Φυτικές ίνες: Γιατί θεωρούνται σύμμαχοι στον αγώνα για την υγεία μας
Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα, ομαλοποιούν την πεπτική διαδικασία και βοηθούν στην διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βελτιώνουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Είναι ένας τύπος υδατάνθρακα με πολλά θετικά αποτελέσματα για την υγεία μας.
Εκτός από αυτό, λειτουργούν ως «τροφή» για το μικροβίωμα του εντέρου, ενισχύοντας τη διατήρηση υγιών βακτηρίων στο έντερο. Όπως σημειώνει ο Eamonn Quigley, διευθυντής Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Houston Methodist Hospital, ένα ισχυρό εντερικό μικροβίωμα προστατεύει τον οργανισμό μας από επιβλαβή βακτήρια και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να συμβιώνει με μικροοργανισμούς, αποκομίζοντας οφέλη από αυτούς.
Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι φυτικών ινών: οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Και οι δύο είναι σημαντικές για μια ισορροπημένη διατροφή.
Οι διαλυτές ίνες διαλύονται στο νερό και βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην επιβράδυνση της απορρόφησης των υδατανθράκων. Καλά παραδείγματα διαλυτών ινών είναι η βρώμη, τα μήλα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα μούρα και τα εσπεριδοειδή. Από την άλλη, οι αδιάλυτες ίνες συγκρατούν νερό στο έντερο, διευκολύνοντας την πέψη και βοηθώντας στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα. Τις βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα ολικής αλέσεως και σε λαχανικά όπως το κουνουπίδι, τα φασολάκια, τα καρότα και οι πατάτες.
Διαβάστε περισσότερα για τα οφέλη των φυτικών ινών στην υγεία μας.