Τα δείγματα που παίρνουμε σήμερα τα πηγαίνουμε στις 5:00 το πρωί στην Αθήνα. Μία πρώτη εικόνα από τους ελέγχους που θα διενεργηθούν μέχρι και την Κυριακή, θα έχουμε την Δευτέρα το μεσημέρι. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή θα έχει τελειώσει ο έλεγχος και στις δύο ζώνες. Παραμένουμε σε επιφυλακή και σε συνεργασία με το υπουργείο».
Σημειώνεται πως ο κ. Τσιάρας δεσμεύθηκε πως θα υπάρξουν αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που επλήγησαν.