«Κοκκινίζουν» και τα «κίτρινα» τιμολόγια ρεύματος
Αυξήσεις αναμένονται στους λογαριασμούς Ιουλίου για όσους καταναλωτές έχουν επιλέξει τα «κίτρινα» ελεύθερα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος.
Την ανιούσα συνεχίζουν να παίρνουν οι τιμές ρεύματος. Ήδη οι καταναλωτές των «πράσινων» τιμολογίων ήρθαν αντιμέτωποι με την ψυχρολουσία των τιμολογίων του Ιουλίου, καθώς η τιμή της κιλοβατώρας αυξήθηκε σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.
Τώρα ανάλογη «βραχυκύκλωση» εκτιμάται ότι θα υποστούν και όσοι καταναλωτές έχουν επιλέξει τα «κίτρινα» ελεύθερα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος που κοστολογούνται στο τέλος κάθε μήνα.
Ο συνδυασμός αυξημένης ζήτησης ενέργειας στην Ευρώπη, λόγω υψηλών θερμοκρασιών και ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, οδηγεί προς τα πάνω και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το αργό τύπου Texas για συμβόλαια παράδοσης τον Αύγουστο τιμάται στα 82,10 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent κινείται στα 85,08 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια ώρα η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος παίρνει την ανιούσα.
Αυξάνει η ζήτηση, αυξάνουν και οι τιμές
Την ίδια στιγμή η αυξημένη ζήτηση οδηγεί τις τιμές χονδρικής προς τα πάνω. Στην Ουγγαρία η τιμή εκτοξεύθηκε στα 263,99 ευρώ/μεγαβατώρα και στην ελληνική αγορά στο νότιο, όπου η τιμή της μεγαβατώρας τις βραδινές ώρες έφτασε να πωλείται έως και τα 500 ευρώ, διαμορφώνοντας μια μέση ημερήσια τιμή στα υψηλά των 184,79 ευρώ.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, η τιμή είναι πάνω από 80 ευρώ υψηλότερη από τις ήδη υψηλές τιμές του Μαΐου (100,21 και 81,421 αντίστοιχα), υπερτριπλάσια από τη χαμηλή τιμή του Απριλίου (58,515 ευρώ) και πολύ κοντά στα επίπεδα των άνω των 200 ευρώ που κινήθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, με κορύφωση την τιμή των 429,388 ευρώ τον Αύγουστο του 2022.
Η αρνητική αυτή εξέλιξη, η οποία προβλέπεται να επιδεινωθεί έως και τις 22 Ιουλίου, θα έχει άμεση επίπτωση στα κίτρινα τιμολόγια του τρέχοντος μήνα και θα επιβαρύνει με επιπλέον αυξήσεις τα πράσινα τιμολόγια του Αυγούστου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι αποτέλεσμα μιας σειράς παραγόντων που επηρέασαν τις επιμέρους αγορές, οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες και επιλύονται με κοινό αλγόριθμο, μεταφέροντας τις υψηλές τιμές από το ένα ηλεκτρικό σύστημα στο άλλο.
Στην περιοχή των Βαλκανίων επικρατεί καύσωνας που έχει ανεβάσει τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια λόγω κλιματιστικών. Οι μέγιστες ανταλλαγές ενέργειας από τη Δυτική Ευρώπη προς την Ουγγαρία μειώθηκαν κατά 1200 - 1300 MW κατά μέσον όρο τις βραδινές ώρες στις 8 Ιουλίου.
Πως κινήθηκαν τα «πράσινα» τιμολόγια
Αυξημένο κατά 14% είναι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 22% στην τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά το ίδιο διάστημα.
Κύρια αιτία της ανόδου των χονδρικών τιμών που αντανακλάται ως ένα βαθμό στη λιανική είναι η αύξηση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών και η αυξημένη συμμετοχή των θερμικών μονάδων στην κάλυψη του φορτίου, καθώς και η διατήρηση σε σχετικά υψηλά επίπεδα των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.
Συγκεκριμένα το «πράσινο» τιμολόγιο της ΔΕΗ για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα διαμορφώνεται σε 13,557 σεντς ανά κιλοβατώρα έναντι 11,898 τον Ιούνιο. Αντίστοιχα οι χρεώσεις για υψηλότερη κατανάλωση (πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα) είναι 14,385 σεντς ανά κιλοβατώρα από 12,642 και για το νυχτερινό 11,418 σεντς ανά κιλοβατώρα από 9,976 τον Ιούνιο.