Ελένη Ψυχούλη στο EQ: Αμόρφωτοι οι περισσότεροι σεφ στην Ελλάδα - Μόνο δύο ξεχωρίζω
«Σερβίρει» τα δικά της μυστικά ζωής στην εκπομπή EQ της Έλενας Παπαβασιλείου, στο Action 24.
Καλεσμένη στην εκπομπή EQ στο Action 24, βρέθηκε τη Δευτέρα το βράδυ η Ελένη Ψυχούλη.
Η καταξιωμένη δημοσιογράφος, παρουσιάστρια και συγγραφέας έχει ταυτίσει το όνομά της με τον χώρο της ελληνικής γαστρονομίας και έχει κερδίσει την αγάπη του κόσμου, όχι μόνο για τις γευστικές της δεξιότητες, αλλά και για την αυθεντικότητά της και το πάθος της για την ελληνική κουζίνα. Άμεση και ειλικρινής, πολλές φορές καυστική, με λόγο αιχμηρό, έχει ανακαλύψει τη συνταγή και «σερβίρει» τα δικά της μυστικά ζωής, στην Έλενα Παπαβασιλείου.
Οι πιο διάσημες παρουσιάστριες είναι πάνω από 40 ετών
Η Ελένη Ψυχούλη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον ηλικιακό ρατσισμό τον οποίο αντιμετωπίζουν, κυρίως, οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και, ακόμα πιο σκληρά, εκείνες που ασχολούνται με τον κόσμο του θεάματος:
«Για μένα δεν υπάρχουν ηλικίες, ένας άνθρωπος δεν μπορεί να περιοριστεί σε ένα νούμερο, είναι πολλά περισσότερα πράγματα από ένα νούμερο, οι πιο διάσημες παρουσιάστριες που κάνουν καριέρα στην τηλεόραση είναι πάνω από 40 ετών. Πάντα υπήρχαν μεγάλες ηλικιακά γυναίκες στην τηλεόραση, όπως η Όπρα η οποία δεν έκανε καριέρα στα 20, ή η Έλεν Ντε Τζένερις. Η τηλεόραση προσφέρει θέαμα, έχει ανάγκη από την ομορφιά και τη φρεσκάδα μιας 24χρονης, αλλά χρειάζεται και την πείρα, τη σοφία, το content που δίνουν οι μεγαλύτεροι».
Δούλεψα με τον Μιτεράν στο Παρίσι
Για τα παιδικά της χρόνια στον Βόλο και για τη ζωή της στο Παρίσι, κοντά στον διάσημο γλύπτη Τάκη, σημείωσε τα εξής:
«Μεγάλωσα την επταετία μέσα στη χούντα, με αυστηρούς γονείς, ένιωθα τόση καταπίεση που ήμουν με μία βαλίτσα κάτω από το κρεβάτι, έτοιμη να φύγω. Πνιγόμουν, ήθελα την περιπέτεια. Ο κόσμος άλλαζε, στα 80’s ήταν όλα καινούργια. Μπήκα στο πανεπιστήμιο, έπιασα μια δουλειά και κέρδισα την ανεξαρτησία μου. Στη συνέχεια συνεργάστηκα με τον γλύπτη Takis και έζησα για 10 χρόνια στο Παρίσι. Δούλεψα με τον Μιτεράν, με τον Ζακ Λανγκ και ήμουν τότε μόλις 22 ετών.
Στη συνέχεια αποφάσισα να επιστρέψω στην Ελλάδα ξαφνικά, χωρίς να πάρω τα πράγματά μου. Μεταμόρφωσα το σπίτι του γλύπτη Takis σε ίδρυμα, δούλεψα με τη Μελίνα Μερκούρη γι’ αυτό το σκοπό. Η Μελίνα είχε τη δεξιότητα να λάμπει».
Αμόρφωτοι οι περισσότεροι σεφ στην Ελλάδα
Η Ελένη Ψυχούλη, μέσα από τη βαθιά γνώση, τις επιρροές και την συνεχή εξερεύνηση σε κουλτούρες διαφορετικές, προβάλλει τη γαστρονομία ως τέχνη, πολιτισμό και τρόπο ζωής. Στο ερώτημα της Έλενας Παπαβασιλείου σχετικά με ποιους σεφ θαυμάζει, τόνισε τα εξής:
«Έχουμε ακόμα ένα μεγάλο έλλειμα μόρφωσης των σεφ στην Ελλάδα, γιατί όλοι ασχολούνται με την τεχνική. Το πιο σημαντικό στη γαστρονομία είναι ο μορφωμένος σεφ.
Στην Ευρώπη οι σεφ είναι άνθρωποι με τεράστια κουλτούρα και μόρφωση. Γνωρίζουν φιλοσοφία, είναι συλλέκτες, ξέρουν από τέχνη, πηγαίνουν στα μουσεία και στις γκαλερί, επενδύουν στην τέχνη και μέσα από όλα αυτά δημιουργούν τη μαγειρική τους.
Οι δύο σεφ που ξεχωρίζω, γι’ αυτούς τους λόγους, είναι ο Βασίλης Καλλίδης και ο Ανδρέας Λαγός. Είναι δύο ξεχωριστές μονάδες στην ελληνική γαστρονομία. Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο δεν έχουν εστιατόριο».
Θα επιστρέψω με κάτι διαφορετικό στην τηλεόραση
«Βλέπω όλες τις εκπομπές μαγειρικής, είναι μια ευχάριστη εικόνα. Έχουμε περιθώρια να κάνουμε κι άλλα πράγματα, πιο σοβαρά, πάνω στη γαστρονομία γιατί τώρα εστιάζει κυρίως στο παιχνίδι. Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερες εκπομπές με ταξίδια που συνδυάζουν τις ζωές των ανθρώπων, διότι το φαγητό είναι πολιτισμός».
«Θα ήθελα να επιστρέψω στην τηλεόραση με κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανα».
Το bullying για τα κιλά της
«Δεν πιστεύω ότι αγαπάει το φαγητό αυτός που τρώει πολύ. Δεν με ενδιαφέρει καθόλου η άποψη των άλλων. Έχω μια σαφέστατη εικόνα για τον εαυτό μου. Δεν μπορώ να μπω στα παπούτσια του άλλου, δεν με ενδιαφέρει πώς με θέλει. Κατά καιρούς μπορεί να με θέλω πολύ αδύνατη ή να χαλαρώνω και να λέω τώρα θα φάω, έχω το δικαίωμα να τα κάνω όλα».
Το χωριό μου καταστράφηκε και το σπίτι μου στο Πήλιο γκρεμίστηκε
Η Ελένη Ψυχούλη έκανε μια σπαρακτική κατάθεση ψυχής στην Έλενα Παπαβασιλείου για τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πήλιο, όταν έπληξε την περιοχή η κακοκαιρία Daniel όπου έχασε κάτω από τις λάσπες μεγάλο κομμάτι της περιουσίας της και βίωσε τον εφιάλτη, αντικρίζοντας τη μανία της φύσης, όταν ολόκληρο το χωριό της χάθηκε, το «κατάπιε» η θάλασσα, όπως είπε.
«Η φύση σε φέρνει μπροστά στο σωστό ανθρώπινο, πολύ κοντό μέγεθος. Ο αστός έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, νομίζει ότι μπορεί να ελέγχει τη φύση, τα φυσικά φαινόμενα. Είναι τόσο λάθος. Δεν ήταν η εμπειρία μιας βροχής ήταν σαν να ήσουν στο βυθό της θάλασσας για μέρες. Χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, τα σπίτια μας γκρεμίστηκαν, το χωριό καταστράφηκε.
Είναι μια πληγή, τραυματίζονται πολύ σημαντικά πράγματα μέσα σου. Η έννοια του σπιτιού που ήταν συνυφασμένη με την ασφάλεια δεν υπάρχει, ο θάνατος μπορεί να έρθει να σε βρει, από τη μια στιγμή στην άλλη, μέσα στο σπίτι σου.
Το χωριό σου, το καταφύγιό σου, μπορεί αύριο να είναι ένας άλλος τόπος, να μην υπάρχει να το έχει καταπιεί η θάλασσα, όπως έγινε με εμάς. Και οι μνήμες χάνονται μαζί με μια καταστροφή. Ο χρόνος κόβεται απότομα. Είναι βασικές αξίες που καταλύονται μέσα σου με μια βροχή.
Τη στιγμή που βγήκα μετά από τρεις μέρες και είδα ότι το χωριό μου δεν υπήρχε, ένιωσα μόνη. Η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά έρχονται αργότερα...».