Η αρχή του τέλους: Ο Έλον Μασκ ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να αντιστρέψει τους σαρωτικούς δασμούς
Η εφημερίδα Washington Post αποκαλύπτει πτυχές από τη διαφωνία των δύο συνεργατών που ενδεχομένως να σηματοδοτεί και τη ρήξη στις σχέσεις τους.
Ο επικεφαλής του Υπουργείου Αποτελεσματικότητας της Κυβέρνησης των ΗΠΑ (DOGE) Έλον Μασκ απηύθυνε προσωπικά έκκληση στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Trump ζητώντας να επανεξετάσει τους νέους δασμούς στις εισαγωγές από διάφορες χώρες, ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post.
Αφού ο Elon Musk επέκρινε τον Peter Navarro σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ για το επιθετικό δασμολογικό του σχέδιο, φέρεται να επικοινώνησε προσωπικά με τον αμερικανό πρόεδρο.
«Ένα διδακτορικό στο Οικονομικό από το Χάρβαρντ είναι κάτι κακό, όχι καλό», έγραψε ο Μασκ αλλά ο Ναβάρο δεν απάντησε σε αίτημα της WP για σχόλιο.
Ωστόσο, οι συνομιλίες δεν είχαν αποτέλεσμα με τον Μασκ αφού ο Αμερικανός ηγέτης απείλησε με δασμούς 50% τις εισαγωγές από την Κίνα.
Νωρίτερα, ο Τραμπ εξήγησε ότι η εισαγωγή εμπορικών δασμών θα επιτρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αρχίσουν να αποπληρώνουν το εξωτερικό τους χρέος. Παραδέχτηκε επίσης ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν μόνιμα.
Ο Μασκ, εν τω μεταξύ, δημοσίευσε ένα βίντεο στο X στο οποίο ο αείμνηστος συντηρητικός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν επαίνεσε τα οφέλη της διεθνούς εμπορικής συνεργασίας - «την απρόσωπη λειτουργία των τιμών», όπως το έθεσε - αναλύοντας τις πηγές των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ενός απλού μολυβιού.
Η ρήξη του Μασκ με τον Τραμπ για μια προτεραιότητα της κυβέρνησης σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διαφωνία μεταξύ του προέδρου και ενός από τους βασικούς συμβούλους του, ο οποίος διοχέτευσε σχεδόν 290 εκατομμύρια δολάρια για να τον υποστηρίξει και άλλους Ρεπουμπλικάνους στις περσινές εκλογές και ηγείται των προσπαθειών μείωσης του κόστους της υπηρεσίας DOGE των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο.
Ο Μασκ διαφώνησε επίσης με άλλα μέλη του συνασπισμού του Τραμπ σε θέματα όπως οι βίζες H1-B για ειδικευμένους μετανάστες και για την προσέγγιση του DOGE στις κρατικές δαπάνες.
Σε μια συνέντευξη με τον Ιταλό αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι το Σαββατοκύριακο, ο Μασκ είπε επίσης ότι θα ήθελε να δει μια «ζώνη ελεύθερων συναλλαγών» μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών: «Στο τέλος της ημέρας, ελπίζω να συμφωνηθεί ότι τόσο η Ευρώπη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να κινηθούν ιδανικά, κατά την άποψή μου, σε μια κατάσταση με μηδενικούς δασμούς».