Επιστήμονας ισχυρίζεται πως «είναι ανήθικο» να λες στα παιδιά σου ότι «ο Άη Βασίλης είναι αληθινός»
Το αιώνιο δίλημμα των γονιών: «Λέμε στα παιδιά ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός ή φανταστικός;» - Ένας επιστήμονας είναι ξεκάθαρος για την απάντηση.
Με λιγότερες από τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι να φτάσει επιτέλους η ημέρα των Χριστουγέννων, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο μετρούν αντίστροφα για την άφιξη του Άη Βασίλη.
Για πολλές οικογένειες, η πίστη στον Άγιο Βασίλη είναι μέρος της μαγείας των Χριστουγέννων. Ωστόσο, ένας επιστήμονας αναφέρει, σε ένα άρθρο που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ότι οι γονείς δεν πρέπει να λένε ψέματα στα παιδιά τους για την ύπαρξή του.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Daily Mail, ο Joseph Millum, ανώτερος λέκτορας φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του St Andrews, υποστηρίζει ότι είναι «ανήθικο» να λες στα παιδιά σου ότι ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός.
«Πιστεύω ότι το να λες στο παιδί σου ότι ο Άγιος Βασίλης υπάρχει πραγματικά, είναι ανήθικο», έγραψε χαρακτηριστικά σε ένα άρθρο για το «The Conversation».
«Είναι χειριστικό, παραβιάζει την εμπιστοσύνη τους και μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και αναστάτωση για οφέλη που μπορούν να δοθούν χωρίς να μπαίνουν ψέματα στη μέση».
Όπως παραδέχεται ο Dr. Millum «σίγουρα υπάρχουν και χειρότερες επιλογές που μπορούν να κάνουν οι γονείς». Ωστόσο, πρόσθεσε: «Εάν έχετε την επιλογή, σκεφτείτε να περάσετε μαγικά Χριστούγεννα όπου όλοι γνωρίζουν ότι ο Άγιος Βασίλης είναι φανταστικός».
Το δίλημμα των γονιών και οι έρευνες για τις αντιδράσεις των παιδιών
Μεγαλώνοντας, τα περισσότερα παιδιά λένε ότι αν έχουν καλή διαγωγή, ο Άη Βασίλης θα κατέβει από την καμινάδα τους την παραμονή των Χριστουγέννων, δίνοντάς τους δώρα για να ανοίξουν με χαρά την περίοδο των γιορτών.
Από την πλευρά του o Dr. Millum ισχυρίζεται ότι αυτή η παράδοση αφήνει τους νέους γονείς με ένα «δίλημμα». «Πρέπει να πείτε στα παιδιά σας την αλήθεια, όπως κάνετε για τα περισσότερα θέματα ή υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στον Άγιο Βασίλη που κάνει αυτό το ψέμα να είναι εντάξει;».
Αρκετές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί με σκοπό να κατανοήσουν οι ειδικοί τον αντίκτυπο του «ψέματος του Άγιου Βασίλη» στα συναισθήματα των παιδιών.
Το 1994, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας εξέτασαν 52 παιδιά που δεν πίστευαν πλέον στον Άγιο Βασίλη. Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι τα παιδιά ανακάλυψαν την αλήθεια μόνα τους στην ηλικία των επτά ετών -κατά μέσο όρο- και γενικά είχαν θετική αντίδραση. Ωστόσο, η ανακάλυψη άφησε τους περισσότερους γονείς να αισθάνονται θλίψη.
Γράφοντας στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Child Psychiatry and Human Development, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr. Carl Anderson, είπαν: «Τα παιδιά ανέφεραν κυρίως θετικές αντιδράσεις όταν μάθαιναν την αλήθεια. Οι γονείς, ωστόσο, περιέγραψαν τον εαυτό τους ως κυρίως λυπημένους ως αντίδραση στην ανακάλυψη του παιδιού τους».
Εν τω μεταξύ, μια μελέτη νωρίτερα φέτος ρώτησε 48 παιδιά σχετικά με το πώς ανακάλυψαν ότι ο Άγιος Βασίλης δεν ήταν αληθινός και πώς η ανακάλυψη τα έκανε να αισθάνονται. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι τα παιδιά ανακάλυψαν την αλήθεια σε ηλικία οκτώ ετών -κατά μέσο όρο- και μόνο το ένα τρίτο ανέφερε να έχει αρνητικά συναισθήματα.
«Οι εμπειρίες αρνητικών συναισθημάτων ήταν γενικά βραχύβιες και η συντριπτική πλειοψηφία τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων ανέφερε ότι θα γιόρταζαν τον Άγιο Βασίλη με τα δικά τους παιδιά ή το έκαναν ήδη», αναφέρεται στη μελέτη που έκανε η ομάδα, με επικεφαλής την Candice Mills.
Παρά αυτά τα ευρήματα, ο Dr. Millam υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν «βάσιμα στοιχεία» που να δείχνουν ότι η πίστη στον Άγιο Βασίλη βελτιώνει την εμπειρία των Χριστουγέννων.
«Δεν φαίνεται να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η πίστη στον Άγιο Βασίλη είναι σημαντική για την απόλαυση των Χριστουγέννων, την ανάπτυξη της φαντασίας ενός παιδιού ή τη βελτίωση της κριτικής σκέψης», είπε.
«Και αυτά τα οφέλη μπορούν ακόμα να δοθούν στα παιδιά χωρίς εξαπάτηση. Το επιχείρημα πως κάποιος μπορεί να πει ψέματα για τον Άγιο Βασίλη με βάση τις υποτιθέμενες καλές συνέπειές του είναι αδύναμο», συμπλήρωσε.