Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τα εξοπλιστικά - Σύγχρονη άμυνα και ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής
Στον πυρήνα της παρουσίασης Μητσοτάκη η ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Τρίπτυχο για το στράτευμα με νέα θητεία, νέες αποδοχές και νέα διάταξη στρατοπέδων.

Με ανοιχτά κομμάτια στο παζλ των εξοπλισμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζει το βασικό περίβλημα στην ασπίδα της ελληνικής αποτροπής, με την οποία «οι Ένοπλες Δυνάμεις θα περάσουν στην νέα εποχή».
Αυτός θα είναι ο βασικός στόχος του πρωθυπουργού στη συζήτηση που έχει προκαλέσει σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή. Όπως προϊδεάζουν τα ίδια πρόσωπα, ο κ.Μητσοτάκης, θα δείξει το σχέδιο της επόμενης 12ετίας πάνω στο οποίο θα στηριχτεί το αμυντικό δόγμα της χώρας.
Είναι προφανές ότι ο Πρωθυπουργός δεν θα μιλήσει αναλυτικά και «δεν θα επικαλεστεί διαβαθμισμένες πληροφορίες» αυτού του σχεδίου, ειδικά για το περιεχόμενο στη φαρέτρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Γι’ αυτές τις λεπτομέρειες, του εθνικού σχεδίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, θα ενημερώσει το προσεχές διάστημα, σε κλειστή συνεδρίαση, την αρμόδια επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής.
Οι τρεις άξονες της ομιλίας του Πρωθυπουργού
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, αναμένεται να κινηθεί σε τρεις άξονες. Καταρχάς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίπλα στις μεγάλες προμήθειες – μεταξύ αυτών τη νέα Belharra, θα βάλει την αξιοποίηση όπλων και τεχνολογιών αιχμής για τον σύγχρονο πόλεμο. Άλλωστε, η Αθήνα ήδη διανύει τα τελευταία μέτρα στην κούρσα προετοιμασίας για τον ελληνικό αντιπυραυλικό και αντι-drone θόλο, γνωστό και ως «Ασπίδα του Αχιλλέα» - ένα σύστημα το οποίο όπως έγραψε το Flash.gr θα έχει σαφώς έναν προσανατολισμό προς τα ανατολικά και νοτιοανατολικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, στη στρατηγική ανάπτυξη της ειδικής ασπίδας των Ενόπλων Δυνάμεων, για την κυβερνοάμυνα, με πρακτικά παραδείγματα, όπως με τη συνεργασία Ιδρυμάτων του Στρατού, με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή προτύπων όπλων «Made in Greece».
Αυτή θα είναι και η γέφυρα με μια από τις κεντρικότερες επιδιώξεις του δωδεκαετούς σχεδίου, που βάζει συγκεκριμένους όρους για μετρήσιμα αποτελέσματα στην προστιθέμενη αξία, για την εμπλοκή της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, στους εξοπλισμούς στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να διαμηνύσει ότι «καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται, από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού».
Ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει ότι αυτός ο οδικός χάρτης, συμπληρώνεται και από το εξής τρίπτυχο: νέα οργάνωση της θητείας, νέα οικονομική ενίσχυση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου θα εξηγήσει γιατί γίνεται και γιατί τώρα, αλλά και για την καινούργια διάταξη των στρατοπέδων. Σε αυτό το πεδίο, θα επισημάνει ότι αυτός ο σχεδιασμός πλέον γίνεται με επιχειρησιακά κριτήρια και όχι με γεωγραφικά.
Ο Πρωθυπουργός θα θέσει τα υπόλοιπα κόμματα προ των ευθυνών τους, υπενθυμίζοντας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τη σημασία που έχει η Άμυνα και η Σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον, αλλά και το ρόλο της οικονομίας που θα πρέπει παράλληλα να αναπτύσσεται, για να τροφοδοτεί, μεταξύ άλλων, και την Άμυνα.