Υπουργείο Άμυνας Τουρκίας: Καταθέσαμε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για 40 F-35
Την πρόθεση της να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, εξέφρασε επίσημα η Άγκυρα, μέσω πηγών του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας.
Ανταπόκριση, Κων/πολη
Επίσημο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 F35, κατέθεσε η Τουρκία, σύμφωνα με ενημέρωση του τουρκικού υπουργείου άμυνας. Πηγές του υπουργείου, αναφέρουν επίσης ότι έχει γίνει ήδη η πληρωμή για τα 6 F-35, τα οποία ωστόσο η Τουρκία δεν παρέλαβε ποτέ εξαιτίας του αποκλεισμού από το πρόγραμμα λόγω του πυραυλικού συστήματος των S400.
Oι ίδιες πηγές εκφράζουν την προσδοκία να αρθούν οι κυρώσεις όπως ορίζει το πνεύμα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία για τα 40 F16 είναι πλέον σε ισχύ.
«Το αίτημά μας για 40 F-35 έχει μεταφερθεί επίσημα στους συνομιλητές μας. Έχουμε ήδη πληρώσει για το F-35 και υπάρχουν 6 αεροσκάφη που είναι στο υπόστεγο. Ωστόσο, για πρώτη φορά δεν έγινε παράδοση σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ λόγω κυρώσεων (CAATSA). Λέγαμε από την αρχή ότι οι κυρώσεις είναι λάθος. Η προσδοκία μας είναι ότι οι σύμμαχοί μας θα λάβουν αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας και ότι όλες οι κυρώσεις θα αρθούν.
Έγινε μια αρχική πληρωμή 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθειας 40 F-16 Block 70 και ειδικών πυρομαχικών. Η σύμβαση έχει τεθεί σε ισχύ, οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την προμήθεια 40 Eurofighters συνεχίζονται θετικά», σημείωναν οι πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των F-35 είχε τοποθετηθεί στην επιτροπή προϋπολογισμού της Εθνοσυνέλευσης και ο Γιασάρ Γκιουλέρ, σημειώνοντας ότι πλέον οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς, με τον ίδιο ωστόσο να απορρίπτει την απόσυρση των S400.
Την ίδια στιγμή πηγές του υπουργείου Άμυνας εκφράζουν την ενόχληση τους για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση τοτ Κυπριακού.
«Η Τουρκία, ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις επέκτασης της συμμαχίας λαμβάνονται ομόφωνα και υποστηρίζει ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να πραγματοποιούνται λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας. Στην παρούσα συγκυρία, η αίτηση της ελληνοκυπριακής διοίκησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία. Η πρωτοβουλία αυτή θα διαταράξει τη λεπτή ισορροπία στο Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά τις διαπραγματευτικές διαδικασίες για λύση».