Η ακρίβεια «παγώνει» το αγαπημένο καλοκαιρινό έδεσμα: Στα 3,5 € μια μπάλα παγωτό
Η εποχή όπου οι Έλληνες μετρούσαν το καλοκαίρι τους με παγωτά ίσως να έχει περάσει ανεπιστρεπτί αφού το κόστος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συχνή απόλαυση του παγωτού.

Το παγωτό αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνικού καλοκαιριού, συνδεδεμένο με παιδικές αναμνήσεις, δροσιά και στιγμές ξεγνοιασιάς. Ωστόσο, οι αυξανόμενες τιμές έχουν μετατρέψει αυτήν τη γλυκιά απόλαυση σε πολυτέλεια για πολλούς καταναλωτές. Η Ελλάδα μέχρι και πέρσι ήταν στην τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ακρίβεια του παγωτού, με μέση τιμή 3,7 ευρώ ανά λίτρο, πίσω μόνο από την Αυστρία (7,7 ευρώ) και την Ουγγαρία (4,8 ευρώ).
Το φετινό καλοκαίρι τα πράγματα δυσκολεύουν καθώς οι τιμές στο παγωτό βρίσκονται φέτος εκτοξεύονται πάνω από τα 22 ευρώ το κιλό, με την τιμή του μικρού κύπελου του παγωτού να ξεκινά από τα 3,5 ευρώ ενώ το μεγάλο κοστίζει πλέον πάνω από 7,20 ευρώ. Σημειώνεται δε πως η ανώτατη τιμή μιας μπάλας παγωτού το 2023 ήταν στα 3 ευρώ, ενώ φέτος η κατώτατη κυμαίνεται στα 3,2 ευρώ.
Η άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών -και κυρίως της ζάχαρης, του κακάο αλλά και του γάλακτος– πιέζει και φέτος προς τα πάνω την τιμή λιανικής. Συγκεκριμένα, στην αγορά, η τιμή λιανικής ξεκινά φέτος από τα 5 ευρώ το κιλό για τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, και φτάνει να ξεπερνά ακόμη και τα 25 ευρώ. Mάλιστα στα ζαχαροπλαστεία οι τιμές φτάνουν στα 17 ευρώ με 30 ευρώ το κιλό ενώ στα σουπερμάρκετ τα ιδιωτικής ετικέτας κυμαίνονται από 4 ευρώ το κιλό και οι γνωστές εταιρίες στα 10 ευρώ με 19 ευρώ το κιλό.
Επίσης οι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν πως οι τιμές στο παγωτό «τζελάτο» κινούνται φέτος μεταξύ 15 ευρώ και 22 ευρώ το κιλό.
Η πορεία των τιμών και οι παράγοντες της ανόδου
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ανατιμήσεις στο παγωτό εντός του 2023 άγγιξαν το 12%, με αποκορύφωμα τους θερινούς μήνες, ενώ η αύξηση συνεχίστηκε το 2024 με επιπλέον 3,5% έως τον Ιούνιο. Για φέτος οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση που πλησιάζει το 5%. Ιδιαίτερα στη μικρή λιανική, οι ανατιμήσεις την προηγούμενη χρονιά κινήθηκαν με υπερδιπλάσιο ρυθμό (20%-25%), πιέζοντας τους καταναλωτές προς πιο οικονομικές επιλογές, όπως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ.

Οι παράγοντες που οδήγησαν στην άνοδο των τιμών περιλαμβάνουν:
- Αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της ανόδου στις τιμές των πρώτων υλών (γάλα, ζάχαρη, ενέργεια και σοκολάτα).
- Αύξηση του εργατικού κόστους και των εξόδων μεταφοράς, ειδικά σε τουριστικές περιοχές.
- Υψηλή ζήτηση από τον τουρισμό, που αυξάνει τις τιμές στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.
- Γενική πληθωριστική πίεση, που επηρεάζει όλα τα καταναλωτικά αγαθά.
Οι προοπτικές της αγοράς και η καταναλωτική συμπεριφορά
Παρά τις αυξήσεις των τιμών, η αγορά παγωτού συνεχίζει να παρουσιάζει προοπτικές ανάπτυξης λόγω της επέκτασης της θερινής περιόδου και της τουριστικής κίνησης. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας κάθε καλοκαίρι και η ζήτηση από τους επισκέπτες ενισχύουν τις πωλήσεις σε εστιατόρια, καφέ, σούπερ μάρκετ και μικρά σημεία πώλησης.
Ωστόσο, η τάση των καταναλωτών να στρέφονται σε πιο οικονομικές λύσεις είναι έντονη. Πολλοί επιλέγουν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, ενώ η μείωση της κατανάλωσης στα ατομικά παγωτά είναι αισθητή. Η εποχή όπου οι Έλληνες μετρούσαν το καλοκαίρι τους με παγωτά ίσως να έχει περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς το κόστος γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο εμπόδιο για τη συχνή απόλαυση του αγαπημένου δροσιστικού εδέσματος.