Επίθεση της Ρωσίας με διηπειρωτικό πύραυλο: Βίντεο από τη «βροχή» στο Ντνίπρο
Κάμερες κατέγραψαν την επίθεση που εκτιμάται ότι έγινε με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς.
Το Ντνίπρο είναι μια συνηθισμένη -επαρχιακή θα την χαρακτηρίζαμε στην Ελλάδα- πόλη στην Ουκρανία. Το βράδυ της Τετάρτης (20/11) όμως, έγινε το επίκεντρο ενός άλλου ανησυχητικού γεγονότος. Η Ρωσία φέρεται να εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, άλλοι τον χαρακτηρίζουν ως διηπειρωτικό.
Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα ο πύραυλος ήταν τύπου RS-26 "Rubezh", βάρους 40-50 τόνων. Αυτός ο πύραυλος έχει σχεδιαστεί κυρίως για να φέρει πυρηνικές κεφαλές.
Σε αρκετά βίντεο, από κάμερες ασφαλείας, φαίνεται ότι μέσα στη νύχτα μια πύρινη «βροχή» να μαστίζει ένα χωράφι, άλλοι λένε ένα κτίριο εργοστασίου. Σε διάστημα λίγων δευτερολέπτων τουλάχιστον έξι πύρινα «βέλη» προσγειώθηκαν στο ίδιο σημείο με μικρή χρονική απόσταση. Ο τρόπος που έπεσαν οι πιθανολογούμενες κεφαλές μοιάζει με το πώς πέφτουν οι πυρηνικές κεφαλές από ένα διηπειρωτικό πύραυλο πολλαπλών κεφαλών.
Ωστόσο, την πρόσκρουση των βλημάτων δεν ακολούθησαν εκρήξεις ή φωτιά, κάτι που σημαίνει ότι τα βλήματα ή οι κεφαλές δεν έφεραν εκρηκτική ύλη, δηλαδή δεν είχαν γόμωση και η ζημιά που έκαναν προήλθε μόνο από την κινητική ενέργεια που απελευθέρωσαν κατά την πρόσκρουσή τους.
Είναι πολύ πιθανό η επίθεση στο Ντνίπρο να έγινε με ένα εκπαιδευτικό βλήμα μεγάλου βεληνεκούς ή ένα διηπειρωτικό πύραυλο που όμως έφερε αδρανείς κεφαλές που προσομοιάζουν σε σχήμα, βάρος και συμπεριφορά με τις κανονικές πυρηνικές κεφαλές, χωρίς να εκρήγνυνται.
Η επίθεση φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής «επίδειξης εξουσίας» και ψυχολογικής πίεσης εναντίον της Ουκρανίας. Η χρήση ενός τέτοιου όπλου, ακόμη και χωρίς το πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο του, κλιμακώνει τους φόβους και υπογραμμίζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι πληθυσμοί εν μέσω του πολέμου.
Τί ακριβώς είναι ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος
Ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος είναι ένας κατευθυνόμενος βαλλιστικός πύραυλος με ελάχιστο βεληνεκές 5.500 χιλιομέτρων, δηλαδή περίπου 3.400 μιλίων. Αυτοί οι πύραυλοι είναι σχεδόν πάντα σχεδιασμένοι να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, δηλαδή μία ή περισσότερες θερμοπυρηνικές κεφαλές. Αυτές οι κεφαλές είναι παρόμοιες με συμβατικές κεφαλές ή με χημικές και βιολογικές κεφαλές που φέρουν άλλα οπλικά συστήματα.
Οι περισσότεροι σύγχρονοι σχεδιασμοί διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων περιλαμβάνουν οχήματα επανεισόδου που στα αγγλικά αποκαλούνται MIRV. Αυτά τα οχήματα επιτρέπουν σε έναν πύραυλο να μεταφέρει πολλαπλές εκρηκτικές κεφαλές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να πλήξει έναν διαφορετικό στόχο.
Οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι είναι ταχύτεροι και επιδεικνύουν αρκετά μεγαλύτερη εμβέλεια πυρός συγκριτικά με άλλες κατηγορίες βαλλιστικών πυραύλων. Οι υπόλοιπες κατηγορίες αυτών των όπλων είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι ενδιάμεσου βεληνεκούς, οι βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς, οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς και τέλος οι τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι. Βέβαια η κατηγοριοποίηση των πυραύλων δεν γίνεται μόνο βάσει του βεληνεκούς πυρός τους. Μπορεί να κατηγοριοποιήσουμε αυτά τα όπλα ανάλογα με τον τρόπο εκτόξευσής τους. Κάποιοι βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύονται από υπόγεια σιλό, άλλοι από υποβρύχια, ενώ υπάρχουν και κινητοί εκτοξευτές ή ακόμη και τρένα που τους εκτοξεύουν.