«Στον αέρα» η Συμφωνία των Πρεσπών: Ανοιχτή η κατάργηση, λέει ο Γεραπετρίτης
Αίσθηση από την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ελλάδα πρόκειται να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα προς ώρας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς από τον Μπάμπη Παπαδημητρίου στο «talk radio 98.9», αν η Ελλάδα θα καταργήσει τη Συμφωνία Των Πρεσπών.
Και συνέχισε, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: «Νομίζω είναι πάρα πολύ σαφές ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα θέμα, το οποίο έχει προκύψει από τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία. Εμείς σεβόμαστε προφανώς το αποτέλεσμα το εκλογικό στη Βόρεια Μακεδονία. Εκείνο το οποίο επισημαίνουμε πάντοτε με έμφαση είναι ότι ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχει - τις ιδεολογικές, τις πολιτικές διαφορές - η νέα πολιτική ηγεσία απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκη, η οποία έχει κυρωθεί, δεν τροποποιείται ούτε αναθεωρείται μονομερώς από τα μέρη. Συνιστά ένα πάρα πολύ βασικό κόμβο πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η διεθνής σχέση της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτονοήτως, η Ευρωπαϊκή Ένωση αξιολογεί τα ζητήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών και της πλήρους και συνεπούς εφαρμογής της. Και για τον λόγο αυτό νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας θα αξιολογήσει τα ζητήματα αυτά και θα συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Έντονη ενόχληση για τα περί συμμετοχής στη συγγραφή της Συμφωνίας
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε στη συνέχεια πως η ελληνική πλευρά παρακολουθεί το ζήτημα της καλή τη πίστει εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. «Γνωρίζετε πολύ καλά, κύριε Παπαδημητρίου, ότι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία, ως αντιπολίτευση, είχε εγκαίρως επισημάνει τα γκρίζα σημεία της Συμφωνίας. Είχε σοβαρά τεχνικά θέματα, τα οποία δυστυχώς αναδείχθηκαν συν τω χρόνω. Κι εγώ ο ίδιος είχα επισημάνει αμέσως μόλις κατέστη δημόσια η συμφωνία, τα νομικά προβλήματα τα οποία είχε και τα οποία δημιουργούν συνθήκες ανάφλεξης στο μέλλον.
Και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζω σήμερα με ιδιαίτερη ενόχληση και όσα λέγονται, ότι εγώ συμμετείχα δήθεν στη συγγραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ούτε κατά διάνοια. Δεν γνώριζα καν ούτε μία γραμμή από τη Συμφωνία πριν αυτή καταστεί δημόσια. Αλλά να σας πω και την αλήθεια, δεν θα γινόταν να συμβεί αυτό, διότι αν είχα κληθεί δεν υπήρχε καμία περίπτωση να είχα διαλάβει όρους, οι οποίοι θα δημιουργούσαν τέτοια ζητήματα. Σήμερα για μένα το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, όχι επειδή συμφωνούμε με αυτά, αλλά επειδή είναι συνθήκη για τη συνέχεια και τη σταθερότητα, η οποία δημιουργήθηκε, όπως δημιουργήθηκε. Και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να διαμορφώνουμε ένα μονομερές πλαίσιο πάνω στο οποίο να χτίζονται πολιτικές καριέρες».
Μαρινάκης: «Θα δούμε τη στάση τους και αντιστοίχως θα πράξουμε...»
Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τόνισε πως η Αθήνα να περιμένει να δει τη στάση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας αμέσως μετά την ορκωμοσία της «και αντιστοίχως θα πράξουμε με βάση τα εθνικά συμφέροντα...».
Ο Παύλος Μαρινάκης επέμεινε πως πρόκειται για μία «κακή συμφωνία που μας φόρτωσε η προηγούμενη κυβέρνηση» και χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» την επιμονή της αντιπολίτευσης να έρθουν προς κύρωση στη Βουλή τα τρία μνημόνια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.
«Σοφά, σοφότατα δεν έχουν κυρώσει τα μνημόνια» είπε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο ζητείται από την Ελλάδα να απωλέσει ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο. «Δηλαδή η άλλη πλευρά θα λέει πως δεν σέβεται τη Συμφωνία και εμείς θα βγούμε να κυρώσουμε τα μνημόνια» είπε ο κ. Βορίδης ο οποίος για το ενδεχόμενο να καταγγελθούν οι Πρέσπες από την πλευρά της Ελλάδας, σημείωσε πως όσοι το ζητούν αυτό θέλουν η χώρα να εκτεθεί διεθνώς.
Κεχαγιά: «Εάν η συμφωνία είναι προδοτική να την καταγγείλουν...»
Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βούλα Κεχαγιά ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να ζητήσει συγγνώμη από την κοινωνία για το μίσος που εξέθρεψε όπως και από τους δυο αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Κοτζιά».
«Εάν το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι η Συμφωνία είναι προδοτική θα πρέπει να την καταγγείλει, εάν όμως δεν το πράξει όπως δεν το έπραξε τα τελευταία πέντε χρόνια αυτό θα σημαίνει ότι θεωρεί τη Συμφωνία επωφελή και ότι απλούστατα κινήθηκε μικροκομματικά ταυτιζόμενο με ακραίες εθνικιστικές ομάδες δημιουργώντας συνειδητά πολωτικό και διχαστικό κλίμα στον ελληνικό λαό», σημείωσε η κ. Κεχαγιά.