Δουλειά μετά την πανδημία: Οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν συχνότερα και παραιτούνται ευκολότερα
Πώς το στρες, η εξουθένωση και ζητήματα ψυχικής υγείας δοκιμάζουν τους εργαζόμενους μετά την πανδημία.
Αύξηση των ασθενειών και των παραιτήσεων κατά 41% τα τελευταία τρία χρόνια, και ταυτόχρονα σημαντική πτώση στην παραγωγικότητα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων διαπιστώνουν οι εργοδότες στη Μεγάλη Βρετανία, τρία χρόνια μετά την πανδημία του Covid 19, που προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε.
Μπορεί η τηλεργασία επί πανδημίας και οι ευέλικτες μορφές εργασιακού ωραρίου που έφερε η πανδημία να έχουν μπει στη ζωή αρκετών εργαζομένων, ωστόσο, η παραγωγικότητα των επιχειρήσεων μειώνεται μετά την πανδημία. Οι εργαζόμενοι δεν φαίνεται να είναι ούτε ικανοποιημένοι από την εργασία που προσφέρουν, ενώ ασθένειες τους μαστίζουν σώμα και πνεύμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Mirror, περισσότερο από το 50% των επιχειρήσεων ανέφεραν μείωση της απόδοσης και της παραγωγικότητας των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της αύξησης των ημερών ασθενείας και των αναρρωτικών αδειών, με το στρες, την εξουθένωση και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία να ευθύνονται.
Αυξάνουν οι παραιτήσεις
Ο αριθμός των παραιτήσεων βρετανών υπαλλήλων από τις εργασίες τους έχει αυξηθεί στο 41% τα τελευταία τρία χρόνια, όπως αποκαλύφθηκε.
Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις ανέφεραν μείωση της συνολικής απόδοσης και παραγωγικότητας των εργαζομένων ως αποτέλεσμα της αύξησης των ημερών ασθενείας. Εν τω μεταξύ, το ένα τέταρτο των αναρρωτικών αδειών των εργαζομένων τους τελευταίους 12 μήνες σχετιζόταν με άγχος, επαγγελματική εξουθένωση ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Τα ευρήματα αυτά εξήχθησαν από την πιο πρόσφατη έρευνα τάσεων του εργατικού δυναμικού στη Μεγάλη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.000 άτομα που εργάζονται σε τμήματα ανθρώπινου δυναμικού.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι το 59% από τα στελέχη τμημάτων εργατικού δυναμικού βρετανικών εταιρειών πιστεύουν ότι η αύξηση στις ημέρες ασθενείας οφείλεται στην επιδείνωση της κουλτούρας στο χώρο εργασίας και στην ικανοποίηση των εργαζομένων.
Πάνω από το μισό, το 55%, ανέφερε επίσης πτώση στην απόδοση των εργαζομένων, καθώς οι εργοδότες αγωνίζονται να καλύψουν τα κενά δεξιοτήτων λόγω απουσιών. Οι επιχειρήσεις αποδίδουν τη μείωση της παραγωγικότητας σε πέντε βασικούς παράγοντες:
- μεγαλύτερο φόρτο εργασίας,
- δυσκολία προσέλκυσης προσωπικού,
- εξάρτηση από έκτακτο προσωπικό,
- χαμηλό ηθικό και
- αυξημένη αδιαφορία
Αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τη διατήρηση του προσωπικού. Οι οργανισμοί αναφέρουν ότι το άγχος, η εξουθένωση ή άλλες παθήσεις ψυχικής υγείας αντιπροσώπευαν το 25% του των παραιτήσεων των εργαζομένων τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Τα θέματα που σχετίζονται με την υγεία ήταν ο τρίτος συχνότερος λόγος για παραιτήσεις με ποσοστό 19%, μετά από αλλαγές σταδιοδρομίας 32%, και εύρεση καλύτερων ευκαιριών αλλού, 29%.
Ο Julius Probst, οικονομολόγος της αγοράς εργασίας στην Totaljobs δήλωσε: «Η αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χαλαρώσει λόγω της μείωσης του αριθμού των κενών θέσεων εργασίας και των περισσότερων προσώπων στο εργατικό δυναμικό. Εν τω μεταξύ, ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων έχει αυξηθεί, αλλά οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα. Με περισσότερα άτομα χωρίς εργασία λόγω ασθένειας και αναρρωτικών αδειών να αυξάνονται, δεν ήταν ποτέ πιο ζωτικής σημασίας για τους εργοδότες να δημιουργήσουν χώρους εργασίας που υποστηρίζουν την ευημερία των εργαζομένων».