Βρετανός υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ: «Ακόμα και απόψε» μπορούμε να πολεμήσουμε τους Ρώσους
«Ψυχολογικός πόλεμος» ανακοινώσεων και εντυπώσεων μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.
«Ψυχολογικός πόλεμος» ανακοινώσεων και εντυπώσεων μεταξύ Μόσχας και ΝΑΤΟ έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σε μια παράλληλη εξέλιξη των θερμών πολεμικών επιχειρήσεων που εκτυλίσσονται στον πόλεμο στην Ουκρανία .
Λίγες ώρες μετά την εκτόξευση ενός αδρανούς πυραύλου από τη Ρωσία (οι απόψεις διίστανται αν ήταν μεγάλου βεληνεκούς ή διηπειρωτικός) ο υπαρχηγός του βρετανικού ΓΕΕΘΑ, υποστράτηγος Ρομπ Μαγκόουαν σε μια ανοιχτή και δημόσια συνεδρίαση επιτροπής στο βρετανικό κοινοβούλιο διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μεγάλης Βρετανίας είναι έτοιμες «ακόμα και απόψε» όπως είπε σχετικά να πολεμήσουν τις ρωσικές, αν χρειαστεί.
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας σε αυτή την αίθουσα μπορεί να έχει την ψευδαίσθηση ότι, αν οι Ρώσοι εισέβαλαν απόψε στην ανατολική Ευρώπη, δεν θα τους αντιμετωπίζαμε σε μάχη», είπε.
Το ερώτημα που είχαν θέσει οι Βρετανοί βουλευτές ήταν πόσες βρετανικές ταξιαρχίες θα μπορούσαν να είναι στο ανατολικό πλευρό του ΝΑΤΟ σε περίπτωση μιας μείζονος σημασίας κλιμάκωσης από τη Ρωσία.
Η δημόσια δήλωση-διαβεβαίωση εκ μέρους του υπαρχηγού ΓΕΕΘΑ της Μεγάλης Βρετανίας, που ήταν προμελετημένη. Αφενός για να στείλει μήνυμα προς την Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί την αδύναμη ανατολική πτέρυγα της Βαλτικής (Πολωνία, βαλτικά κράτη: Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) και αφετέρου για να καθησυχάσει τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ στη Βαλτική ότι θα έχουν στήριξη από τον σκληρό πυρήνα της συμμαχίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Δήλωση εντυπώσεων, λέει το Politico
Πρόκειται, σε κάθε περίπτωση, για μια εντυπωσιακή δήλωση από τον Βρετανό επιτελάρχη, σχολιάζει το Politico. Ωστόσο το ερώτημα είναι ποιες είναι οι δυνατότητες του βρετανικού στρατού σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ευρώπη κλιμακωθούν επικίνδυνα.
Ο βρετανικός στρατός είναι σκιά του -άλλοτε- εαυτού του. Από τους «ερυθροχίτωνες» (redcoats) που κατέκτησαν, μαζί με το Βασιλικό Ναυτικό έκταση ίση με το 1/4 της γης τον 19ο και 20ο αιώνα, στο απόγειο της Βρετανικής αυτοκρατορίας, ο στρατός του ηνωμένου βασιλείου βρίσκεται σε φάση διαρκούς συρρίκνωσης, λόγω οικονομικών δυσχερειών και περικοπών.
Τον Οκτώβριο, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης των Εργατικών, Τζον Χίλεϊ δήλωνε στο Politico ότι η κατάσταση των ενόπλων δυνάμεων ήταν «πολύ χειρότερη από ό,τι νομίζαμε». Αυτό σημαίνει ότι οι Εργατικοί παρέλαβαν έναν στρατό σε κακή κατάσταση.
Μόλις χθες Τετάρτη ο Χίλεϊ ανακοίνωνε ότι η Βρετανία θα αποσύρει από τις ένοπλες δυνάμεις της πέντε πλοία και 12 ελικόπτερα αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πλαίσιο προγράμματος περικοπής δαπανών. Παράλληλα, η Βρετανία αναθεωρεί τη στρατηγική της.
Επιπλέον ο Μαγκόουαν δήλωσε στους βουλευτές ότι οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν «ένα εύρος επιχειρησιακών κινδύνων και επιχειρησιακών δυνατών σημείων». Πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο ίδιος είχε μιλήσει για την ανάγκη «μεγαλύτερης φονικότητας».
Οι Storm Shadow στην υπηρεσία της Ουκρανίας
Βέβαια σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποστήριξης και κυρίως πληροφοριών (δεδομένα στόχευσης από δορυφόρους, πληροφορίες για τις κινήσεις των ρωσικών στατευμάτων) η Μεγάλη Βρετανία έχει ενισχύσει σημαντικά την Ουκρανία. Επίσης έχει αποδεσμεύσει για χρήση και τον πύραυλο πλεύσης (cruise) Storm Shadow. Ο Storm Shadow είναι ο ίδιος με τον γαλλικό Scalp-EG και το μόνο που διαφέρει μεταξύ των δυο βλημάτων είναι η εμπορική τους ονομασία. Οι Storm Shadow έχουν χρησιμοποιηθεί για πλήγματα κατά ρωσικών στόχων προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας.
Η Βρετανία εμπλέκεται πλέον άμεσα στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη (21/11) ο Ρώσος πρέσβης στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αναφορές ότι βρετανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό για να πλήξουν στόχους εντός ρωσικού εδάφους.
«Η Βρετανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εμπλέκονται πλέον άμεσα σε αυτόν τον πόλεμο, γιατί αυτή η εκτόξευση δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς προσωπικό του ΝΑΤΟ, αλλά και βρετανικό προσωπικό», δήλωσε ο Αντρέι Κελίν στο Sky News.