NASA: Εντοπίστηκε οξυγόνο στην Αφροδίτη - Τι εκτιμούν οι επιστήμονες
Επιστήμονες της NASA και του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου προέβησαν σε μια συγκλονιστική ανακάλυψη. Σύμφωνα με τους δυο οργανισμούς, με τη βοήθεια τροποποιημένου αεροσκάφους Boeing 747SP που μεταφέρθηκε στο παρατηρητήριο SOFIA εντοπίστηκε με υπέρυθρες ατομικό οξυγόνο σε ένα λεπτό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο άλλα στρώματα της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης.
Το οξυγόνο αντιπροσωπεύει περίπου το 21% του αέρα της Γης, με την υπόλοιπη ατμόσφαιρά μας να είναι κυρίως άζωτο. Και τα περισσότερα ζωντανά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, χρειάζονται οξυγόνο για να επιβιώσουν.
Οι επιστήμονες σημείωσαν ότι αυτό το ατομικό οξυγόνο, το οποίο αποτελείται από ένα μόνο άτομο οξυγόνου, διαφέρει από το μοριακό οξυγόνο, το οποίο αποτελείται από δύο άτομα οξυγόνου και είναι αναπνεύσιμο.
Ο πλανητικός γείτονας της Γης, η Αφροδίτη, προσφέρει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Στην παχιά και επιβλαβή ατμόσφαιρά του κυριαρχεί κατά 96,5% το διοξείδιο του άνθρακα με μικρότερες ποσότητες αζώτου και ιχνοαερίων. Το οξυγόνο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Στην πραγματικότητα, με την Αφροδίτη να λαμβάνει πολύ λιγότερη επιστημονική προσοχή από άλλους πλανήτες όπως ο Άρης, η άμεση ανίχνευση του οξυγόνου της παρέμεινε δύσκολη.
Οι ερευνητές εντόπισαν απευθείας οξυγόνο για πρώτη φορά στην πλευρά της Αφροδίτης που βλέπει προς τον ήλιο καθώς και στην πλευρά που βλέπει μακριά από τον ήλιο, όπου προηγουμένως είχε εντοπιστεί από ένα τηλεσκόπιο εδάφους που βρίσκεται στη Χαβάη. Η Αφροδίτη περιστρέφεται πολύ πιο αργά από τη Γη.
Πυκνή και διαφορετική ατμόσφαιρα από τη Γη
«Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πολύ πυκνή. Η σύνθεση είναι επίσης πολύ διαφορετική από τη Γη», δήλωσε ο φυσικός του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου Heinz-Wilhelm Hübers, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications. Η πυκνή ατμόσφαιρα στον κοντινότερο πλανήτη από τον ήλιο παγιδεύει θερμότητα σε ένα παρόμοιο φαινόμενο με εκείνο του θερμοκηπίου. Μάλιστα ο Hübers προσέθεσε ότι
«Η Αφροδίτη δεν είναι φιλόξενη, τουλάχιστον για τους οργανισμούς που γνωρίζουμε εδώ στη Γη»
Το οξυγόνο παράγεται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου που διασπά το διοξείδιο και το μονοξείδιο του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε άτομα οξυγόνου και άλλες χημικές ουσίες, είπαν οι ερευνητές. Μέρος του οξυγόνου στη συνέχεια μεταφέρεται από τους ανέμους στη σκοτεινή πλευρά της Αφροδίτης.
«Αυτή η ανίχνευση ατομικού οξυγόνου στην Αφροδίτη είναι άμεση απόδειξη για τη δράση της φωτοχημείας - που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία UV - και για τη μεταφορά των προϊόντων της από τους ανέμους της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης», δήλωσε ο αστροφυσικός και συν-συγγραφέας της μελέτης Helmut Wiesemeyer. Ινστιτούτο Max Planck για τη Ραδιοαστρονομία στη Γερμανία.
«Στη Γη, το στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος που προστατεύει τη ζωή μας αντιπροσωπεύει ένα πολύ γνωστό παράδειγμα τέτοιας φωτοχημείας», πρόσθεσε ο Wiesemeyer.
Στην Αφροδίτη, υπάρχει ένα στρώμα νεφών που περιέχει θειικό οξύ σε ύψος περίπου 40 μιλίων (65 km) πάνω από την πλανητική επιφάνεια, με ανέμους τυφώνας να πνέουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της περιστροφής του πλανήτη. Περίπου 75 μίλια (120 χλμ.) πάνω από την επιφάνεια, ισχυροί άνεμοι πνέουν στην ίδια κατεύθυνση με την περιστροφή του πλανήτη.
Το οξυγόνο βρέθηκε να συγκεντρώνεται ανάμεσα σε αυτά τα δύο άγρια στρώματα, σε υψόμετρο περίπου 60 μιλίων (100 km). Η θερμοκρασία του οξυγόνου βρέθηκε να κυμαίνεται από περίπου μείον 184 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 120 βαθμοί Κελσίου) στην πλευρά της ημέρας του πλανήτη έως μείον 256 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 160 βαθμοί Κελσίου) στη νυχτερινή του πλευρά.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν προηγουμένως για την ανίχνευση του οξυγόνου της Αφροδίτης στην πλευρά της ημέρας ήταν έμμεσες, βασισμένες σε μετρήσεις άλλων μορίων σε συνδυασμό με φωτοχημικά μοντέλα.
Η Αφροδίτη, με διάμετρο περίπου 7.500 μίλια (12.000 km), είναι ελαφρώς μικρότερη από τη Γη. Στο ηλιακό μας σύστημα, η Γη κατοικεί άνετα μέσα στην «κατοικήσιμη ζώνη» γύρω από τον ήλιο - η απόσταση που θεωρείται όχι πολύ κοντά και όχι πολύ μακριά από ένα αστέρι για να μπορεί να φιλοξενήσει ζωή, με την Αφροδίτη κοντά στο εσωτερικό όριο και τον Άρη κοντά στο εξωτερικό άκρη.
«Είμαστε ακόμη στην αρχή της κατανόησης της εξέλιξης της Αφροδίτης και γιατί είναι τόσο διαφορετική από τη Γη», είπε ο Hübers.
Πηγή: Reuters