Η ακρίβεια το μεγάλο «βαρίδι» για την κυβέρνηση
Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης – οι τρίτοι ταχύτεροι στην ευρωζώνη - μείωση της ανεργίας και όμως η ακρίβεια σβήνει μονομιάς όλα αυτά τα σημαντικά επιτεύγματα, καθώς εκείνο που μετράει στην τελική, είναι τα καθημερινά έξοδα του νοικοκυριού. Η κυβέρνηση παρά τα μέτρα που λαμβάνει διαρκώς, δεν έχει καταφέρει να τιθασεύσει την κρίση που χτυπά ολόκληρη την κοινωνία και αποτελεί νούμερο ένα πρόβλημα για τους πολίτες, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Όποια προσπάθεια έχει καταβάλλει μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο, την ξεπερνούν μέσα σε λίγες ημέρες οι αυξήσεις στα τρόφιμα, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.
Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως το ζήτημα της ακρίβειας αποτελεί «βαρίδι» για την κυβέρνηση το οποίο της δημιουργεί επιπρόσθετο πολιτικό κόστος. Σαφώς ανατιμήσεις υπάρχουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες μόνο που εκεί είναι σε διαφορετικό επίπεδο οι μισθοί και οι συντάξεις σε σχέση με την Ελλάδα, όπως επίσης το «καπέλο» στην τιμή δεν ξεκινάει από το χωράφι και στην συνέχεια από τον ενδιάμεσο μέχρι να φτάσει το προϊόν στο ράφι του σούπερ μάρκετ.
Η κυβέρνηση έστω και αργά προχώρησε σε εντατικούς ελέγχους επιβάλλοντας πρόστιμα σε πολυεθνικές εταιρείες, οι οποίοι πωλούσαν πιο ακριβά τα προϊόντα τους στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με εντατικότερους ρυθμούς όσο θα πλησιάζουμε στις γιορτές που εκεί γίνεται το μεγάλο πανηγύρι της αισχροκέρδειας. Ικανοποίηση επικρατεί στο υπουργείο Ανάπτυξης για την εφαρμογή μόνιμη μειωμένη τιμή καθώς βλέπουν να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα προστίθενται συνεχώς νέα προϊόντα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι από τους πολιτικούς που αρέσκονται στην επιδοματική πολιτική είναι όμως κάτι που στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να αποφύγει. Άλλωστε οι έκτακτες περιστάσεις, απαιτούν έκτακτα μέτρα. Από την μία εντατικοποιεί τους ελέγχους επιβάλλοντας αυστηρά πρόστιμα και από την άλλη ενισχύει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, είτε με τις φοροελαφρύνσεις, είτε με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Σαφώς προτεραιότητα για την κυβέρνηση αποτελεί η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, με το επίδομα αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αφορά 2,3 εκ. πολίτες. Παράλληλα όμως ενισχύονται και οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στους μισθούς, για πρώτη φορά μετά από τις μνημονιακές περικοπές. Ωστόσο και αυτές θα εξανεμιστούν γρήγορα αν δεν έχουν πέσει οι τιμές στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα.
Πολλά θα εξαρτηθούν το επόμενο διάστημα από την πορεία του πληθωρισμού, το ύψος του πλεονάσματος, αλλά και από την στάση της Ε.Ε η οποία σφυρίζει ως συνήθως αδιάφορα. Η κυβέρνηση πιέζει για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές, έχει ζητήσει να προσμετρώνται οι αμυντικές δαπάνες στο έλλειμμα αλλά και να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Εκτός από το μεταναστευτικό που εξασφαλίσαμε 42 εκ, ευρώ για τίποτα από τα παραπάνω δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση.