Γεραπετρίτης - Φιντάν: Αγκαλιές, φιλοφρονήσεις αλλά διακριτές διαφορές για Αιγαίο και Κυπριακό
Χωρίς ερωτήσεις ολοκληρώθηκαν οι δηλώσεις των κ.κ. Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Αθήνα μετά από τη δίωρη και πλέον συνάντησή τους. Οι δυο υπουργοί εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στο διάλογο με θετικό πνεύμα χωρίς να κρύβουν τις διαφορές τους.
Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν για περισσότερες από δυο ώρες στο υπουργείο Εξωτερικών και στις δηλώσεις του εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να προχωρήσουν με θετικό πνεύμα στη διαδικασία της προσέγγισης των δυο χωρών χωρίς να κρύβουν και τις διαφορές τους.
Οι δυο υπουργοί, οι οποίοι δείχνουν να έχουν αναπτύξει μία εξαιρετικά θετική «χημεία» ανάμεσά τους, συμφώνησαν ο επόμενος γύρος τoυ ελληνοτουρκικού διαλόγου να γίνει στις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.
«Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν, ακόμη όμως και όταν δεν βρίσκουμε εύκολες λύσεις, συζητούμε με συνείδηση της ιστορικής μας ευθύνης έναντι στους λαούς μας και τις επόμενες γενεές, με συνείδηση της ανάγκης σε αυτούς τους καιρούς πολλαπλών κρίσεων να συμβάλουμε στην ειρήνη και τη διασφάλιση του διεθνούς δικαίου» είπε ο κ. Γεραπετρίτης κλείνοντας τις δηλώσεις του, δίνοντας καθαρά το πολιτικό στίγμα για το πώς βλέπει η Αθήνα τον εν εξελίξει διάλογο.
«Σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους δυο λαούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης αναγνωρίζοντας πως την περασμένη χρονιά υπήρξαν δύσκολες στιγμές που ξεπεράστηκαν και δεν έφθασαν σε κρίση λόγω του διαύλου επικοινωνίας που έχουν αναπτύξει μεταξύ τους οι δυο πλευρές.
Που συμφωνούμε και που διαφωνούμε με την Άγκυρα
Από τις δηλώσεις των δυο υπουργών Εξωτερικών κατέστη σαφές πως Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν στην προώθηση θεμάτων της θετικής ατζέντας (τουρισμός, οικονομικές σχέσεις, εμπορικές συναλλαγές, διεθνείς οργανισμοί), στο μεταναστευτικό αλλά και στην προστασία των μειονοτήτων που ωστόσο για την Τουρκία η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως «τουρκική».
Ελλάδα και Τουρκία ωστόσο εξακολουθούν να έχουν τις πάγιες θέσεις τους ως προς τις θαλάσσιες ζώνες και το Κυπριακό.
Κυπριακό: Ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε πως η Αθήνα παραμένει σταθερή στη θέση της για λύση βασισμένη στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο μίας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Μάλιστα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρξει επανέναρξη του διαλόγου για μία «βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική λύση». Τη θέση της Άγκυρας επανέλαβε ο κ. Φιντάν λέγοντας πως «στο νησί της Κύπρου είναι σημαντικό να διασφαλιστεί μία νέα κατάσταση που θα φέρει ευημερία στους Έλληνες και στους Τούρκους» και πως «το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν είναι πλέον εφαρμόσιμο στο νησί».
Αιγαίο: Ο Χακάν Φιντάν σημείωσε πως υπάρχουν διαφορές για το Αιγαίο - «υπάρχουν διάφορα ζητήματα που είναι αλληλένδετα δεν μπορούμε να τα περιορίσουμε στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ», είπε χαρακτηριστικά επαναφέροντας τα περί «δίκαιου διαμοιρασμού στην Ανατολική Μεσόγειο». Από την πλευρά του ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως η Αθήνα αναγνωρίζει τη μία και μόνη διαφορά της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. «Πρόκειται για μία αρχική, ειλικρινή προσέγγιση ενός δύσκολου ζητήματος» είπε ο υπουργός κάνοντας γνωστό θα υπάρξει και νέα συνάντηση «στο εγγύς μέλλον» για το θέμα.