Γεραπετρίτης - Φιντάν: «Αρχική και ειλικρινής συζήτηση για ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα»
Χωρίς ερωτήσεις ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Διάθεση ειλικρινούς διαλόγου από τον Χακάν Φιντάν αλλά και σαφείς διαφορές για το Κυπριακό και το Αιγαίο.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης καλωσόρισε τον Τούρκο ομόλογό του στην Αθήνα και υπενθύμισε το πλαίσιο της εντολής που έχουν λάβει οι δυο υπουργοί Εξωτερικών προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δυο χώρες μπαίνοντας και στα δύσκολα θέματα των θαλασσίων ζωνών.
«Δεν ισχυρίζομαι ότι μέσω του διαλόγου που έχουμε αναπτύξει λύθηκαν τα προβλήματα, υπήρχαν και δύσκολες στιγμές την προηγούμενη χρονιά αλλά με δίαυλο επικοινωνίας αποτράπηκε η κλιμάκωση» σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης επιμένοντας στην ανάγκη της απευθείας επικοινωνίας ανάμεσα στις δυο χώρες. «Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς και οι επαφές μας έχουν αποκτήσει μία κανονικότητα» προσέθεσε και έκανε γνωστό πως στις αρχές Δεκεμβρίου (2 και 3) θα πραγματοποιηθεί ο νέος γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του ευρωπαϊκού συμβουλίου. . Συζήτηση έγινε και για τις μειονότητες, όπως σημείωσε ενώ για το Κυπριακό υπογράμμισε πως η λύση θα πρέπει βασίζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφορές, εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για την επανέναρξη του διαλόγου για μία βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση.
«Έγινε μία αρχική και ειλικρινής προσέγγιση για την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο» παρατήρησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως θα υπάρξει και νέα συζήτηση «στο εγγύς μέλλον». Επανέλαβε ότι η Αθήνα αναγνωρίζει μία και μόνο διαφορά «σε ένα κρίσιμο και δύσκολο ζήτημα».
«Οφείλουμε οι δυο πλευρές οφείλουμε να εξασφαλίζουμε την ισονομία και την ισοπολιτεία όλων των πολιτών» είπε για τις μειονότητες ο κ. Γεραπετρίτης χαρακτηρίζοντάς τις, «γέφυρες φιλίας».
Για το μεταναστευτικό ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε τα βήματα συνεργασίας που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο εκτιμώντας πως θα πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση της προσπάθειας για την καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών.
«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμη όμως και όταν δεν βρίσκουμε εύκολες λύσης, συζητούμε με συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης έναντι των λαών μας και των επόμενων γενεών, με συνείδηση της ανάγκης σε αυτούς τους καιρούς πολλαπλών κρίσεων να συμβάλουμε στην ειρήνη και τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου» κατέληξε ο κ. Γεραπετρίτης.
Χακάν Φιντάν: Θετική προσέγγιση αλλά και διαφορές για Αιγαίο - Κυπριακό
«Να αξιοποιήσουμε την ιστορική ευκαιρία και να καταστήσουμε μόνιμο το θετικό κλίμα που έχουμε μπροστά μας για να έχουμε μία αιώνια φιλία» είπε ο Χακάν Φιντάν ξεκινώντας τις δηλώσεις του εκτιμώντας ότι οι σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες συνεχίζουν να προχωρούν προς τη θετική κατεύθυνση. Ο κ. Φιντάν επέμεινε πάντως στη λογική του «win - win» για τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες, όπως είπε.
«Συζητήσαμε τα θέματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας επαναλαμβάνοντας πως οι διαφορές για το Αιγαίο, όπως είπε, είναι μία πραγματικότητα.
Σημειώνεται ότι, όπως έχει γίνει γνωστό, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών και τις δηλώσεις θα παρατεθεί γεύμα εργασίας ενώ αργότερα ο Χακάν Φιντάν θα επισκεφθεί την πρεσβεία της Τουρκίας πριν αναχωρήσει το απόγευμα από την Αθήνα.