Διάστημα: Δύο ασύλληπτα μεγάλοι σχηματισμοί γαλαξιών ανατρέπουν όσα ξέραμε για το σύμπαν
Ένα αστρονομικό δαχτυλίδι γαλαξιών δεν μπορεί να εξηγηθεί με τα σημερινά μοντέλα δημιουργίας του σύμπαντος και προβληματίζει τους επιστήμονες.
Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmology and Astroparticle Physics, αναφέρεται ότι αστρονόμοι παρατήρησαν για πρώτη φορά ένα δαχτυλίδι γαλαξιών που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τα μέχρι σήμερα μοντέλα κοσμολογίας.
Πόσο μεγάλο είναι αυτό το παράξενο δαχτυλίδι
Το Μεγάλο Δακτυλίδι, όπως ονομάστηκε, έχει μέγεθος της τάξης του 1 δις έτη φωτός, βρίσκεται 6,9 δις έτη φωτός μακριά και παρατηρήθηκε από την αστρονόμο Αλεξία Λόπεζ και την ομάδα της από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λανκασάιρ. Το 2021, οι ίδιοι ερευνητές παρατήρησαν έναν άλλο σχηματισμό περίπου στην ίδια απόσταση, τον οποίο ονόμασαν Γιγαντιαία Άρκτο. Ούτε αυτός ο σχηματισμός μπορεί να εξηγηθεί με τα σημερινά μοντέλα.
Τι λένε οι επιστήμονες - Το πρόβλημα του μεγέθους
Η Λόπεζ αναφέρει στο Science Alert ότι «περιμένουμε η ύλη να κατανέμεται ισόποσα σε όλο το διάστημα και δεν θα πρέπει να υπάρχουν εμφανείς ανωμαλίες πάνω από ένα όριο μεγέθους. Οι δομές αυτές υπερβαίνουν το θεωρητικό όριο των 1,2 δις ετών φωτός. Η Γιγαντιαία Άρκτος είναι τρεις φορές μεγαλύτερη και η περιφέρεια του Μεγάλου Δακτυλίου είναι συγκρίσιμη με το μήκος της Γιγαντιαίας Άρκτου».
Γιατί τα μοντέλα δεν μπορούν να εξηγήσουν το φαινόμενο
Το μέγεθος, όμως, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Οι σχηματισμοί αυτοί μπορούν να εξηγηθούν μόνο με εναλλακτικά μοντέλα, όπως της συμμορφικής κυκλικής κοσμολογίας του Ρότζερ Πένροουζ, σύμφωνα με το οποίο το σύμπαν περνάει από αμέτρητους κύκλους επέκτασης τύπου Big Bang.
Αυτό το μοντέλο μπορεί σε έναν βαθμό να εξηγήσει τις κυκλικές δομές, αλλά έχει τις δικές του αδυναμίες. Μια άλλη θεωρία είναι αυτή των κοσμικών χορδών που προέκυψαν στο πρώιμο διάστημα καθώς εκτάθηκε ο χωροχρόνος και μετά πάγωσε. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά πειραματικά δεδομένα που να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
Προς το παρόν, οι δύο σχηματισμοί αποδίδονται στην τύχη, εκτός αν βρεθούν και άλλοι τέτοιοι «ανώμαλοι» σχηματισμοί γαλαξιών που δεν έχουμε καταφέρει να δούμε μέχρι σήμερα. «Περιμένουμε μια μεγάλη δομή σε όλο το σύμπαν. Ωστόσο, με τον Μεγάλο Δακτύλιο και τη Γιγαντιαία Άρκτο, μετράμε ήδη δύο και μάλιστα σε κοντινή απόσταση, κάτι το οποίο είναι συναρπαστικό», καταλήγει η Λόπεζ.