Έρευνα: Η τηλεργασία κάνει τους εργαζόμενους πιο «ευτυχισμένους»
Τα οφέλη από την εξοικονόμηση χρόνου και κόπου για τη μετάβαση στη δουλειά είναι τεράστια, δείχνει η έρευνα
Εργασία στο γραφείο ή από το σπίτι; Και τα δύο, απαντά νέα έρευνα. Ο συνδυασμός τηλεργασίας και εργασίας στο χώρο της δουλειάς κάνει τους εργαζόμενους πιο ευτυχισμένους, πιο υγιείς και πιο παραγωγικούς.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους εργαζόμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η έρευνα, έδειξε ότι τα τρία τέταρτα εκείνων που εργάζονται με αυτήν την ευελιξία, δηλαδή συνδυάζοντας κάποιες μέρες με τηλεργασία μαζί με κάποιες στο γραφείο, διαπίστωσαν ότι ένιωθαν λιγότερη εξάντληση από ό,τι όταν περνούσαν όλη την εβδομάδα στο γραφείο.
Αυτός ο συνδυασμός, που ονομάζεται «υβριδική εργασία», αποδείχτηκε ότι φέρνει μια τεράστια γκάμα πλεονεκτημάτων, όσον αφορά τον ύπνο, τις διατροφικές συνήθειες, τα επίπεδα άγχους αλλά και τη συνολική αίσθηση ευεξίας των εργαζομένων.
Η έρευνα έγινε σε 1.026 άτομα που εργάζονται με αυτόν τον τρόπο. Επιλέγοντας να δουλεύουν από το σπίτι κάποιες μέρες την εβδομάδα, οι εργαζόμενοι αυτοί, σε μεγάλες πλειοψηφίες, ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο εξαντλημένοι (79%), με λιγότερο στρες (78%) και λιγότερο άγχος (72%).
Το 86% δήλωσε ότι η αύξηση του ελεύθερου χρόνου που απολάμβαναν με το να γλιτώνουν την καθημερινή διαδρομή στη δουλειά, βελτίωσε την ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής. Παράλληλα, τους βοήθησε να αισθάνονται ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις προκλήσεις της καθημερινότητας.
Οι εργαζόμενοι που επέλεξαν την υβριδική εργασία, παρατήρησαν διαφορετικά οφέλη:
- Καλύτερη ποιότητα ύπνου (68%)
- Περισσότερη άσκηση (54%)
- Προετοιμασία πιο υγιεινών γευμάτων (58%)
- Καλύτερη υγεία συνολικά (68%)
Μάλιστα, τα τρία τέταρτα των εργαζόμενων που συμμετείχαν στην έρευνα, τόνισαν ότι η επιστροφή στο «παραδοσιακό» μοντέλο με πέντε ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο, θα έβλαπτε την ευημερία τους.
«Λίγα πράγματα έχουν κάνει περισσότερα, στη διάρκεια των ετών, για την κατάθλιψη, το άγχος και τον εκνευρισμό των εργαζομένων από ό,τι οι καθημερινές μετακινήσεις. Απομακρύνει τις οικογένειες, καταστρέφει κοινότητες, μολύνει το περιβάλλον και σπαταλά τεράστια ποσά χρόνου και χρήματος», δήλωσε ο Mark Dixon, διευθύνων σύμβουλος της International Workplace Group, για λογαριασμό της οποίας έγινε η έρευνα.
Η έρευνα, που διεξήχθη από την Mortar Research, «δείχνει τα σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ευημερία σε όσους εργάζονται με το υβριδικό μοντέλο, με τους εργαζόμενους να χρησιμοποιούν τον χρόνο που εξοικονομείται από τη λιγότερη μετακίνηση για να απολαμβάνουν βελτιωμένη ποιότητα ζωής και ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής».
«Οι εργαζόμενοι είναι πλέον σημαντικά πιο υγιείς και ευτυχισμένοι και νιώθουν ότι ελέγχουν περισσότερο τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Mark Dixon.
Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου τρεις στους τέσσερις εργαζόμενους, που ακολουθούν το υβριδικό μοντέλο, ένιωσαν ότι ήταν πιο παραγωγικοί (74%) και ότι είχαν περισσότερο κίνητρο για δουλειά (76%), ενώ το 85% δήλωσε ότι το μοντέλο αυτό βελτίωσε την εργασιακή τους ικανοποίηση.
Τα ευρήματα συμφωνούν με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature από τον Nick Bloom, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και ειδικό στο ζήτημα της τηλεργασίας.
Η υβριδική εργασία βελτιώνει την ικανοποίηση από την εργασία, δεν προκαλεί καμία διαφορά στην παραγωγικότητα, ενώ μειώνει το ποσοστό ανθρώπων που εγκαταλείπουν τη δουλειά κατά το ένα τρίτο, ιδιαίτερα γυναίκες, μη διευθυντικά στελέχη και άτομα που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να φτάσουν στη δουλειά τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι 395 διευθυντές στη μελέτη που ήταν αρχικά αρνητικοί για τους υπαλλήλους που εργάζονταν από το σπίτι δύο ημέρες την εβδομάδα, άλλαξαν γενικά θετικοί για αυτό όταν είδαν πώς λειτουργούσε.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε σε 1.612 υπαλλήλους που εργάζονται σε κινεζική εταιρεία τεχνολογίας.