Επίθεση στο Ντνίπρο: Τα μηνύματα που έστειλε ο Πούτιν στη Δύση και οι αντιδράσεις
Η Ρωσία σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο επιλέγει τη στρατηγική της ασάφειας σπέρνοντας τον τρόμο σε Ουκρανία και συμμάχους.
Σοκ στον κόσμο και μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες έστειλαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Ρωσία με το εντυπωσιακό πλήγμα στην πόλη Νντίπρο της ανατολικής Ουκρανίας με ένα νέου τύπου βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς ικανό να φέρει πολλαπλές κεφαλές.
Η Ρωσία σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο επιλέγει να ακολουθεί τη στρατηγική της ασάφειας σπέρνοντας τον τρόμο τόσο στην Ουκρανία, τον βασικό ανταγωνιστή και αντίπαλό της, αλλά και στους συμμάχους και υποστηρικτές της Ουκρανίας στον δυτικό κόσμο.
Ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε τη δοκιμή του πυραύλου τύπου Oreshnik (φουντουκιά), ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το χτύπημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ζαχάροβα φέρεται να έλαβε οδηγίες να μην ασχοληθεί καθόλου με την επίθεση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη, κάτι που -κατά διαβολική σύμπτωση- καταγράφηκε από τις κάμερες.
Η επιφυλακτικότητα που με τη στάση και την τακτική της διασπείρει η Ρωσία, βαθαίνει την παγκόσμια ανησυχία, καθώς η Μόσχα ταλαντεύεται μεταξύ φανερών προειδοποιήσεων και συγκαλυμμένων απειλών, σχολίασαν στρατιωτικοί και διπλωματικοί αναλυτές, εκτιμώντας ότι η ασάφεια είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Ρωσίας για να κρατήσει τα δυτικά έθνη αβέβαια για τις επόμενες κινήσεις της.
Η επιβεβαίωση του Πούτιν και η ανησυχία του Ζελένσκι
Η επίθεση έχει πυροδοτήσει φόβους για μια επικίνδυνη νέα φάση στον πόλεμο. Σε διάγγελμά του το βράδυ της Πέμπτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε τη χρήση του βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς στο χτύπημα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την πλευρά του καταδίκασε τη χρήση του ισχυρού νέου πυραύλου από τη Ρωσία για να επιτεθεί στην πόλη Ντνίπρο, χαρακτηρίζοντάς την ως κλιμάκωση του πολέμου.
Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι το χτύπημα ήταν σαφής ένδειξη της ευρύτερης στρατηγικής της Μόσχας, δηλώνοντας: «Είναι προφανές ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί την Ουκρανία ως πεδίο δοκιμών για όπλα που απειλούν τον κόσμο». Οι δηλώσεις του υπογράμμισαν τον αυξανόμενο συναγερμό στο Κίεβο για την ανάπτυξη προηγμένων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εναντίον πολιτικών στόχων στην Ουκρανία.
Στην ομιλία του, ο Πούτιν χαρακτήρισε τη χρήση του πυραύλου Oreshnik ως δοκιμή ρουτίνας στη σύγκρουση. «Η Ρωσική Ομοσπονδία δοκίμασε έναν βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς, γνωστό ως Oreshnik, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης της στην Ουκρανία», είπε.
Ενώ πρόσφερε λίγες τεχνικές λεπτομέρειες, οι αναλυτές είπαν ότι η χρήση του πυραύλου και η παραδοχή του Πούτιν φαίνεται να έχουν σκοπό να προειδοποιήσουν το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις στρατιωτικές δυνατότητες της Ρωσίας. Η ανακοίνωση του Πούτιν σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η Ρωσία παραδέχεται ανοιχτά τη χρήση τέτοιου πυραύλου κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Στρατηγική κλιμάκωση
Ο Valeriy Chaly, πρώην πρέσβης της Ουκρανίας στις ΗΠΑ, περιέγραψε την επίθεση ως «νέο στάδιο» στην επιθετικότητα της Ρωσίας. Μιλώντας στην Voice Of America, τόνισε ότι το χτύπημα δεν ήταν απλώς μια πρόκληση για την Ουκρανία αλλά και για τους δυτικούς συμμάχους της.
«Δεν πρόκειται μόνο για την Ουκρανία», είπε ο Chaly. «Είναι μια πρόκληση για το ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Μόσχα σηματοδοτεί την ετοιμότητά της να κλιμακώσει δραματικά τον πόλεμο για να επηρεάσει τη Δύση». Είπε ότι η απάντηση στην επίθεση «πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ενωμένη και αποφασιστική – οτιδήποτε λιγότερο κινδυνεύει να ενθαρρύνει τη Ρωσία και να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια» σημείωσε ο διπλωμάτης και πρώην πρέσβης.
Οι δυτικοί ηγέτες καταδίκασαν την επίθεση. Ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ το χαρακτήρισε «απερίσκεπτο και επικίνδυνο», ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Πίτερ Στάνο το χαρακτήρισε ως «ποιοτική κλιμάκωση» στις τακτικές της Ρωσίας.
«Βροχή από φωτιά»
Ο πύραυλος Oreshnik, είχε στόχο βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Ντνίπρο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι και να προκληθούν σημαντικές ζημιές. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν αρχικά ότι επρόκειτο για ICBM, ή διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, επικαλούμενοι την ταχύτητα και την τροχιά του όπλου. Ορισμένοι αναλυτές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις ΗΠΑ, πίστευαν ότι ήταν πιο πιθανό να επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μεσαίου ή μέσου βεληνεκούς, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Οι κάτοικοι της Ντνίπρο, συνηθισμένοι στις τακτικές σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και τις επιθέσεις με πυραύλους, ανέφεραν ότι αυτό το χτύπημα ήταν μοναδικά διαφορετικό.
Ο Ολεξέι Πολτοράσκι, κάτοικος της περιοχής, αφηγήθηκε: «Έχουμε μάθει να αναγνωρίζουμε τους ήχους διαφορετικών τύπων πυραύλων. Αυτό ήταν διαφορετικό — χτύπησε σχεδόν αμέσως μετά τη σειρήνα. Πολλοί εδώ πιστεύουν ότι ήταν ένας βαλλιστικός πύραυλος επειδή δεν ακουγόταν συνήθης προειδοποιητικός ήχος».
Η ταχύτητα και η δύναμη του πλήγματος κλόνισαν πολλούς
Ο Πολτοράσκι, ωστόσο, εμφανίστηκε αποφασιστικός. «Δεν υπάρχει πανικός, δεν υπάρχει αποκάλυψη όπως λένε όλοι. Πρέπει να το ζήσουμε αυτό, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να προστατέψουμε τις οικογένειές μας και να εργαστούμε. Πρέπει να πολεμήσουμε και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη χώρα μας», είπε στη VOA.
Ο George Barros, ειδικός για τη Ρωσία, είπε στη Φωνή της Αμερικής ότι οι Ουκρανοί πρέπει να προσπαθήσουν να μην αντιδράσουν υπερβολικά στην επίθεση.
«Φαίνεται ότι οι Ρώσοι στόχευσαν την πόλη με ένα R-26 IRBM», είπε ο Barros, αναφερόμενος σε πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς της Σοβιετικής εποχής. «Το κύριο πράγμα είναι να μην πανικοβάλλεστε. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η πιθανότητα του Πούτιν να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο ή ένα όπλο μαζικής καταστροφής είναι υψηλότερη από ό,τι σε άλλα σημεία του πολέμου.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρηνικά οπλικά συστήματα εναντίον της Ουκρανίας», είπε. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί τακτικά όπλα με πυρηνική ικανότητα Iskander και αυτό φαίνεται να είναι μια προσπάθεια σηματοδότησης που έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την περαιτέρω υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία».
Όπλο εκφοβισμού, λένε οι αναλυτές
Ο Fabian Hoffmann, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο που ειδικεύεται στην τεχνολογία πυραύλων και την πυρηνική στρατηγική, είπε ότι η σημασία της πυραυλικής επίθεσης με τον βαλλιστικό πύραυλο Oreshnik σχετίζεται με το ότι για πρώτη φορά βαλλιστικός πύραυλος με συμβατική γόμωση έχει χαρακτηριστικά που απαντούνταν μόνο σε πυραύλους με πυρηνική γόμωση (πολλαπλές κεφαλές).
Ένας αμερικανός αξιωματούχος είπε στον Guardian ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησε το όπλο ως προσπάθεια να «εκφοβίσει την Ουκρανία και τους υποστηρικτές της» ή να προσελκύσει την προσοχή του κοινού, αλλά ότι το όπλο δεν θα ήταν «αλλαγή παιχνιδιών» στη σύγκρουση.
«Η Ρωσία πιθανότατα κατέχει μόνο μια χούφτα από αυτούς τους πειραματικούς πυραύλους», είπε ο αξιωματούχος, υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Η Ουκρανία χρησιμοποίησε αμερικανικούς πυραύλους ATACMS για να στοχεύσει, όπως είπε, μια αποθήκη όπλων στη νοτιοδυτική περιοχή Bryansk της Ρωσίας τη Δευτέρα (18/11) και εκτόξευσε πυραύλους Storm Shadow την Τετάρτη (20/11) σε ένα διοικητήριο στο Κουρσκ, όπου οι δυνάμεις του Κιέβου κατέχουν ένα μικρό προγεφύρωμα εδάφους. στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Η Ουκρανία είχε χρησιμοποιήσει προηγουμένως και τα δύο όπλα για να χτυπήσει στόχους εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, αλλά ασκούσε πιέσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για μήνες για να της επιτρέψουν να χτυπήσει αεροδρόμια, βάσεις και αποθήκες βαθύτερα μέσα στη Ρωσία.
Και οι δύο πλευρές εντείνουν τις στρατιωτικές τους προσπάθειες στον σχεδόν τριετή πόλεμο ενόψει της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Ιανουαρίου, 2025. Ο εκλεγμένος Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έχει πει ότι θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, αν και δεν είναι σαφές πώς το προτείνει, και κάθε πλευρά ελπίζει να βελτιώσει τη θέση της στο πεδίο της μάχης πριν αναλάβει τα καθήκοντά του.