Ποιο κοινό αντικαταθλιπτικό έχει απρόσμενα οφέλη για τον εγκέφαλο
Η εσιταλοπράμη μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε υγιείς και ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη.
Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Biological Psychiatry και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του European College of Neuropsychopharmacology αναφέρει ότι η εσιταλοπράμη (escitalopram), ένα κοινό αντικαταθλιπτικό, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία της μνήμης. Οι ερευνητές μέτρησαν την εγκεφαλική λειτουργία σε ασθενείς πριν και μετά τη λήψη εσιταλοπράμης και είδαν ότι συνδέεται με την πτώση των επιπέδων ενός από τους υποδοχείς σεροτονίνης. Το φάρμακο φαίνεται πως επιδρά στον υποδοχέα 5HT4.
Η σεροτονίνη, ένας νευροδιαβιβαστής (ουσία που μεταφέρει μηνύματα από το ένα νευρικό κύτταρο στο άλλο), μπορεί να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Υπάρχουν διάφοροι υποδοχείς της σεροτονίνης στον εγκέφαλο και όλοι εξυπηρετούν την αλληλεπίδραση της ουσίας με τον εγκέφαλο. «Φαίνεται πως η εσιταλοπράμη όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεση, αλλά συμβάλλει και στην ενδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας», λέει η Βιμπέκε Νταμ, ερευνήτρια νευρολογίας και νευροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές πήραν απεικονίσεις του εγκεφάλου 90 καταθλιπτικών για να μετρήσουν τη δράση του υποδοχέα 5HT4 και κατέγραψαν διαταραχές διάθεσης και γνωστικές ικανότητες. Στη συνέχεια, χορήγησαν εσιταλοπράμη για 8 εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, επανεξέτασαν 40 ασθενείς μετρώντας τις επιδόσεις τους σε διάφορα τεστ. Η γνωστική λειτουργία των ασθενών ήταν βελτιωμένη και ειδικά η ικανότητα απομνημόνευσης λέξεων, η οποία σχετίζεται με τον υποδοχέα 5HT4.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι δυνατή η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου υποδοχέα για τη θεραπεία γνωστικών προβλημάτων, ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής έχει τα βασικά συμπτώματα κατάθλιψης», εξηγεί η Δρ Βάιμπ Φρόαερ, καθηγήτρια νευροψυχιατρικής επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να δοκιμάσουν φάρμακα που επιδρούν στοχευμένα στον υποδοχέα 5HT4 και να εξετάσουν την επίδρασή τους στην εγκεφαλική λειτουργία. Μάλιστα, ειδικά σκευάσματα για τη σπαστική κολίτιδα συνδέονται και διεγείρουν τους υποδοχείς 5HT4.
Όπως αναφέρει σχετικά ο Δρ Φίλιπ Κόουεν, καθηγητής ψυχοφαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (που δεν συμμετείχε στη μελέτη), τα ευρήματα ενισχύουν προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι η προυκαλοπρίδη, που χρησιμοποιείται κατά της δυσκοιλιότητας, βελτιώνει τη μνήμη τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη.