Ο Φιντάν προτείνει «καζάν - καζάν» για το Αιγαίο λίγο πριν την επίσκεψη στην Αθήνα
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρότεινε λύση σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους για το Αιγαίο - «Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης».
Τη λύση του «καζάν καζάν» επανέλαβε ο Χακάν Φιντάν όσον αφορά τα ζητήματα με την Ελλάδα. Συνέντευξη στην εφημερίδα Aksam παραχώρησε ο Χακάν Φιντάν, λίγες ώρες πριν επισκεφτεί την Αθήνα. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, παραμονές της συνάντησης με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, επανέλαβε τη θέση που έχει διατυπώσει και ο Ταγίπ Ερντογάν στο παρελθόν, προκρίνονται την λύση win - win για την επίλυση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων.
«Στο όραμα που πρότεινε ο Πρόεδρός μας, έχουμε την αρχή της αναζήτησης λύσεων στα υπάρχοντα ζητήματά μας με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχή win-win. Συζητάμε τα υπάρχοντα προβλήματα με κατάλληλο τρόπο. , και στοχεύουμε να τα ολοκληρώσουμε με τρόπο που να μπορεί να επιλυθεί οριστικά και σύμφωνα με τα συμφέροντα και των δύο μερών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης».
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Τουρκικής διπλωματίας αναφερόμενος στις εκλογές στις ΗΠΑ διατύπωσε την άποψη ότι το αποτέλεσμα δεν θα φέρει κάποια αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας. «Δεν νομίζω ότι το αποτέλεσμα για την Τουρκία θα οδηγήσει σε σοβαρή αλλαγή στην εξωτερική μας πολιτική. Όποιος κι αν εκλεγεί, θα συνεχίσουμε το έργο μας με τον ίδιο τρόπο».
Έτοιμη η Αθήνα για Φιντάν
Διπλωματικός πυρετός για τη συνάντηση της 8ης Νοεμβρίου μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν, με την Αθήνα να προετοιμάζεται για το σημαντικό τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας με οδηγό το ρητό «έσω έτοιμος» για όλα τα πιθανά σενάρια, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν διπλωματικές πηγές στο Flash.gr.
Ο επικεφαλής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία μέχρι τον Ιανουάριο για το πλαίσιο του διαλόγου, με στόχο να ανοίξει στη συνέχεια η συζήτηση για τη μοναδική διαφορά που η Αθήνα αναγνωρίζει, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Σε αυτό το δισεπίλυτο παζλ, αυτό στο οποίο αρχικά καλούνται να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές είναι οι βασικές παραδοχές που συνιστούν γενικές Αρχές, όπως η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και διαδικαστικά ζητήματα όπως ποια θα είναι η μορφή του διαλόγου, το χρονοδιάγραμμα και η τυχόν παραπομπή σε διεθνή δικαιοδοσία που θα μπορούσε να είναι το τέλος αυτής της διαδρομής στη βάση Συνυποσχετικού, με διπλωματικές πηγές να χαρακτηρίζουν το Συνυποσχετικό «σύνθετη άσκηση» και ιδανικό το σενάριο διμερούς συμφωνίας.
Σε περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή, οι υπουργοί Εξωτερικών θα λάβουν «ειδική εντολή» από τους δύο ηγέτες κατά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας τον Ιανουάριο στην Άγκυρα να ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, με στόχο ο διάλογος, εν ευθέτω χρόνω, να περάσει και «επί των χαρτών», δηλαδή που θα χαραχθεί η «γραμμή» πάνω στον χάρτη.
Πληροφορίες του flash.gr αναφέρουν ότι της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα έχει προηγηθεί ένα διάστημα τεχνικών συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας τουλάχιστον έξι μηνών. Μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό ποια θα είναι η σύνθεση του ραντεβού της Αθήνας ή εάν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα πλαισιώνονται και από τεχνικούς συμβούλους. Σε κάθε περίπτωση, μετά το πέρας της συνάντησης θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις και κατά πάσα πιθανότητα, οι δύο υπουργοί θα δεχθούν στη συνέχεια περιορισμένο αριθμό ερωτήσεων.