Ευρωπαϊκή Ένωση: Τέλος στο μονοπώλιο της Apple στο κατάστημα εφαρμογών της
Η Apple ανακοίνωσε χθες (25/1) ότι θα επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στα iPhone που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η απόφαση αυτή έρχεται ως απάντηση στον ευρωπαϊκό νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ο οποίος απαιτεί από τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να ανοίξουν τις πλατφόρμες των εφαρμογών τους σε περισσότερους ανταγωνιστές.
Γιατί έγινε αυτό
Η Apple έχει κατηγορηθεί από προγραμματιστές και ρυθμιστικές αρχές ότι έχει καταχρηστικό μονοπώλιο στην αγορά εφαρμογών για iPhone. Η εταιρεία απαιτεί από τους προγραμματιστές να πληρώνουν προμήθεια 30% για κάθε αγορασμένη εφαρμογή ή συνδρομή εντός της, η οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική για τους «μικρούς» επαγγελματίες του προγραμματισμού.
Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές στοχεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα επιτρέποντας στους προγραμματιστές να προσφέρουν τις εφαρμογές τους σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών. Αυτό θα τους δώσει περισσότερες επιλογές για να διαθέσουν τη δουλειά τους βοηθώντας τους να ανταγωνιστούν καλύτερα την Apple.
Τι σημαίνει για τους χρήστες
Οι χρήστες θα έχουν πλέον περισσότερες επιλογές για να κατεβάζουν εφαρμογές στο iPhone τους. Θα μπορούν να επιλέξουν από μια ποικιλία εναλλακτικών καταστημάτων εφαρμογών, τα οποία μπορεί να προσφέρουν διαφορετικές επιλογές και τιμές.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ενισχύσει την καινοτομία στην αγορά εφαρμογών, καθώς μικρότεροι προγραμματιστές θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες να κυκλοφορήσουν τις εφαρμογές τους.
Ο αντίκτυπος για τους developers των apps
Οι προγραμματιστές θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσεγγίσουν ένα ευρύτερο κοινό προσφέροντας τις εφαρμογές τους σε εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αυξήσουν τις πωλήσεις και να μειώσουν τα κόστη τους.
Επιπλέον, οι προγραμματιστές θα έχουν πλέον παραπάνω επιλογές για να διαχειριστούν τις πληρωμές εντός των εφαρμογών τους. Θα μπορούν να επιλέξουν το σύστημα πληρωμών της Apple, το οποίο χρεώνει προμήθεια 30%, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν και το δικό τους σύστημα, το οποίο θα είναι πιο συμφέρον για την τσέπη τους.
Συνολικά, η απόφαση της Apple να επιτρέψει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στην ΕΕ είναι μια θετική εξέλιξη για τους χρήστες και τους προγραμματιστές. Θα αυξήσει τον ανταγωνισμό στην αγορά εφαρμογών και θα προσφέρει περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες για όλους.
Το καλό το παλληκάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι
Η Apple, όμως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, φαίνεται να βρήκε τρόπο να «απαντήσει» στις Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αποκαλούμενο sideloading των εφαρμογών στα iPhone θα είναι σχετικά μικρό και θα έχει αρκετούς περιορισμούς επιβαλλόμενους από τον τεχνολογικό κολοσσό των ΗΠΑ. Η Apple, μάλιστα, έχει στα άμεσα σχέδιά της την «τιμωρία» των χρηστών που επιθυμούν την εγκατάσταση εφαρμογών εκτός του App Store, χρεώνοντάς τους με το ανάλογο χρηματικό τίμημα. Ο στόχος προφανής: Ο περιορισμός στον μέγιστο δυνατό βαθμό του φαινομένου μεταξύ των πελατών της.
Το μόνο που μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν οι χρήστες θα πρέπει να πληρώνουν κάθε φορά που θα εγκαθιστούν την «ξένη» εφαρμογή στη συσκευή τους ή αν θα υπάρχει κάποια μηνιαία συνδρομητική υπηρεσία που αφού εγγραφούν θα τους δίνει την πρόσβαση σε αυτό το προϊόν.
Οι νέοι επιχειρηματικοί όροι
Οι νέοι επιχειρηματικοί όροι για τις εφαρμογές iOS στην Ευρωπαϊκή Ένωση διέπονται από τρία στοιχεία:
Μειωμένη προμήθεια. Οι εφαρμογές iOS στο App Store θα πληρώνουν μειωμένη προμήθεια της τάξης του 10% (για τη συντριπτική πλειονότητα των προγραμματιστών και τις συνδρομές μετά το πρώτο έτος) είτε 17% για τις συναλλαγές ψηφιακών αγαθών και υπηρεσιών.
Τέλος επεξεργασίας πληρωμών. Οι εφαρμογές iOS στο App Store μπορούν να χρησιμοποιούν την επεξεργασία πληρωμών του καταστήματος της Apple Store με πρόσθετο τέλος 3%. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιούν έναν πάροχο υπηρεσιών για να λαμβάνουν τα χρήματά τους εντός της εφαρμογής ή να συνδέουν τους χρήστες με τη δική τους ιστοσελίδα, χωρίς την πρόσθετη χρέωση του αμερικανικού κολοσσού.
Τέλος βασικής τεχνολογίας. Οι εφαρμογές iOS που διανέμονται από το App Store ή από εναλλακτική αγορά εφαρμογών θα πληρώνουν 0,50 ευρώ για κάθε πρώτη ετήσια εγκατάσταση με όριο το 1 εκατομμύριο downloads.