«Συμμαχία» ΕΕ - Κίνας για τον εμπορικό πόλεμο που άνοιξε ο Τραμπ - Άνοδος στα διεθνή Χρηματιστήρια
Εμπορικό «αλαλούμ» αλλά και ανακούφιση προκάλεσε η άνοδος των δεικτών στα διεθνή χρηματιστήρια ενώ Ευρώπη και Κίνα ψάχνουν τρόπους να αντιμετωπίσουν τις εμπορικές αξιώσεις των ΗΠΑ.
Για έναν κοινό εμπορικό μηχανισμό που θα μπορέσει να βάλει «φρένο» στην εμπορική πολιτική που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Τραμπ μετά από την ανακοίνωση των δασμών σε 184 χώρες, συμφώνησαν ΕΕ και Κίνα.
Όπως ανέφερε σε τελευταία της ανακοίνωση η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ύστερα από συνομιλίες που είχε με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Σιάνγκ, «Σε απάντηση στην εκτεταμένη αναστάτωση που προκάλεσαν οι δασμοί των ΗΠΑ, οι ευθύνες της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, είναι να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων, συζήτησαν το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ο οποίος θα μπορεί να παρακολουθήσει ενδεχόμενη εκτροπή του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς. Σημειώνεται ότι ο φόβος της ΕΕ είναι το ενδεχόμενο η Κίνα να ανακατευθύνει φθηνές εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν υπενθύμισε την επείγουσα ανάγκη για διαρθρωτικές λύσεις για την εξισορρόπηση της διμερούς εμπορικής σχέσης με την Κίνα και τη διασφάλιση καλύτερης πρόσβασης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, προϊόντων και υπηρεσιών στην κινεζική αγορά.
Τέλος, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Κίνας τον Ιούλιο θα είναι μια κατάλληλη ευκαιρία για τον εορτασμό της 50ής επετείου των διπλωματικών σχέσεων.
Με άνοδο κλείνουν τα Χρηματιστήρια
Μετά το παρατεταμένο sell-off που δημιουργήθηκε τις τρεις τελευταίες ημέρες, τόσο τα ασιατικά όσο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη γεγονός που έφερε μια ανακούφιση στους επενδυτές.
Οι μετοχές στα χρηματιστήρια της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ ανέκαμψαν την Τρίτη, με το blue-chip CSI 300 της Κίνας να σκαρφαλώνει 1,7% και το Shanghai Composite Index να ανακτά 1,6% στο κλείσιμό τους.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε την Τρίτη, σημειώνοντας άνοδο 1,5% μετά την απότομη πτώση της Δευτέρας κατά 13,2%. Οι μετοχές στην Ινδονησία υποχώρησαν σχεδόν 8% στο κλείσιμο.
Υπενθυμίζεται ότι η ασιατική αγορά έδειξε δείγματα «ανακούφισης» αφού ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ηγέτης που εξασφάλισε συνομιλίες με τον Τραμπ για διαπραγματεύσεις.
Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια άνοιξαν με άνοδο ενώ βελτιωμένη ήταν η εικόνα και στην ελληνική αγορά. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζει 3,44% στις 1.529,75 μονάδες με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 46,39 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 11,65 εκατ. τεμάχια.
Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει άνοδο 2% ή 153 μονάδες, στις 7852 μονάδες. Το γεγονός αυτό απομακρύνει τον FTSE 100 από το χαμηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει άνοδο 1,75%.
«Καμπανάκι» από οικονομικούς αναλυτές
Ωστόσο, ενώ οι αναλυτές χαιρέτησαν τις αυξήσεις, προειδοποιούν ότι το κλίμα παραμένει εύθραυστο. «Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως το τέλος του προβλήματος, ειδικά με τον Πρόεδρο Τραμπ να μην δείχνει σημάδια χαλάρωσης της στάσης του για τις αντιληπτές εμπορικές ανισορροπίες, έχοντας διπλασιαστεί στην Κίνα», λέει ο Ματ Μπρίτζμαν, ανώτερος αναλυτής μετοχών στο Hargreaves Lansdown.
Πάντως, τα σημάδια πιθανών εμπορικών συνομιλιών μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας προσφέρουν «μια αχτίδα ελπίδας», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Όσο πιο γρήγορα επιτευχθούν οι συμφωνίες, τόσο πιο γρήγορα οι εταιρείες και οι επενδυτές μπορούν να αποκτήσουν κάποια σαφήνεια».
«Οι αγορές θα μπορούσαν να παραμείνουν εύθραυστες για τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Θα χρειαζόταν μόνο ένα νέο σημάδι επιθετικότητας από τον Τραμπ ή έναν εμπορικό εταίρο που θα ανταπεξέλθει σκληρά για να προκαλέσει ξανά αναστάτωση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Russ Mould, διευθυντής επενδύσεων στην AJ Bell.