Χάος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: Εκτός ελέγχου οι τιμές - Πόσο θα επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί
Ανησυχητική είναι η προοπτική του αντίκτυπου που θα έχει το ράλι των τιμών της χονδρικής και στη λιανική αγορά.
Σε νέα ακραία επίπεδα διαμορφώνεται σήμερα η ελληνική χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που κινείται με ανεξέλεγκτο πλέον ρυθμό με την τιμή της χονδρεμπορικής να διαμορφώνεται στα 219,28 ευρώ μετά από μία πρόσκαιρη μείωση τιμών το Σαββατοκύριακο, καταγράφοντας μάλιστα σε σχέση με τη χθεσινή τιμή αύξηση της τάξης σχεδόν 73%.
Για σήμερα, η Ελλάδα είναι η τρίτη πιο ακριβή χώρα μετά την Αλβανία και το Κόσοβο με 236,58 ευρώ /μεγαβατώρα αλλά και τις Βουλγαρία και Ρουμανία με 229,24 ευρώ. Η Ουγγαρία υποχωρεί στα 120,45 ευρώ κάτι που υποδηλώνει ότι έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης.
Η τιμή της χονδρεμπορικής μέχρι σήμερα 22 Ιουλίου διαμορφώνεται σε 142,27 ευρώ η μεγαβατώρα από 98,89 ευρώ που έκλεισε τον Ιούνιο σημειώνοντας άνοδο κατά 44%. Αυτό σημαίνει ραγδαία αύξηση και στη λιανική βάζοντας φωτιά στους λογαριασμούς ρεύματος για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανία.
Σήμερα, λόγω και της άπνοιας, το φυσικό αέριο πρωταγωνιστεί στο ενεργειακό μείγμα (43,20%), και ακολουθούν οι ΑΠΕ (23,85%), οι εισαγωγές (10,98%), ο λιγνίτης (9%), ενώ τα υδροηλεκτρικά συμμετέχουν με 6,18%.
Διαμαρτυρία από τις βιομηχανίες
Για κατάσταση εκτός ελέγχου με τις τιμές στο ρεύμα κάνουν λόγο από την πλευρά τους οι βιομηχανικοί καταναλωτές εκτιμώντας ότι τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν επαρκούν. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ κ. Αντώνη Κοντολέων, «εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh για όσους λιγνίτες λειτουργούν. Οι τιμές στο Hupex έπεσαν από χθες».
Όπως επισημαίνει, κάποιοι παραγωγοί στη χώρα μας εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία αλλά και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας.
Όπως λέει, όταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου, η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο. Τότε όπως τονίζει, «οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με Φ/Β ΡΡΑ, για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό καθώς με τη δύση του ηλίου τα Φ/Β δεν παράγουν και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση». Η ΕΒΙΚΕΝ καλεί τους αρμοδίους να λάβουν μέτρα άμεσης επίλυσης του προβλήματος συμπεριλαμβανομένης και αποζημίωσης των βιομηχανιών.
Στήριξη στα νοικοκυριά με την επιδότηση του Αυγούστου
Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για την επιβολή έκτακτου τέλους στις εταιρίες παραγωγής ρεύματος προκειμένου να επιδοτηθούν οι καταναλωτές αναμένεται να ανακόψει την αύξηση της τιμής των τιμολογίων.
Το ακριβές ποσό της επιδότησης θα ανακοινωθεί στις αρχές Αυγούστου. Η επιδότηση των λογαριασμών του Αυγούστου θα δοθεί σε όλους τους οικιακούς καταναλωτές που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.
Το ακριβές ποσό δεν έχει ανακοινωθεί, εκτιμάται πάντως ότι θα διαμορφωθεί έτσι ώστε η τελική τιμή της κιλοβατώρας στο πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ να μην ξεπερνά τα 15 με 16 λεπτά, από 13,5 λεπτά που ήταν χωρίς επιδότηση τον Ιούλιο.
Πράσινα τιμολόγια – Τιμή κιλοβατώρας
- Αύγουστος (εκτίμηση χωρίς επιδότηση): 20,7 λεπτά
- Αύγουστος (εκτίμηση με επιδότηση): 15- 16 λεπτά
- Ιούλιος: 13,5 λεπτά
Προσοχή στην κατανάλωση ρεύματος τον Αύγουστο
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση καθώς θα επιδοτούνται μόνο οι 500 πρώτες κιλοβατώρες. Κάθε επιπλέον κιλοβατώρα θα χρεώνεται 80% ακριβότερα από τον Ιούλιο. Έτσι ενώ αυτόν τον μήνα η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται 14,3 λεπτά, τον Αύγουστο θα κοστίζει 21,4 λεπτά σύμφωνα με τον αλγόριθμο του πράσινου τιμολογίου.
Χρέωση για κατανάλωση μεγαλύτερη των 500 kWh:
- Ιούλιος: 14,3 λεπτά/kWh
- Αύγουστος: 21,4 λεπτά/ kWh
«Πάνω από τις 500 κιλοβατώρες, είναι πολύ λίγες σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος, Απόστολος Ραυτόπουλος.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο ενεργειακός επιθεωρητής Βαγγέλης Πάνος εκτίμησε ότι κερδισμένοι της υπόθεσης φαίνεται πως θα είναι οι εγγεγραμμένοι σε μπλε τιμολόγια, καθώς με τις χαμηλές τιμές τους ανά κιλοβατώρα, ακόμα και αν αυξηθούν για το καλοκαίρι οι τιμές, πάλι θα έχουν συμφέρον σε διάστημα εξαμήνου, εκτιμά ο ειδικός.
Οι κερδισμένοι
Επιπλέον ο κ. Πάνος εξήγησε πως η τελική τιμή που βλέπουμε στον λογαριασμό μας είναι συνισταμένη τριών παραγόντων:
- το τιμολόγιο που θα επιλέξουμε και η «ευαισθησία» του στις τιμές της αγοράς
- η ενεργειακή κλάση των συσκευών μας, με τις πιο προηγμένες να καταναλώνουν λιγότερο
- η δυνατότητα για ιδιωτική παραγωγή μέρους της ενέργειας, όπως με φωτοβολταϊκά πάνελ και ανεμογεννήτριες