Γιατί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι τρώνε και πίνουν φθηνότερα από τους Έλληνες
Τα σκήπτρα της ακρίβειας κρατά η χώρα μας πανευρωπαϊκά, καθώς οι Έλληνες, αν και έχουν χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα, πληρώνουν ακριβότερα πολλά βασικά προϊόντα από τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χώρων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για ένα καλάθι με 44 προϊόντα ο Έλληνας πληρώνει κάτι περισσότερο από 176 ευρώ ενώ ο Πορτογάλος για τα ίδια προϊόντα πληρώνουν 10 ευρώ λιγότερα.
Ενδεικτικά: ένα λίτρο γάλα στην Ελλάδα κοστίζει 1,32 ευρώ, τη στιγμή που στη Γαλλία κοστίζει 1,02 ευρώ, στη Γερμανία 0,98 ευρώ και στην Ισπανία 0,83 ευρώ.
Αντίστοιχα, 46 τεμάχια πάνες στην Ελλάδα κοστίζουν 19,45 ευρώ, στην Ισπανία 18,40 ευρώ, στη Γαλλία 17,48 ευρώ, ενώ στη Γερμανία μόλις 10,58 ευρώ.
Πενιχροί μισθοί για σκληρή δουλειά
Την ίδια ώρα οι μέσοι ετήσιοι μισθοί στην ΕΕ (2022) κυμαίνονταν από 73.642 ευρώ στην Ισλανδία ενώ στην Ελλάδα μέχρι 24.067 ευρώ.
Η χώρα μας βρίσκεται στον πάτο της σχετικής λίστας πίσω από την Τσεχία όπου ο μέσος μισθός ανέρχεται στα 30.967 ευρώ, την Πορτογαλία με μέσο μισθό στα 29.540 ευρώ, την Ουγγαρία με 26.377 ευρώ, αλλά και τη Σλοβακία με 24.337 ευρώ.
«Οι τιμές δεν θα πέσουν. ''Κλειδί'' η αύξηση μισθών»
Απαισιόδοξος για το μέλλον εμφανίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης, εκτιμώντας ότι οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν.
Ο αξιωματούχος της ΤτΕ, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εστίασε ωστόσο σε μελλοντική αύξηση του εισοδήματος που θα μπορούσε να μετριάσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά.
«Το ζητούμενο σε μας είναι να υπάρχει αυτή η προσαρμογή από την πλευρά των μισθών. Διότι μην περιμένετε να πέσουν οι τιμές στα τρόφιμα. Δεν θα γίνει αυτό. Μπορεί ο ρυθμός ανόδου να μειωθεί και θα μειωθεί, αλλά να πέσουν δεν υπάρχει περίπτωση διότι αντιμετωπίζουν και μια ζήτηση διεθνή έτσι κι αλλιώς και επίσης αντιμετωπίζουν τη ζήτηση από τις χώρες που έχουν αυξήσει τα εισοδήματα τους και καταναλώνουν τρόφιμα. Δείτε την τιμή της ζάχαρης. Δείτε την τιμή του ρυζιού ή του καλαμποκιού. Θα δείτε πράγματι ότι πιέζονται από τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει διεθνώς. Άρα οι μισθοί είναι το κλειδί. Άρα, η αύξηση των μισθών είναι η παραγωγικότητα και οι επενδύσεις. Έχει σημασία αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εμπόδισαν ελέγχους πριν από... 26 μήνες!
Την ίδια ώρα βόμβα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού που γνωστοποίησε πως ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων παρεμπόδισε έλεγχο στα γραφεία του για καρτέλ σε δημητριακά, γάλα, καφέ, μαρμελάδες, ροφήματα και τυριά και ότι θα συσκεφθεί τον Γενάρη για να αποφασίσει αν θα επιβάλλει πρόστιμο για την παρεμπόδιση.
Ωστόσο το σημαντικό είναι ότι η Επιτροπή φέρεται να έχει ανακαλύψει ενδείξεις για πρακτικές καρτέλ σε βασικά προϊόντα έρευνα που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα δεν έχει κλείσει.
Συνάντηση Σκρέκα με σουπερμαρκετάδες
Σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για να συζητήσει το θέμα των εμπορικών πρακτικών.
Όπως σημείωσε ο ίδιος, οι περισσότερες προωθητικές ενέργειες προέρχονται από τους προμηθευτές και όχι από τις εταιρείες των σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι σκοπός είναι να γίνονται πραγματικές και όχι παραπλανητικές εκπτώσεις και προσφορές και γι’ αυτό προωθείται από το υπουργείο Ανάπτυξης και σχετική μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα, όπως είπε, έχει αρχίσει να λειτουργεί η πρωτοβουλία της μόνιμα χαμηλής τιμής καθώς έχουν ενταχθεί, μέχρι σήμερα, 931 προϊόντα από 77 εταιρείες ενώ υπενθύμισε ότι έχουν επιβληθεί, περίπου, 9 εκατ. ευρώ πρόστιμα, εκ των οποίων τα 4 εκατ ευρώ τις τελευταίες 3 με 4 εβδομάδες και από το σύνολο αυτό, το 70% έχει εισπραχθεί ήδη ή έχει βεβαιωθεί στις ΔΟΥ. Επίσης πρόσθεσε ότι, προσφάτως, κατέθεσε στην Βουλή το διπλότυπο είσπραξης προστίμου 1 εκατομμυρίων ευρώ από μία πολυεθνική εταιρεία.
«Τα πρόστιμα είναι αποτελεσματικά γιατί βλέπουμε ότι οι τιμές στα προϊόντα των εταιρειών, στις οποίες επιβάλλονται, μειώνονται τις επόμενες ημέρες Η πρώτη πολυεθνική μείωσε έως 25% τις τιμές και αν δεν μειώσουν και οι άλλες θα επιβληθεί νέο πρόστιμο», σημείωσε ο κ. Σκρέκας λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πρόβλημα της ακρίβειας που αποτελεί διεθνές φαινόμενο, τόσο με μέτρα στήριξης, όσο και μέσω των ελέγχων σε όλη την εμπορική αλυσίδα, ώστε να μειωθούν οι τιμές.
Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε και τη σημασία της χρήσης της πλατφόρμας eKatanalotis ώστε να γνωρίζει ο καταναλωτής, πριν επισκεφθεί κάποιο κατάστημα, τις ανταγωνιστικές τιμές στα προϊόντα που θέλει να αγοράσει ενώ υπενθύμισε ότι σύντομα θα δοθεί η δυνατότητα και για καταγγελίες, μέσα από την ίδια πλατφόρμα.