Η «φουντουκιά» του Πούτιν: Ποιος είναι ο πειραματικός πύραυλος Oreshnik που έπληξε το Ντνίπρο
Μόνο ειρωνεία μπορεί να προκαλεί το όνομα που έδωσαν οι Ρώσοι στον πειραματικό πύραυλο που εκτόξευσαν κατά της Ουκρανίας.
Νωρίς τα ξημερώματα της Πέμπτης (21/11), οι κάμερες ασφαλείας στο Ντνίπρο της ανατολικής Ουκρανίας κατέγραψαν μια «πύρινη βροχή» από ατσάλι και φωτιά, καθώς οι πολλαπλές κεφαλές ενός νέου ρωσικού πειραματικού βαλλιστικού πυραύλου έπλητταν την επαρχιακή πόλη. Από την επίθεση ζημιές υπέστησαν ένα εργοστάσιο, ένα κέντρο ιατρικής αποκατάστασης, σπίτια και γκαράζ. Υπήρχαν τραυματισμοί, ευτυχώς όμως όχι ανθρώπινες απώλειες.
Η πρωτοφανής επίθεση προκάλεσε αρχικά σοκ. Πολλά σενάρια διακινήθηκαν για τη φύση του όπλου, ακόμα και ότι μπορεί η επίθεση να έγινε με διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αργά το απόγευμα της Πέμπτης αποκάλυψε το είδος του νέου όπλου που δοκίμασαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του κατά της Ουκρανίας.
Ο πειραματικός πύραυλος «φουντουκιά»
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι το όπλο που έπληξε την πόλη Ντνίπρο ήταν ένας πειραματικός βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς (MRBM) που ονομάζεται «Oreshnik» (φουντούκι ή φουντουκιά στα ελληνικά). Οι βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς έχουν εμβέλεια περίπου 1.600 χιλιόμετρα (600 μίλια).
Συνεπώς, δεν ήταν -τελικά- ένας ICBM (διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος), η βαρύτερη και μεγαλύτερης εμβέλειας κατηγορία πυραύλων, με δυνατότητα πυρηνικού πλήγματος, ικανή να διανύσει περισσότερα από 3.400 μίλια με πυρηνικό ωφέλιμο φορτίο.
Ο πύραυλος που έπληξε το Ντνίπρο, κατά ειρωνεία το κέντρο της ουκρανικής παραγωγής πυραύλων, φέρεται να εκτοξεύτηκε από το πεδίο δοκιμής ρωσικών πυραύλων στο Καπουστίν Γιαρ, 500 μίλια από το Ντνίπρο.
Στο μικροσκόπιο των αναλυτών το εντυπωσιακό πλήγμα
Αυτό που προκαλεί συζητήσεις στους κύκλους των στρατιωτικών αναλυτών στη Δύση είναι η φύση του όπλου, καθώς συμπεριφέρεται όπως ένας διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος οπλισμένος με πολλαπλές κεφαλές (MIRV). Τυπικά όλοι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού (SRBM) και μέσου βεληνεκούς (MRBM) είναι οπλισμένοι με μια και μόνη κεφαλή με συμβατική γόμωση εκρηκτικών. Αντίθετα, μέχρι σήμερα, μόνο οι ICBM είχαν την πολυτέλεια να οπλίζονται με πολλαπλές κεφαλές πυρηνικής γόμωσης, καθώς και «δολώματα» για να ξεγελούν τις αντιβαλλιστικές πυροβολαρχίες των αντιπάλων.
Σύμφωνα με το Forbes, στα βίντεο από το πλήγμα στο Ντιπρο διακρίνεται καθαρά ότι αρκετές κεφαλές έπεσαν στο έδαφος σε μια -προφανώς προγραμματισμένη- χρονική αλληλουχία. Η γωνία προσβολής των κεφαλών -σχεδόν κάθετη, καθώς και η υπερηχητική τους ταχύτητα μοιάζουν με τα χαρακτηριστικά των πολλαπλών πυρηνικών κεφαλών ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.
Η Ρωσία, στις περισσότερες από 1.000 ημέρες που διαρκεί ο πόλεμος, έχει εκτοξεύσει εκατοντάδες πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, πολλοί από τους οποίους θεωρητικά ικανοί να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Υπό αυτή την έννοια, η επιδρομή του Oreshnik δεν ήταν κάτι καινούργιο. Αλλά οι βαρύτεροι βαλλιστικοί πύραυλοι με πολλαπλές κεφαλές είναι μοναδικά τρομακτικοί, δεδομένης της σχέσης τους με τον πυρηνικό πόλεμο. «Η χρήση ενός καινοτόμου συστήματος παράδοσης είναι πιθανότατα ένα σήμα κλιμάκωσης», εξήγησε ο Shashank Joshi, ο αμυντικός συντάκτης του The Economist.
Η άσκηση πίεσης με έναν Oreshnik ή έναν παρόμοιο πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς σε Ουκρανούς αμάχους «προορίζεται να περάσει ένα όριο κλιμάκωσης», πρόσθεσε ο Joshi. Η επίθεση «φαίνεται πολύ πιθανό ότι προορίζεται να αντικατοπτρίσει τη χρήση του ATACMS στη Ρωσία».
Από τότε που οι σύμμαχοι της Ουκρανίας εξουσιοδότησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να εκτοξεύσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς ATACMS και πυραύλους κρουζ τύπου Storm Shadow σε στόχους στο ρωσικό έδαφος, οι Ουκρανοί βομβάρδισαν μια ρωσική αποθήκη πυρομαχικών στην περιφέρεια Bryansk και πυραύλους κρουζ Storm Shadow σε θέση διοίκησης της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας στην περιφέρεια του Κούρσκ.