«Κανόνια» σε ιστορικές σοκολατοποιίες:Καταρρέει η αγορά της Ευρώπης εξαιτίας της τιμής του κακάο
Κορυφαίοι όμιλοι, επιβιώνουν δεν συμβαίνει το ίδιο για μικρότερες βιομηχανίες σοκολάτας οι οποίες βαρούν κανόνι λόγω της αύξηση της τιμής στο κακάο.

Η άνοδος της τιμής του κακάο σε ιστορικά υψηλά επίπεδακαι η παγκόσμια έλλειψη κακάο έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο της σοκολατοποιίας. Οι μικρές, οικογενειακές σοκολατοποιίες στην Ευρώπη δίνουν αγώνα επιβίωσης, καθώς η παραγωγή τους γίνεται όλο και πιο ασύμφορη.
Πτώση για τις μικρές σοκολατοποιίες
Σύμφωνα με στοιχεία, τουλάχιστον 12 μικρές σοκολατοποιίες στην Ευρώπη έκλεισαν τον τελευταίο χρόνο, καθώς αδυνατούσαν να απορροφήσουν το αυξημένο κόστος. Η κρίση αυτή οφείλεται στη συνεχιζόμενη έλλειψη κακάο για τέταρτη χρονιά, γεγονός που έχει οδηγήσει τις τιμές του κακάο σε πρωτοφανή επίπεδα και έχει μειώσει δραστικά τα περιθώρια κέρδους.
Ποιες εταιρείες επηρεάζονται
Οι μεγάλες σοκολατοποιίες όπως η Nestlé, η Lindt & Sprüngli και η Hershey έχουν επίσης πληγεί, με τις μετοχές τους να καταγράφουν απώλειες. Ωστόσο, η οικονομική τους δύναμη τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τις διαταραχές της αγοράς. Αντίθετα, οι μικρές σοκολατοποιίες δυσκολεύονται να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές, καθώς δεν διαθέτουν τους ίδιους πόρους.
Ευρώπη: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κακάο
Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας κακάο παγκοσμίως, τροφοδοτώντας μια αγορά σοκολάτας αξίας 50 δισ. δολαρίων. Χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία καταναλώνουν περισσότερα από 9,1 κιλά σοκολάτας ανά άτομο ετησίως. Το μεγαλύτερο μέρος του κακάο προέρχεται από τη Δυτική Αφρική, όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι φυτικές ασθένειες έχουν μειώσει την παραγωγή.
Σοκαριστικό στατιστικό
Κατά την περίοδο 2023-24, η αγορά κατέγραψε έλλειμμα 478.000 μετρικών τόνων, το μεγαλύτερο από τη δεκαετία του 1980, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Κακάο. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τριπλασιασμό της τιμής του κακάο, αγγίζοντας τα 13.000 δολάρια ανά τόνο.
Οι μικρές σοκολατοποιίες σε κίνδυνο
- Η κρίση στη σοκολατοποιία έχει ήδη οδηγήσει στη χρεοκοπία ιστορικών επιχειρήσεων.
- Η γερμανική Leysieffer, γνωστή για τις premium πραλίνες της, ρευστοποιήθηκε το 2023.
- Στην Αυστρία, η Salzburg Schokolade, που παρήγαγε τα διάσημα σοκολατάκια Mozart, διέκοψε τη λειτουργία της.
- Η αυστριακή Franz Hauswirth, γνωστή για τα σοκολατένια πασχαλινά κουνέλια, έκλεισε λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους.
Οι υψηλές τιμές της σοκολάτας ενδέχεται να αλλάξουν τις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς οι πελάτες στρέφονται από τα πολυτελή προϊόντα σε φθηνότερες επιλογές από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.
Θα αυξηθούν οι τιμές της σοκολάτας;
Σύμφωνα με τις Hershey και Mondelez International, οι καταναλωτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια νέα πραγματικότητα όπου η σοκολάτα θα κοστίζει 40-50% περισσότερο.
Ο Στηβ Ουότεριτζ, αναλυτής της Tropical Research Services, προβλέπει ότι η αγορά γίνεται εξαιρετικά ανταγωνιστική και πολλές μικρές σοκολατοποιίες δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν.
Η παραγωγή κακάο σημειώνει ιστορικό χαμηλό
Η παραγωγή κακάο και η μεταποίησή του έχουν μειωθεί δραματικά. Στην Ευρώπη, το άλεσμα κακάο βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2020, σημάδι ότι η παγκόσμια ζήτηση πέφτει λόγω της αύξησης των τιμών.
Για να μειώσουν το κόστος παραγωγής, μεγάλες εταιρείες αντικαθιστούν το βούτυρο κακάο με εναλλακτικά λίπη, όπως το βούτυρο καριτέ, το ηλιέλαιο ή το φοινικέλαιο.
Ωστόσο, οι μικροί σοκολατοποιοί διστάζουν να αλλάξουν τις συνταγές τους, γεγονός που τους καθιστά πιο ευάλωτους.
Νέες αγορές κακάο
Για να αποφύγουν τις ελλείψεις, ορισμένες εταιρείες στρέφονται σε εναλλακτικές αγορές κακάο από τη Λατινική Αμερική, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού.
Σύμφωνα με την JPMorgan Chase, η έλλειψη κακάο για το 2024-25 αναμένεται να είναι μικρότερη από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά. Ωστόσο, η σταθεροποίηση των τιμών εξαρτάται από τη μείωση της ζήτησης και τη βελτίωση της παραγωγής στην Αφρική.
Συμπέρασμα: Παρά τις ελπίδες για σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών, οι μικροί σοκολατοποιοί θα περάσουν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά.