Έξυπνα τρικ για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος - Το μοιραίο λάθος με το air condition
Το κόλπο για έως και 50% πιο οικονομικό σιδέρωμα, το κουμπί που θα μας γλιτώσει 60 KWh τον χρόνο και η συσκευή που μαγειρεύει οικονομικά.
Με τα τιμολόγια του ρεύματος να παίρνουν συνεχώς την ανηφόρα, η οικονομία στην κατανάλωση αποτελεί τον νούμερο 1 στόχο για τα νοικοκυριά. Ένα τυπικό νοικοκυριό, δηλαδή μία τετραμελής οικογένεια που διαμένει σε κατοικία 80 τετραγωνικών έχει μια μέση μηνιαία κατανάλωση της τάξης των 590-600 KWh κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ο ενεργειακός επιθεωρητής Κώστας Χριστοδουλίδης προτείνει έξυπνα τρικ για σημαντική μείωση της κατανάλωσης ακόμη και στις πιο ενεργοβόρες συσκευές. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε πως υπάρχουν απλοί τρόποι για οικονομία στην κατανάλωση του ρεύματος, η οποία θα προσφέρει ανακούφιση στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Για ένα τυπικό νοικοκυριό, η μέση μηνιαία κατανάλωση των ηλεκτρικών συσκευών έχει ως ακολούθως:
- Κλιματικό inverter 9000 btu: 220 KWh
- Ηλεκτρικός θερμοσίφωνας: 140 KWh
- Κουζίνα-φούρνος: 60 KWh
- Πλυντήριο: 60 KWh
- Φωτισμός: 40 KWh
- Ψυγείο: 40 KWh
- Σίδερο: 25 KWh
Απλές κινήσεις για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος
Η πιο σημαντική κίνηση που μπορεί να κάνει κανείς για οικονομία στο ρεύμα, είναι η αντικατάσταση του κλιματιστικού παλαιάς τεχνολογίας, με ένα inverter. Όπως εξήγησε ο ενεργειακός επιθεωρητής Κώστας Χριστοδουλίδης, αν διαθέτουμε ένα κλιματιστικό που δεν είναι inverter, η κατανάλωση μπορεί να φτάσει έως και τις 350 KWh τον μήνα, οπότε ενδείκνυται η αντικατάστασή του.
Όσον αφορά στον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, αυτός αντιστοιχεί στο 25% της μηνιαίας κατανάλωσης του ρεύματος, καθώς είναι η πιο ενεργοβόρα συσκευή σε κάθε νοικοκυριό. Με την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, η απόσβεση στο κόστος μπορεί να γίνει σε 2-3 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, ο οποίος επίσης εξηγεί ότι ένα air fryer είναι αρκετά πιο οικονομικό σε σχέση με τον φούρνο.
Όσον αφορά στο πλυντήριο, αρκεί η ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού αντί για τους 40, στους 30 βαθμούς, για εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 10%. Επίσης, προτείνετε η λειτουργία της συσκευής τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου, ενώ δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τα προγράμματα που έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, καθώς είναι όντως πιο οικονομικά από τα σύντομα προγράμματα πλύσεων.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τον φωτισμό, υπάρχει μια πολύ απλή κίνηση που οδηγεί σε 60% εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτή είναι η αντικατάσταση των λαμπτήρων φθορίου ή αλογόνου με λαμπτήρες LED. Με αυτόν τον τρόπο δεν επιβαρύνεται και η λειτουργία του κλιματιστικού, αφού οι συμβατικοί λαμπτήρες εκπέμπουν θερμότητα.
Το κουμπί που εξοικονομεί 60 KWh τον χρόνο
Αρκεί μια απλή κίνηση για να εξοικονομήσουμε έως και 5 KWh τον μήνα κι αυτή είναι να πατήσουμε το OFF στις πολλές ηλεκτρονικές συσκευές που διαθέτει κάθε οικία. Όλες οι φορητές συσκευές που βρίσκονται στην πρίζα καταναλώνουν ενέργεια, ακόμη κι όταν βρίσκονται στο stand by.
Προσοχή χρειάζεται και στη σωστή λειτουργία του ψυγείου, αφού αν μιλάμε για ψυγεία παλαιάς τεχνολογίας, όταν αυτά πιάσουν πάγο, αυξάνουν την κατανάλωσή τους έως και 20%. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που το λάστιχο της πόρτας δεν έχει σωστή εφαρμογή.
Ο κ. Χριστοδουλίδης πρότεινε και ένα έξυπνο τρικ για να γίνει το σιδέρωμα πιο εύκολο, αλλά και πιο οικονομικό έως και 50%. Τοποθετούμε ένα αλουμινόχαρτο πάνω στη σιδερώστρα και πάντα προτιμούμε να σιδερώνουμε τα ρούχα όταν είναι νωπά. Με αυτόν τον τρόπο ένα τυπικό νοικοκυριό μπορεί να γλιτώσει έως και 12,5 KWh τον μήνα.