Έτοιμη η Αθήνα για Φιντάν - Τα βήματα μέχρι τους χάρτες σε περίπτωση συμφωνίας για θαλάσσιες ζώνες
Για όλα τα σενάρια έχει προετοιμαστεί η Αθήνα ενόψει της επίσκεψης του Χακάν Φιντάν. Το πλαίσιο της συζήτησης με τον Γ. Γεραπετρίτη για τις θαλάσσιες ζώνες και τα επόμενα βήματα σε περίπτωση
Διπλωματικός πυρετός για τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν, με την Αθήνα να προετοιμάζεται για το σημαντικό τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με οδηγό το ρητό «έσο έτοιμος» για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Flash.gr.
Στη σκιά των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι μπορεί να σηματοδοτήσει η εκλογή Χάρις ή Τραμπ για τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ο διάλογος για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων έχει φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών καλούνται τρεις ημέρες μετά τις αμερικανικές κάλπες να βάλουν σε ένα κοινά αποδεκτό «καλούπι» τη βάση της συζήτησης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αξιοποιώντας την εντολή που έδωσαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
Το χρονοδιάγραμμα, η «ειδική εντολή» και το Συνυποσχετικό
Ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιανουάριο για το πλαίσιο του διαλόγου, με στόχο να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για τη μοναδική διαφορά που η Αθήνα αναγνωρίζει, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σε αυτό το δισεπίλυτο παζλ, αυτό στο οποίο αρχικά καλούνται να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι οι βασικές παραδοχές που συνιστούν γενικές Αρχές, όπως η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και διαδικαστικά ζητήματα όπως ποια θα είναι η μορφή του διαλόγου, το χρονοδιάγραμμα και η τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση Συνυποσχετικού, με διπλωματικές πηγές να χαρακτηρίζουν το Συνυποσχετικό «σύνθετη άσκηση» και ιδανικό το σενάριο διμερούς συμφωνίας.
Σε περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή, οι υπουργοί Εξωτερικών θα λάβουν «ειδική εντολή» από τους δύο ηγέτες κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο στην Άγκυρα να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, με στόχο ο διάλογος, εν ευθέτω χρόνω, να περάσει και «επί των χαρτών», δηλαδή που θα χαραχθεί η «γραμμή» πάνω στον χάρτη.
Πληροφορίες του flash.gr αναφέρουν ότι της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα έχει προηγηθεί ένα διάστημα τεχνικών συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τουλάχιστον έξι μηνών. Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι η σύνθεση του ραντεβού της Αθήνας ή εάν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα πλαισιώνονται και από τεχνικούς συμβούλους. Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και κατά πάσα πιθανότητα, οι δύο υπουργοί θα δεχθούν στη συνέχεια περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων.
Πρέσβης της Τουρκίας: Μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις
Κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την 101η επέτειο της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο πρέσβης της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγιές, αναφέρθηκε στη θετική δυναμική που χτίζουν οι δύο χώρες τους τελευταίους δεκαπέντε μήνες, η οποία όπως τόνισε «προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε όλα τα εκκρεμή και πολύπλοκα ζητήματά που στο παρελθόν οδήγησαν σε εντάσεις και κρίσεις».
Μιλώντας για την επικείμενη συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «μέσω ενός ειλικρινούς και ουσιαστικού διαλόγου, βασισμένου στο Διεθνές Δίκαιο και την καλή γειτονία με σεβασμό στα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της κάθε χώρας, μπορούμε να βρούμε αμοιβαία επωφελείς λύσεις σε όλα τα μακροχρόνια προβλήματά μας».
Ο κ. Ερτσιγιές έκανε λόγο για ένα δύσκολο έργο, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολιτικά, ψυχολογικά και ιστορικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι τα προβλήματά δεν είναι ανυπέρβλητα εφόσον παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.